Loutkar.online

Loutkáři z Jiskry: Petr Slunečko (1946–2016)

V neděli 24. dubna se uzavřela životní pouť loutkáře, dramaturga, režiséra, brilantního recitátora, zpěváka a hudebníka, básníka, historika, statistika a aktivizátora loutkářského hnutí Petra Slunečka.

Loutkové divadlo bylo jeho celoživotním koníčkem. Jeho loutkářská historie se v milovaném Loutkovém divadle Jiskra začala psát v roce 1966. Aktivně se na jeho činnosti podílel úctyhodných padesát let, a to až do svého úplně posledního dne, protože ještě v neděli ráno hrál v Jiskře v představení Koza nebo pes.

Petr Slunečko nebyl obyčejný řadový loutkář. Jeho práce pro loutkové divadlo a loutkáře měla mnoho rozměrů. Jeho jméno je spojeno s autorstvím jednadvaceti loutkových titulů. Jeho první autorskou inscenací bylo Království Kantilénie s výrazným podílem hudby, které by se dalo označit jako “loutková opereta”. Na sedmi titulech se podílel jako spoluautor. K těm nejznámějším patří Broučci, Zvířátka pana Krbce, Ferda Mravenec, Křemílek a Vochomůrka. Sám byl autorem loutkových verzí známých pohádkových motivů. Mezi jeho nejúspěšnější dramatizace patří Perníková chaloupka, Červená Karkulka, Smolíček, Budulínek, Dlouhý Široký a Bystrozraký, Dvanáct měsíců.

Zároveň byl autorem i zcela originálních loutkových příběhů, mezi něž patří například Růže a ďábel, Džinovo království noci, Nevěř čertu ani za mák, Havraní pohádka nebo jeho poslední dílo O mluvícím psu. Nebál se dětským divákům předkládat ani složitější příběhy. I přes občasnou kritiku, že si volí příliš těžká témata, trval na svém. Nutno dodat, že jeho pohádkové příběhy nehraje jen pražská Jiskra, ale i další loutkové soubory po celé republice.

V loutkovém divadle Jiskra působil i jako režisér. Pod jeho vedením soubor nazkoušel celkem 27 inscenací. K jeho režisérskému rukopisu patřil důraz na hudbu. Všechny jeho inscenace jsou plné písniček, na nichž úzce spolupracoval se svým přítelem, hudebním skladatelem Zdeňkem Němečkem a mnoho hudebních čísel i sám nazpíval. Dlouho také působil jako dramaturg souboru a pečlivě a vyváženě sestavoval plány mnoha divadelních sezón.

V řadě představení Jiskry propůjčil loutkám i svůj nezaměnitelný hluboký hlas. Uměl hravě interpretovat vážné i komické role. Hloupý čert, kníže, ježibaba, vetešník, tatínek, dědeček, medvěd, brouk Pytlík, černokněžník, páter Servácius, to všechno byly jeho skvělé role.

K jeho méně známým činnostem patřilo organizování loutkářského života. Poměrně záhy si uvědomil, že loutkáři potřebují pro svůj klid na práci a pro možnost prosazovat svoje oprávněné zájmy nějakou organizaci, která tento český fenomén zastřeší. Nakonec se podařilo loutkáře zakotvit jako samostatnou skupinu amatérských loutkářů v rámci Svazu českých divadelních ochotníků (SAL SČDO). Petr Slunečko se zcela pochopitelně stal předsedou, později místopředsedou rady SAL a v tomto orgánu působil až do svých posledních dní.

Za své působení v loutkovém divadle byl mnohokrát oceněn. Je držitelem Zlatého odznaku SČDO (1979), Medaile za zásluhy o rozvoj amatérského loutkářství ministerstva kultury (1979), Zlatého odznaku profesora Josefa Skupy (1985), ceny Jindřicha Veselého, Zlatého odznaku J. K. Tyla, čestného uznání Matěje Kopeckého a dalších ocenění z loutkářských festivalů a přehlídek za svůj hlasový projev i režii.

Je autorem koncepce pravidelných Přehlídek individuálních výstupů s loutkou (IVL) a malých loutkářských forem (1977). Pro tuto loutkářskou dovednost sestavil přesná pravidla a byl také iniciátorem specializovaných pravidelných celostátních přehlídek s finále v rámci Loutkářské Chrudimi. Pod jeho vedením se uskutečnilo celkem 11 ročníků IVL. Zcela přirozeně je autorem mnoha individuálních výstupů s loutkou: Netrhejte růže, Vzpomínka na mistra Grocka, Jurský park, V parku, Pozor. A mnohé z nich vystoupaly v rámci přehlídek IVL až úplně nejvýše a zvítězily ve svých kategoriích.

Zkrátka Petr Slunečko byl velkou osobností Loutkového divadla Jiskra i mezi všemi amatérskými loutkáři a bude nám všem moc chybět. Je načase zvednout hlavu, osušit slzy a pokračovat v hraní loutkového divadla dál, protože Petr by si určitě nic jiného nepřál.

Loutkář 2/2016, p. 105.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.