Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina:

Vážení a milí čtenáři,

ve třetím čísle se společně vydáme do sféry hudebního divadla, kde ale mají své místo i loutky v tom nejširším slova smyslu. Zvu vás tedy do nablýskaného světa opery, zábavních muzikálů i do laboratoře současných hudebně-divadelních experimentů s předměty.

Loutky se pochopitelně neobjevují jenom jako zpestření hudebně-divadelních produkcí – klasické tituly (zejména operní literatury) nalezneme i na scénách loutkářů. A to buď s využitím hudebního záznamu, nebo ve výrazné autorské úpravě. O tom ví mnohé třeba letošní nositel ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla, muzikant a herec Jiří Vyšohlíd, s nímž v čísle najdete rozsáhlý rozhovor.

Čím déle o tom přemýšlím, tím organičtější a přirozenější se mi spojení loutkářů a hudebníků zdá – zvlášť ve srovnání se vztahem činoherního divadla a loutek, jemuž jsme se věnovali minule. Hudební divadlo, zejména opera, je postavené na mnoha konvencích a funguje divácky jinak – stylizovaněji než činohra, která chce být mnohdy nápodobou života. To loutkám velmi sluší. Není divu, že se řada loutkářských režisérů odvážila do světa opery vstoupit – za všechny třeba Neville Tranter, Fabrizio Montecchi a jeho soubor Gioco Vita, Basil Twist, Julie Taymorová a mnozí další. U nás se s loutkami v opeře asi nejúspěšněji utkávají bratři Formanové, o nichž se také dočtete na stránkách tohoto čísla.

Velmi děkuji všem, kdo se na tomto vydání podíleli, zejména paní Nancy Lohman Staubové a redakci amerického časopisu Puppetry International za poskytnutí skvělých studií na naše téma.

V příštím čísle naše crossoverové pátrání po loutkách mimo loutkový svět ukončíme “nejnepřehlednější” součástí divadelního světa, tedy alternativní, pohybovou a taneční scénou.

Přeji příjemné a inspirativní čtení!

Loutkář 3/2016, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.