Loutkar.online

Redakce: S radostí jsem přijal místo náhradníka

Dlouholetý umělecký šéf a současný ředitel Činohry Národního divadla Michal Dočekal pracoval v loutkovém divadle dvakrát – poprvé režíroval Erbenovu Kytici (1998) a podruhé Shakespearovu Bouři (2002). Obě inscenace vznikly na scéně libereckého Naivního divadla a na obou spolupracoval s výtvarníkem Petrem Matáskem. (red)

Jak jste se dostal režii v loutkovém divadle?

K režii v loutkovém divadle, takto Naivním divadle Liberec, jsem se dostal náhodou. Měl tam režírovat Michal Lang, a ten tu režii odřekl a mne, myslím, Petr Matásek doporučil jako náhradníka. Já jsem Naivní (a DRAK) samozřejmě znal a vážil si jejich práce, v osmdesátých letech jsem od Libereckých viděl mnoho režií zejména Markéty Schartové, a tak jsem s radostí přijal místo náhradníka.

Jak vzpomínáte na přípravu inscenací v Naivním divadle? Byla pro vás ta spolupráce něčím výjimečná?

Výjimečná ta práce, respektive její příprava, byla spoluprací s Petrem Matáskem. Byla to výborná, obohacující zkušenost. Inspirující, chvílemi i trochu konfliktní, z činohry jsem tuto dominantní pozici výtvarníka neznal. A neznal jsem ani to, že scéna je hotová vlastně už na první čtenou zkoušku.

Co vás na loutkovém divadle jako režiséra překvapilo?

Trochu mne překvapilo, že se v loutkovém divadle zkouší až odpoledne, protože se dopoledne hraje, ale tehdy mi to ještě spalo, takže jsem toho dobře využil.

V čem podle vás spočívá síla loutky?

Určitě nejsem povolán odpovídat na otázku o podstatě loutky a kromě toho byly ty moje dvě práce v NDL (a jinde jsem nedělal) spíš takové divadlo s akcentovanými výtvarnými prvky, než že by to bylo loutkové divadlo. A když už se tam nějaká loutka objevila, oni se jí ti herci úplně hladově chopili a už s tou loutkou něco tropili a mne to bavilo.

Loutkář 2/2016, p. 29.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.