Loutkar.online

Jírová, Kateřina: Milan Forman

Po absolutoriu loutkářské katedry DAMU (1982) hrál Milan Forman, řečený Hugo, v černém divadle v inscenacích Petr a vlk, Pinocchio a Fantom opery, a to povětšinou v Západním Německu; do Čech pak vozil kamarádům sypané černé i zelené čaje, které tady ještě nebyly moc známé.

V roce 1984 připravoval s Karlem Makonjem, Jiřím Reidingerem a Vladimírem Taussingerem inscenaci Kocourkov, kterou hraje divadlo Trakař příležitostně dodnes (nyní v obsazení V. Taussinger a A. Novotný). Krátce byl členem divadla Ctibora Turby, s nímž připravil inscenaci Archa bláznů (1989), a souboru Pedluke Padluke kolem sochaře Petra Kavana.

Milan Forman měl i svoje kočovné divadlo Forman a Herodes, pod jehož hlavičkou hrál rakvičkárny Učené prase, Prodavač ran holí a Punch a Judy (1986) a inscenace Kašpárek rytířem, Servít nebo Africké pohádky. Divadlo Forman a Herodes hrálo hlavně na poutích a městských slavnostech, ale také v hernách mateřských škol.

Pak už hrál s Petrem a Matějem Formanovými, jako kdyby byli bratři od jakživa. Soustředil se hlavně na staré barokní hry a spolu s ostatními se jim dařilo převádět dnes již nehratelné texty do podoby, která je přijatelná i pro dnešní divadelní publikum. Vznikly tak inscenace Jak papežifikačský sedlák napálil čerta / Sedlák, čert a bába (1994), Prodaná nevěsta (1996), a hlavně Barokní opera (1992), kterou Divadlo bratří Formanů hrálo na lodi Tajemství ještě v roce 2013. Podílel se i na inscenacích Kráska a zvíře (2003) v Národním divadle a na Nachových plachtách (2000) a Obludáriu (2007), s kterým Divadlo bratří Formanů úspěšně vystupovalo v zahraničí.

V roce 2014 připravil Milan Forman s Petrem Vackem, hudebníkem Miroslavem Kořínkem a dalšími inscenaci Kouzelná flétna aneb Nesahejte na génia – loutkovou operu na hudbu W. A. Mozarta ve stylu barokního loutkového divadla pro jednu operní zpěvačku, jednoho herce, jednoho loutkáře a klavírní doprovod. Tato inscenace vznikla pro projekt Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015.

Milan Forman se měl podílet i na zatím poslední inscenaci bratří Formanů Deadtown, ale zdraví už mu to nedovolilo. Dlouho se o něj starala dcera, ale poslední týdny života strávil v nemocnici pod Petřínem, kde ho denně navštěvoval Matěj Forman. Do posledních dnů byl obklopen péčí dlouholetých přátel. Zádušní mše sloužená v latině se konala v kostele sv. Havla na Havelském náměstí, kde Milan Forman dlouhá léta bydlel. Ve svém bytě měl sbírku starých loutek, kterou rád ukazoval přátelům.

Milan Forman byl všude a nikde, ač působil jako nositel dobrých nápadů a stál u zrodu mnoha projektů, sám byl dost neukotvený. Teď už snad jeho duše nalezla klid.

Milan Forman

Article dedicated to the memory of Milan Forman who died after a severe illness in Prague on 3 August 2018. Milan Forman, known as Hugo, graduated from the puppetry department of Prague\’s DAMU. He performed in black light theatre, founded his own travelling group Forman a Herodes and was also member of the Pedluke, Padluke group and the Forman Brothers Theatre. The funeral service was held on 10 August 2018 at the St Gall church in Prague.

Loutkář 3/2018, p. 104.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.