Loutkar.online

Trefalt, Uroš: Karel Makonj slovinskýma očima

Když jsme se před šesti lety po dlouhé době znovu potkali s Karlem Makonjem v Mariboru, kdy jsme byly oba členy mezinárodní poroty na Bienále loutkových tvůrců Slovinska (Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije), překvapil mě svým humorem i poněkud sarkastickou poznámkou: Myslel jsem si, že vypadáš úplně jinak.

Karel vždycky zanechával zvláštní dojem, nejen kvůli svým ošoupaným džínům a cigaretě, kterou měl stále v ústech, ale i kvůli smutnému, ale bystrému výrazu psa baseta. Jsem přesvědčen, že nejsem jediný, kdo měl dojem, že svým vzhledem Karel vzbuzoval zájem i respekt. Zároveň vždy přinášel do únavných teoretických polemik inteligentní, zejména originální názor na umění a svět. Rád zdůrazňoval, že jeho otec byl ze Sarajeva a matka Češka. Možná, že právě to ho celý život táhlo do loutkových divadel v bývalé Jugoslávii. Mluvil plynně srbochorvatsky a mezi své nejlepší přátele počítal slovinského scénografa a divadelního ředitele Silvana Omerzu, s nímž úspěšně spolupracoval na inscenacích v Praze i ve Slovinsku.

Karel Makonj založil už během studií režie a dramaturgie na loutkářské katedře DAMU svůj vlastní soubor Vedené divadlo jako laboratoř svých snů a nápadů, který však byl velmi brzy z takzvaně “administrativně-politických důvodů” zakázán. Karel byl totiž doslova “enfant terrible” českého loutkářství a do oboru vnesl prvky absurdity, existencialismu a černé komedie a nezřídka se ve svých inscenacích dotkl napjaté společenské situace 60. let. Můžeme také říci, že byl jedním z hlavních proponentů loutkového divadla pro dospělé. Bohužel byly jeho nápady a experimenty velmi rychle a radikálně potlačeny.

Později se zkoušel prosadit v různých českých divadlech, jako bylo Naivní divadlo Liberec (1970–1972), Ústřední loutkové divadlo (dnešní Minor) v Praze (1972–1973), Divadlo Spejbla a Hurvínka v Praze (1973–1976), Středočeské loutkové divadlo Kladno (1976–1978) a Divadlo dětí Alfa v Plzni (1978–1981). Jeho inscenace však většinou vzbuzovaly polemiky – jak mezi odborníky, tak mezi diváky. Připomeňme třeba inscenaci plzeňského Divadla Alfa Knoflík pro štěstí z roku 1979, která svým moderním pojetím předběhla čas. Silný společensko-politický tlak i osobní důvody nakonec přinutily talentovaného inovátora Karla Makonje pracovat v letech 1981–1989 jako arteterapeut na psychiatrické klinice v Praze.

Na začátku 90. let, kdy konečně došlo ve východním bloku k politickému uvolnění, bylo úplně logické, že Karel nemohl zůstat stranou. Do roku 1998 úspěšně řídil pražské ÚLD, které spolu s dramaturgyní Věrou Eliáškovou přejmenoval na Divadlo Minor, a začal v něm realizovat své nedokončené plány z Vedeného divadla. Repertoár byl inovativní, určený jak pro dospělé, tak i pro děti a loutkovému divadlu udal moderní a perspektivní směr. Připomeňme třeba spektakulární inscenaci Hobit, pro niž vytvořil monumentální výpravu slovinský malíř Silvan Omerzu.

Karel Makonj neměl jen silné divadelní představy a vize. Zajímala ho i teorie, především dimenze grotesky na loutkovém jevišti a zabýval se úlohou tradičního Kašpárka. Sledoval současnou divadelní teorii a položil základy novému vnímání vztahu loutkáře-animátora a loutek v současném loutkovém divadle. Jeho teoretické úvahy byly publikovány v odborném tisku a dodnes představují zlatý fond loutkářské teorie.

Od roku 2000 předával své znalosti nové generaci divadelníků na katedře alternativního a loutkového divadla pražské DAMU. Přeměna katedry loutkářství na alternativní v 90. letech 20. století umožnila Makonjovi realizovat principy nového divadla, které si ve Vedeném divadle kdysi vysnil. V roce 2009 obdržel titul profesor a stal se garantem výuky slavné pražské katedry. Podílel se také na několika publikacích (Divadelní pouť 1985–1989, Josef Krofta – inscenační dílo) a v roce 2008 vyšla kniha přímo o něm – Karel Makonj a Vedené divadlo. V témže roce byla vydána i publikace Od loutky k objektu, která představuje jeho zásadní studie z let 1969–1972. V roce 2015 získal na festivalu nového a alternativního divadla Příští vlna/Next Wave ocenění nazvané Živoucí poklad.

V období, kdy byl Makonj v nemilosti československého politického režimu, mu slovinský kulturní prostor několikrát nabídl kreativní azyl a příležitost k tvorbě. Připomeňme například jeho kritikou vysoce ceněnou inscenaci Pohádky pana Pohádky (Pravljičarjeve pravljice) z roku 1979 v provedení Loutkového divadla Lublaň (Lutkovno gledališče Ljubljana), která měla neuvěřitelných 303 repríz. V roce 1981 pak realizovalo totéž divadlo Karlovu dramatizaci knihy Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce (v režii Matjaža Lobodeho) a dva roky později zde Karel zrežíroval inscenaci Jak pejsek a kočička hráli divadlo ve výpravě slovinské malířky Mojci Vipotnikové a Silvana Omerzu. Pravě tato inscenace byla pro další spolupráci Silvana Omerzu a Karla Makonje rozhodující. Karel mezi výtvarníky v dílně LGL rozpoznal jeho velký talent, a tak výrazně ovlivnil Omerzuovu uměleckou dráhu. Jejich poslední slovinská inscenace vznikla v roce 2004 ve Šmihelu (St. Michael, Rakousko), kde Karel Makonj spolu s divadelní skupinou sdruženou při organizaci Katoliško prosvetno društvo Šmihel režíroval Věčného Chodce Guillauma Apollinaira v adaptaci Věry Eliáškové.

Karel Makonj nepochybně pomohl úzké spolupráci slovinského loutkového divadla s českým, pomáhal i mladým slovinským studentům katedry alternativního a loutkového divadla v Praze. Byl vedoucím diplomových a doktorských prací režiséra Zorana Petroviče, herce Tilena Kožamlja, herečky Eleny Volpi, herce a režiséra Matiji Solceho a dalších. Důležitou pedagogickou stopu zanechal i na nově založené Akademii umění v chorvatském Osijeku, kde učil v letech 2010–2012 základy režie loutkového divadla. Se studenty druhého ročníku osijecké Akademie dokonce inscenoval své oblíbené existencialistické dílo Alberta Camuse Nedorozumění.

V Karlově životě nás hodně věcí překvapí, ale mnohým zcela rozumíme. Zdá se, že všechno, do čeho se pustil, mělo nějaký hlubší a logický význam, že se všechny věci na konci spojily v jeden celek. Stejně tak, že žil v blízkosti Strossmayerova náměstí, které dostalo jméno podle chorvatského teologa, že v kostele, ve kterém proběhl smuteční obřad, byly vystavené jesličky s figurkami oblečenými do lidových krojů všech slovanských národů, a také, že mezi množstvím hostů, kteří se s ním přišli rozloučit na poslední cestě, byl velký počet Slovinců. Zřídkakdy potkáme tvůrce, který by tak radikálně předběhl čas a tak jasně vyjádřil své nápady a myšlenky, jak se to podařilo právě Karlu Makonjovi. Nápady, které se často rodily za nesnesitelných jak osobních, tak společenských okolností, byly nakonec o to odolnější, čerstvější a modernější, nabité energií, která povzbuzuje a inspiruje, jak nás tady a teď, tak i budoucí tvůrce.

Sláva profesoru Karlu Makonjovi.

Loutkář 1/2018, p. 100.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.