Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina: William Kentridge (1955)

Jihoafrický grafik, malíř, animátor, scénograf a divadelní režisér. Je evidentní, že jde opět o tvůrce, kterému nestačí statická podoba výtvarných artefaktů. Kromě akademie výtvarných umění v Johannesburgu vystudoval navíc i herectví na L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq.

Do dějin loutkového divadla se zapsal několika inscenacemi, které vytvořil ve spolupráci se souborem Handspring Puppet Company, skupinou založenou v roce 1981 Adrianem Kohlerem a Basilem Jonesem v Kapském městě, proslulou prací s dřevěnými loutkami v téměř životní velikosti. Jako režisér, scénograf a autor animací se podílel na (většinou koprodukčních) inscenacích Woyzeck on the Highveld (Vojcek na Highveldu, 1992)1 podle klasické německé předlohy Georga Büchnera a Faustus in Africa (Faust v Africe, 1994)2 podle Johana Wolfganga Goetha. Jako režisér a autor animací je podepsaný pod inscenací Ubu and the Truth Commission (Ubu a Komise pro pravdu, 1998),3 které předcházela jeho série grafických listů Ubu Tells the Truth z let 1996–1997 inspirovaná stejně jako inscenace hrou Alfreda Jarryho Král Ubu a veřejnými slyšeními tzv. Truth and Reconciliation Commission (Komise pro pravdu a usmíření pracující po skončení apartheidu).

Ve všech těchto inscenacích sloužila projekce svým způsobem jako “basso-continuo” k tomu, co se dělo na scéně: zobrazení zranění od střelné zbraně, vrány, nebo obrazy rozpouštění, naplňování, vyprazdňování, rozpadávání, znovu sestavování. Kentridge je dlouhodobě fascinován encyklopediemi, kde jsou v juxtapozici botanické kresby, umělecká díla, mapy a anatomické pitvy a dohromady vedou k jakémusi tanci obrazů.4

Inscenace Monteverdiho opery Il Ritorno d’Ulisse (Odysseův návrat, 1998), kterou režíroval v koprodukci HPC a Luna Theatre z Bruselu (scéna a loutky Adrian Kohler), je podobně jako v předchozích případech autorskou (výrazně zkrácenou) verzí známé předlohy, zasazenou do jihoafrických reálií – Odysseus je zde pacientem johannesburské nemocnice. Kentridgeovou zatím poslední spoluprací s HPC je inscenace Confessions of Zeno (Zenovo vyznání, 2002), na níž se opět podílel jako režisér i scénograf a která zkoumá svět evropské společnosti před vypuknutím první světové války.

William Kentridge spolupracuje i s významnými operními domy a ani v těchto inscenacích neopouští své inspirace a zkušenosti s loutkovým divadlem: v roce 2003 nastudoval v bruselském Théâtre de la monnaie Mozartovu Kouzelnou flétnu, v newyorské Metropolitní opeře měl v jeho režii premiéru Šostakovičův Nos (2010) a Bergova Lulu (2015, v koprodukci MET NYC a Nizozemské národní opery a baletu z Amsterodamu) a jeho nejnovějším divadelním opusem je Vojcek opět od Albana Berga, premiérovaný loni v létě na prestižním salzburském festivalu.

Poznámky pod čarou

1 Recenze viz Loutkář 2013/4, s. 21–22.

2 Recenze vyšla v Loutkáři 1995/11, s. 249.

3 Recenze viz Loutkář 1998/11–12, s. 280.

4 Wendel-Poray, D.: Le Théâtre est son double, in: kol. autorů: William Kentridge – Thick Time, London, 2016, s. 160.

Loutkář 2/2018, p. 34–35.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.