Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina: Tadeusz Kantor (1915–1990)

Významný polský divadelník a výtvarný umělec (silně ovlivněný konstruktivismem, dada, surrealismem a Bauhausem), zakladatel nezávislého experimentálního Divadla Cricot 2 (1956), jehož členy byli především výtvarníci a teoretici umění, nikoli herci. Sám Kantor ve svých inscenacích vystupoval jako jakýsi “dirigent”.

Inscenační tvorba Divadla Cricot 2 se dá rozdělit do několika období: “divadlo informelu”, “nulové divadlo”, nemožné divadlo“ a ”divadlo smrti“. Každé z nich definoval Kantor vlastním manifestem, jehož myšlenky následně v jednotlivých inscenacích rozvíjel.1 Mezi Kantorovy nejvýznamnější práce patří Mrtvá třída (Umarła klasa, 1976); Wielopole, Wielopole (1980); Ať chcípnou umělci (Niech sczezną artyści, 1985) nebo Dnes jsou moje narozeniny (Dzisiaj są moje urodziny, 1990). Proslavil se i nekonvenčními happeningy (mezi nimi i tzv. ”cricotáže“, v nichž přepracovával a recykloval náměty i postavy ze svých inscenací).

Kantorovo divadlo je výrazně poznamenáno výtvarným uměním […]: každá scéna funguje jako ”obraz“, obsahuje výrazné kontury, promyšleně pracuje s rozvržením figur v prostoru, s rytmem, stylizaci podřizuje celkové kompozici, pracuje tu s různými plány a plochami. A také tu můžeme zaznamenat jakési malířské gesto (blízké ”action painting"), které se klene nad změtí těl a objektů. Ale také Kantorovo malířské umění je teatralizováno: každý obraz funguje jako scéna […], na každém jeho obrazu nacházíme divadelní principy a zákonitosti; nepracuje se tu tolik se světlem, ale spíše s osvětlením; obrazy si odpovídají jako po sobě jdoucí sekvence téže inscenace. […] Hranice mezi divadlem a malířstvím se tak stává nepostřehnutelná, pohyblivá, rozmlžená. Každá z těchto dvou oblastí umění reaguje na to, čeho se nedostává druhé oblasti, a provokuje ji.2

Tadeusz Kantor měl vždy velmi blízko k loutkovému divadlu. Ještě během studií krakovské Akademie výtvarných umění uvedl se spolužáky svou první – a to vysloveně loutkovou – inscenaci Smrt Tintagilova od Maurice Maeterlincka (1937), tehdy ještě pod hlavičkou Efemerního a mechanického divadla loutek. Ve své pozdější tvorbě často pracoval s poměrně realistickými manekýny a využíval je jako dvojníky herců.

V roce 1987 Kantor vytvořil happening-cricotáž Stroj lásky a smrti (Macchina dell’amore e della morte), realizovaný herci Cricotu 2 ve Výzkumném centru divadelního umění v Miláně a ve spolupráci s Mezinárodním loutkářským muzeem v Palermu. Podle Francy Silvestriové se v něm spojil Kantor malíř s Kantorem divadelníkem.3 Kantor se vrátil ke své inscenaci Smrt Tintagilova a výsledná cricotáž v sobě spojovala herce, předměty, loutky, sochy a stroje. Kantorovská badatelka dokonce uvádí, že v tomto případě šlo o realizaci nejradikálnějších koncepcí tohoto polského umělce.4

Nejvýraznějšími postavami na scéně byly tři démonické služky – obrovské mechanické loutky ze dřeva a kovu, které byly mezi sebou propojeny kladkami a dráty. Svým agresivním repetitivním pohybem vytvářely kontrast ke křehkým dřevěným loutkám, původně vystupujícím v maeterlinckovské inscenaci. Silvestriová se domnívá, že se v mechanických loutkách odráží Kantorova inspirace jedním z nejvlivnějších umělců 20. století – provokatéra Marcela Duchampa.

Podrobněji se o Tadeuszi Kantorovi v Loutkáři psalo např. v čísle 1990/2, s. 28–29 (texty Guye Scarpetty a Francy Silvestriové), osobní výpověď o spolupráci s Kantorem pro Loutkář připravila Hana Zavadilová (Loutkář 5/2011, s. 314–317), v níž líčí okolnosti vzniku inscenace Ó, tichá noc, uváděné během avignonského divadelního festivalu v roce 1990. Sluší se upozornit i na podnětnou studii Jana Hyvnara Manekýn Tadeusze Kantora (viz publikace Herec v moderním divadle, 2000) a výtečnou kantorovskou monografii Jana Kłossowicze, kterou v loňském roce vydal pražský Divadelní ústav.

Poznámky pod čarou

1 Citace z medailonu T. Kantora publikovaného na obalu publikace Jana Kłossowicze Divadlo Tadeusze Kantora, Praha, 2017.

2 Scarpetta, G.: Mezi divadlem a výtvarným uměním, Československý loutkář, 1990, č. 2, s. 28.

3 Silvestriová, F.: Návrat k mechanickému divadlu loutek, Československý loutkář, 1990, č. 2, s. 28.

4 Tamtéž, s. 28.

Loutkář 2/2018, p. 24–25.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.