Loutkar.online

Kunderová, Radka: U Esmeraldy s babičkou

Jako byste na chvíli pobyli s vlastní babičkou. Která už umřela. Cítíte její vůni, dotek, slyšíte její hlas. Ozývají se všedností přehlušované výčitky: Věnovali jste se jí dost? Neměli jste volat častěji? Proč jste to letos ke hrobu zase nestihli?

Představení tří mladých divadelnic Přijdu včera se napojí na vaše vlastní vzpomínky, a i když se mu nedaří ve všem, dojem intimního setkání ne s jejich, ale s vlastními zemřelými blízkými přetrvá.

Ve zšeřelé Sklepní scéně Centra experimentálního divadla v Brně je v únorovou sobotu přidušené teplo. Vesměs mladí diváci navzdory komornosti prostoru jen tak tak navodí dojem únosné návštěvy. Herečky mají během představení co dělat, aby sporadické publikum přes jeho očividnou vstřícnost a bezprostřední blízkost vytrhly z ospalé letargie. Je až obdivuhodné, že si dlouho drží svou říznou groteskní energii a svižně zasazují pointy, i když se skoro nikdo nesměje.

Na posteli se uvelebuje tmavovlasá žena ve výrazných brýlích (Tereza Volánková). Originální typ, jaké na českých jevištích bohužel vidíme zřídka. Chvíli se svou – imaginární – babičkou mluví, chvíli ji sama představuje. Dívají se spolu na seriál Esmeralda, jehož kýčovitá znělka nejen pobaví, ale vrstevníkům hereček také okamžitě evokuje líná televizní odpoledne 90. let a porevoluční náklonnost jejich babiček ke všem těm Dallasům, Dynastiím nebo Divokým andělům. Osobitost herečky i její civilní projev přitahuje pozornost, její suchý humor vzbuzuje sympatie. Díky jisté technické ledabylosti řeči i pohybu také budí důvěru, že co o své rodině říká, nebude fiktivní.

Přichází okatá světlovlasá Sára Arnsteinová se zvučným, trochu nosovým hlasem. S publikem komunikuje stejně bezprostředně. Pohotově vystřihne svého dědečka, včetně stařecké mimiky úst, zálibně švihá za záda loutkami – plochými postavičkami připevněnými na drátě –, když postupně umírají. Celkově vzato je její výraz proměnlivější, jemnější a viděno zpětně i trochu matnější.

Po úvodu “ze současnosti” se převážně chronologicky vyprávějí příběhy rodin obou aktérek. Čela postele – důmyslně jednoduché konstrukce – se odsunou a vznikne stůl se dvěma miniscénami po stranách. Vlevo, v teplém nasvícení, se odehrává příběh rodiny Terezy Volánkové, zatímco napravo v namodralém přísvitu nám loutky představují Arnsteinovy. Začíná se před druhou světovou válkou, tempo je svižné, postavičky sviští do koncentráku a pak do nebe, z komína se jen kouří. Když drobné a výtvarně jemně stylizované loutky s individualizovanými obličeji zmizí ze scény, odpočívají zavěšené na dvou ráhnech umístěných po stranách oblouku sklepení – scénografka Tereza Bartůňková tak vynalézavě odkazuje k dávným časům potulných loutkářů.

Pro zpřítomnění svých předků užívají divadelnice nejen loutek, ale také promítání vesměs černobílých fotografií – jak jinak. Nelze přitom nevzpomenout na inscenaci pražských Handa Gote Mraky, které také čerpaly z autentického rodokmene hlavní představitelky Veroniky Švábové a využívaly fotografií. Na rozdíl od asociativní a mnohovrstevné struktury inscenace Mraky ale Přijdu včera zůstává u – brzy předvídatelného a poněkud stagnujícího – výčtu událostí. Postav je na obou stranách postele mnoho, netrvá dlouho a začnou splývat. Nedlouho po konci války už pro mě příběhy povětšinou ztrácí přitažlivost, zejména proto, že zvolené mikrosituace postrádají charakterizační nebo obecnější rozměr a stále častěji i vtip; na to, aby poutala jejich jedinečnost, jsou osudy rodinných příslušníků příliš běžné. Švábová v Mracích s empatií i údivem sdílela osudy svých blízkých a pomocí tance a prolínání fotografií s živým snímáním jejího pohybu dodávala momentům z historie své rodiny obecnější platnost. Její rodokmen se navíc vymyká českému průměru, mezi její příbuzné patřila Marie Švermová, manželka jedné z ikon KSČ Jana Švermy, nebo vysoký stranický funkcionář Karel Šváb, popravený v procesu s Rudolfem Slánským. Do hry se tak přirozeně dostávaly obecnější otázky: nejen vztah člověka k minulosti a jeho (odcházejícím) blízkým, ale taky vztah “malé” rodinné historie k “velkým” dějinám a dnešní postoj Čechů ke komunistické minulosti. Hlubší reflexi společenského kontextu dvojice Volánková–Arnsteinová opomíjí, po většinu představení se soustředí na popisnou rodinnou chronologii a loutky, včetně předvídatelných zcizovacích fórků zdůrazňujících distanci mezi herečkou a loutkou nebo improvizovaného rozehrání momentů pochybení, když se například nedaří loutku správně uchopit.

Podobně jako v Mracích i zde se využívá “aury” autentických předmětů. Po stranách oblouku sklepení a v zadním “kapličkovém” výklenku režné stěny jsou vyrovnány dopisy, suvenýr z Ramzové nebo ozdobné figurky, jako bychom procházeli vlastními poličkami a šuplaty. Právě Šuplata (Schupladen), další vynikající inscenaci současnosti, brněnská miniatura rovněž některými rysy připomíná. Světoznámý německý soubor She She Pop založený absolventkami Institutu pro aplikovanou divadelní vědu v Giessenu se také zaměřil na vzpomínky a minulost. Na scéně poházel šuplíky s jejich po léta štosovaným obsahem, a ponoukal tak diváky k aktivování vlastních vzpomínek a asociací. Ani u She She Pop ale nezůstalo jen u soukromé roviny, jedním z témat byly rozdílné myšlenkové světy obyvatel bývalého Východního a Západního Německa, vystavené hravému srovnání v půvabně komických slovních přestřelkách. S. Arnsteinová a T. Volánková sice zejména zpočátku politické okolnosti registrují, jedná se však o pouhou kulisu rodinných dějů, kulisu stejně plochou jako je z papíru (?) vystřižená budova s nápisem Arbeit macht frei, v níž zahyne pradědeček Arnstein. Na druhé straně české divadelnice s německými performerkami pojí autobiografický autorský vklad a – kromě poněkud sentimentálního závěru – i odstup a jistá výrazová ryzost. Jejich poetika je na jedné straně grotesknější, na druhé straně – díky soustavnému zapojení loutek – také poetičtější. Setkání s babičkou a dědečkem je osobnější a kvůli jejich nevratnému odchodu i melancholičtější. Vlastní vzpomínky se pak samovolně derou na povrch a člověka se – přes všechnu nadsázku – zmocňuje dojetí. Citovost, groteska a loutka je vlastně dost unikátní kombinace. Jsem zvědavá, jak se bude spolupráce Volánková–Arnsteinová–Bartůňková dál vyvíjet.

Centrum experimentálního divadla, Brno (sklepní scéna)

Přijdu včera

Scénář, režie, dramaturgie, hrají: Tereza Volánková, Sára Arnsteinová, výprava: Tereza Bartůňková.

Premiéra 22. 12. 2017, psáno z reprízy z reprízy 24. 2. 2018.

Loutkář 1/2018, p. 54–55.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.