Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina: Editorial

Vážení a milí čtenáři, další rok a s ním i ročník Loutkáře se stává minulostí. Byl to rok plný turbulentních událostí, narůstající společenské skepse a nebezpečného populismu, rok, kdy se sice bouřlivě slavilo stoleté výročí Československého státu, ale zjehož současného stavu oslavy mnohým zhořkly. Ne tak ovšem loutkářům! Na konec čísla jsme při této mimořádné příležitosti zařadili několik příspěvků věnovaných kulturnímu soužití Čechů a Slováků, které politický rozpad federacenijak nezpřetrhala díky němuž masarykovská idea vzájemné blízkosti žije dál.Nekončí jen kalendářní rok, ale uzavírá se iletošnítéma, které nászavedlo do světa výtvarného uměnía khledání jeho jeho přesahů, vlivůa inspiracíve vztahu kloutkovému divadlu. Toto číslo naše pátránízakončujeakcentem na českou loutkářskou scénografii, která by si rozhodně zasloužila stát se součástí kánonu českého umění vůbec. Jména jako František Vítek, Pavel Kalfus nebo Petr Matásek nabyla světové proslulosti také díky tomu, že je pražská katedra scénografie KALD DAMU jedním zmála specializovaných pracovišť tohoto typu na světě. Jak to tam sloutkami vsoučasné době vypadá a kdo se dnes na formování mladých scénografických talentů podílí, se –mimo mnohé jiné –dočtete vrubrice téma.Tímto číslem se také uzavírácyklus portrétů vynikajících pedagožek, které vdětech probouzejí lásku kloutkám, ale i blok materiálů věnovaný jubilujícímu Divadlu DRAK. Představili jsme některé zvýjimečných osobností, které jsou sjeho šedesátiletou existencí spojené (již zmiňovaný František Vítek, Josef KroftaneboVáclav Poul),a dali prostor i současnému vedení. Je vlastně hezkou pointou, že právě tvůrci zDRAKu si letos zpražského Přeletu nad loutkářským hnízdem odvezli i putovní cenu Erik pro nejinspirativnější divadelní počin –Bílého tesáka.Něco končí a něco začíná –pro příští rok se spolu opět společně vydáme za loutkářstvímjiných evropských i mimoevropských kultur a už teď vám mohu slíbit otevření jednoho velmi zajímavého a do jisté míry kontroverzního tématu, kterému jsme se věnovali na odborném mezinárodním kolokviu konaném během letošního

Přeletu: Divadlo ve školkách aneb Kdo jsou ti tzv. školkoví umělci? Máte se věru nač těšit.Milí čtenáři, přeji vám vše dobré do nového roku, kdy budemeprozměnu slavit třicet let svobody a návratu kdemokracii, a budu velmi ráda, pokud nám i nadále zachováte svou přízeň.

Loutkář 4/2018, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.