Loutkar.online

Malíková, Nina: Emil Havlík devadesátiletý

Úctyhodné životní jubileum (narozen 6. května 1927) oslavil doyen Ústředního loutkového divadla bytostně spojený s tímto profesionálním loutkovým divadlem. Jeho vynikající javajkářské kreace i herecké role (ke kterým měl velmi ambivalentní vztah) žijí v paměti několika generací diváků. Patří ke generaci, která pomáhala svou tvůrčí prací na svět poválečnému českému loutkovému divadlu, vychoval jako pedagog loutkářské katedry DAMU řadu žáků a po roce 1990 působil mnoho let v sokolské loutkové scéně Nazdárek, kde se uplatnil znovu jako pedagog, režisér i technolog. (red)

Emil Havlík (pro všechny loutkáře známý jako Míša Havlík) – bytostný a pravověrný loutkář, vzdělanec a pedagog – není bytost jednoduchá. Snoubí se v něm perfekcionismus, v psaném i mluveném slově vytříbený cit pro češtinu a radost z žonglování v jejích zákrutech a možnostech, smysl pro humor (ve všech jeho podobách – od ironického, sarkastického, až po jemňoučký pro “fajnšmekry”), vzdělanost, zájem o kulturu, smysl pro spravedlnost, hrdost na své povolání, a především věrnost loutce, které zasvětil svůj život. Ale aby to nebyla jen samá pozitiva, je v něm i jistá urputnost, prchlivost (o které by mohli vyprávět nejen jeho spolupracovníci a studenti, ale jistě i jeho blízcí) a až nepříjemná pravdomluvnost a tvrdohlavost. A tenhle Míša Havlík se dožil v květnu v plné duševní svěžesti hodně kmetského věku.

Nešlo mi ubránit se při té příležitosti vzpomínkám na všechna setkáním s ním, která jsem sobě i jemu už několikráte připomínala – od těch prvních, kdy mě jako malou holku okouzlil svým zvonivým (někdy až “kašpárčím”) tenorem a smyslem pro humor při mých návštěvách mého otce v zákulisí ÚLD i svými bravurními hereckými kreacemi zejména v práci s javajkou (a také například až rytířským uznáním, že kolega Zdeněk Červený to s javajkami umí ještě lépe!). Nejsem vůbec jediná, kdo zná jeho uctivý a neochvějný obdiv k loutce a jejím možnostem, jeho kroucení hlavou nad občasným blouděním současného loutkového divadla a neznám většího obhájce tradiční role loutky, který svá tvrzení neopírá jen o alibistické pokrčení rameny, ale schopnost se s veškerou slovní erudicí umět za ně postavit.

Snad o málokom jako o Míšovi se dá říci, že byl a je svůj. Tato jeho charakterová pevnost (nikdy o píď neustoupil ze své niterné věrnosti odkazu masarykovské první republiky a zásadám jeho milovaného Sokola) je jeho poznávacím znamením – včetně nepříjemností, které při konfrontaci s těmi, u kterých to není jejich nejsilnější vlastností, jim tím způsobuje.

Všechno nejlepší a díky, Míšo.

Loutkář 3/2017, p. 110.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.