Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina: Loutkové divadlo je stále doceňovanější uměleckou oblastí

Pokud si položíme prostou otázku, jak je na tom současné polské loutkové divadlo, je pro její zodpovězení určitě jednou z nejpovolanějších osobností paní Lucyna Kozień, šéfredaktorka odborného oborového časopisu Teatr lalek a zároveň ředitelka Teatru lalek Banialuka v Bielsku-Białej, který každé dva roky pořádá prestižní mezinárodní festival.

Kolik profesionálních loutkových divadel dnes v Polsku působí?

V současné době existuje v Polsku celkem pětadvacet příspěvkových loutkových divadel ve městech Będzin, Białystok, Bielsko-Biała, Gdaňsk, Jelení hora, Katovice, Kielce, Krakov, Lublin, Łomża, Lodž (zde působí dvě divadla), Olsztyn, Opolí, Poznaň, Rabka-Zdrój, Rzeszów, Słupsk, Štětín, Toruň, Wałbrzych, Varšava (zde jsou celkem tři loutkové scény) a Vratislav. Vedle nich funguje řada nezávislých divadel a souborů. Ročenka Divadlo v Polsku 2016, kterou vydává Divadelní ústav ve Varšavě, uvádí, že celkem u nás působí šestašedesát loutkových divadel a souborů.

Jaký je u vás systém financování? Žije polské loutkářství především z podpory ministerstva kultury (grantový systém) a zřizovatelů (radnic jednotlivých měst, kde se divadla nachází) jako to české? Funguje v Polsku západní systém soukromých donátorů a mecenášů umění?

Příspěvková divadla jsou financována z rozpočtů měst. Mohou také skládat grantové žádosti v rámci konkrétních tematických programů ministerstva kultury a národního dědictví, případně příležitostně v rámci jiných grantových soutěží. Využívání prostředků ze soukromého a komerčního sektoru u nás stále není obvyklé.

Kde se dnes dá v Polsku loutkářství studovat? Liší se ta pracoviště od sebe svým zaměřením?

V Polsku existují dvě vysoké školy zaměřené na loutkové divadlo. Jedná se o Fakultu loutkářského umění Divadelní akademie (Wydział Sztuki Lalkarskiej Akademii Teatralnej) v Białystoku a o Loutkářskou fakultu PWST (Wydział Lalkarski PWST) ve Vratislavi. Ani jedna z nich nemá nějaké speciální zaměření.

Kdo podle vás dnes patří v Polsku mezi nejzajímavější nebo nejinvenčnější divadelní režiséry/scénografy/herce (případně celé soubory)? Koho byste doporučila třeba pro hostování na českém festivalu?

To je těžká otázka. Své postavení mají divadla v Opolí, Bielsku-Białé, Poznani, Białystoku, Vratislavi. Z nezávislých skupin bych jmenovala soubor Coincidentia, Malabar Hotel nebo Walny-Teatr… Raději bych doporučovala konkrétní inscenace než tvůrce či divadla.

Jak je to s diváckou adresou? Uživí se v Polsku loutkové divadlo určené čistě dospělému publiku? V České republice je to prakticky vyloučené…

Příspěvková loutková divadla hrají především pro děti a mládež. V jejich repertoáru lze ale najít i inscenace určené pro dospělé diváky, jež dokážou přitáhnout své publikum.

Doporučila byste čtenářům k návštěvě nějaké polské loutkářské muzeum?

V Polsku neexistuje samostatné loutkářské muzeum. Loutkářské sbírky má několik muzeí – v Lodži, Katovicích a Štětíně. Během festivalů nebo při příležitosti nejrůznějších divadelních výročí se však organizují loutkářské výstavy, a to jak výstavy obecné, tak zaměřené na tvorbu jednotlivých loutkářů.

Máte v Polsku nějaké profesní organizace, které pečují o loutkové divadlo? Napadá mě asi jen Polské centrum UNIMA, jsou i další?

Ano, to je Polské loutkářské středisko POLUNIMA. Vedle něj existuje také loutkářská sekce ZASP (Związek Artystów Scen Polskich – Svaz umělců polských scén) a dále Polské středisko ASSITEJ.

Jak početná je v Polsku komunita amatérských loutkářů? Jinými slovy, je loutkové divadlo populární i mezi laickou veřejností jako druh volnočasové aktivity?

V Polsku sice existují amatérská loutková divadla, není jich však tolik, jak tomu bývalo kdysi. Na rozdíl od Česka nejsou také tak populární a sledovaná, byť musím přiznat, že se v této problematice zase tak neorientuji.

Kolik je zde specializovaných divadelních festivalů a s jakou pravidelností se konají? Mají nějaké konkrétní zaměření, dané třeba diváckou adresou, jako je u nás třeba v případě liberecké Mateřinky? Samozřejmě v Česku známe festival v Bielsku-Bialé, který pořádá vaše Divadlo Banialuka, víme o festivalu Valiska a Katovice dětem. Jsou ještě další, o nichž bychom měli vědět a upřít na ně svou pozornost?

Loutkářských festivalů je v Polsku velmi mnoho. S větší či menší pravidelností téměř každé veřejné divadlo organizuje nebo organizovalo nějaký festival. K nejdůležitějším polským loutkářským festivalům patří dvě akce, které existují od roku 1966. Jedná se o Celostátní festival loutkového divadla v Opolí (Ogólnopolski Festiwal Teatrów Lalek), jenž je přehlídkou polských loutkových inscenací, a Mezinárodní festival loutkářského umění v Bielsku-Białé (Międzynarodowy Festiwal Sztuki Lalkarskiej), kde se objevují inscenace ze zahraničí. Další, stálé loutkářské festivaly a přehlídky jsou:

Międzynarodowy Festiwal Teatralny “Walizka”, Łomża (Mezinárodní divadelní festival “Valiska” v Lomži)

Międzynarodowy Festiwal Teatrów Lalek “Katowice-Dzieciom”, Katowice (Mezinárodní loutkářský festival “Katovice dětem”)

Międzynarodowy Festiwal Teatrów Lalek “Spotkania”, Toruń (Mezinárodní loutkářský festival “Setkání” v Toruni)

Międzynarodowy Festiwal Teatrów Ożywionej Formy “Maskarada”, Rzeszow (Mezinárodní divadelní festival animace “Maškaráda” v Řešově)

Przegląd Nowego Teatru dla Dzieci, Wrocław

(Přehlídka nového divadla pro děti ve Vratislavi)

Festiwal Małych Prapremier, Wałbrzych (Festival malých premiér ve Valbřichu)

Międzynarodowy Festiwal Sztuki Animacji AnimArt, Łódź (Mezinárodní festival animace AnimArt, který v Lodži organizuje divadlo Arlekin)

Międzynarodowy Festiwal “Teatralna karuzela”, Łodź (Mezinárodní festival Divadelní kolotoč, který v Lodži organizuje Divadlo Pinokio)

Międzynarodowy Festiwal Teatru Formy “Materia Prima”, Kraków (Mezinárodní divadelní festival formy Materia Prima v Krakově, který je zaměřen výhradně na divadlo pro dospělé diváky)

Międzynarodowy Festiwal Teatru Lalek i Animacji Filmowych dla Dorosłych “Lalka też człowiek”, Warszawa (Mezinárodní festival loutkového divadla a filmové animace “Loutka je také člověk” ve Varšavě)

Międzynarodowy Festiwal Teatrów Lalek dla Dorosłych “Metamorfozy lalek”, Białystok Mezinárodní festival loutkového divadla pro dospělé “Proměny loutek” v Bělostoku

Festiwal Konteksty, Poznań (Festival Kontexty, Poznaň)

Olsztyński Tydzień Teatrów Lalkowych ANIMA, Olsztyn (Olštýnský týden loutkových divadel, Olštýn)

Wakacyjny Festiwal Sztuki dla Dzieci Hurra!ART!, Kielce (Prázdninový umělecký festival pro děti Hurra!ART!, Kielce)

Kromě toho pořádají festivaly i obě výše zmíněné divadelní školy: v Bělostoku je to Międzynarodowy Festiwal Szkół Lalkarskich “lalka-nie-lalka” (Mezinárodní festival loutkářských škol “loutka-ne-loutka”) a Międzynarodowe Spotkania Szkół Lalkarskich (Mezinárodní setkání loutkářských škol) ve Vratislavi.

Naše redakce často spolupracuje s vámi vedenou revue Teatr lalek. Existují v Polsku i jiná odborná periodika, která se loutkového divadlu věnují?

Jediné odborné periodikum, které se zabývá loutkovým, vizuálním a výtvarným divadlem a které navíc vychází v polské a anglické verzi, je u nás skutečně jen časopis Teatr lalek. O loutkovém divadle ale stále častěji píší i další divadelní noviny a časopisy, jako jsou například Teatr, Didaskalia a Scena. Loutkám se věnují i internetové portály – nejdůležitější z nich je e-teatr.pl, což jsou stránky varšavského Divadelního ústavu, na nichž se kromě jiného objevují recenze a články o aktuálních tématech polského divadla.

Jaké je v polské společnosti postavení loutkového divadla? Je v obecné úctě a vážnosti? Má přirozený respekt i v porovnání s jinými divadelními druhy?

Loutkové divadlo je stále viditelnější a doceňovanější uměleckou oblastí – a to i přes to, že polská loutkářská obec by si přála, aby v rámci polského divadla hrálo ještě větší roli. Za poslední dobu se v této věci ale hodně změnilo. Divadelní kritici mu přiznávají větší význam a také o něm píší stále častěji. Loutková divadla se účastní celostátních divadelních soutěží, kde v konkurenci s činohrou a dalšími druhy divadla vyhrávají významné ceny. Jedná se například o Soutěž v inscenování současné polské hry (Konkurs na Wystawienie Polskiej Sztuki Współczesnej) nebo Celostátní soutěž v inscenování klasických děl polské literatury (Ogólnopolski Konkurs na Inscenizację Dawnych Dzieł Literatury Polskiej), kterou pod názvem Živá klasika (Klasyka Żywa) organizuje ve spolupráci s Divadelním ústavem polské ministerstvo kultury.

Loutkář 1/2017, p. 22–23.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.