Loutkar.online

Lásková, Petra: Hodina matematiky s LokVarem

Dětská říkanka o deseti černoušcích neinspirovala jen nejslavnější detektivní spisovatelku Agathu Christie, ale i jednu z nejhranějších autorek divadelních her pro děti a mládež Ivu Peřinovou. Loutková detektivka Deset černoušků měla premiéru v Naivním divadle Liberec bezmála před třiceti lety a od té doby se představila několika generacím dětského publika. Od listopadu 2015 ji má na svém repertoáru i pražské loutkové Divadlo LokVar, ve kterém herecké duo Petera Vargu a Ivanu Lokajovou režijně vedla Michaela Homolová.

Začíná se nenápadně a spiklenecky. Peter Varga, Pán, se objeví na scéně a žádá nejmenší diváky usazené na zemi o pomoc. Má plán. Chce schovat deset černoušků před Paní, která má co nevidět přijít a začít s představením. Jednoduše provedené magnetické 2D postavičky schová Pán s dětskými pomocníky do ne příliš složité scény, kterou tvoří trojdílný dřevěný stůl a magnetická tabule schovaná za oponkou, na níž je vyobrazen domeček s deseti nakreslenými postýlkami a deseti černoušky. Alespoň tam je na samém začátku představení hledá Paní, Ivana Lokajová, kterou Pán s dětmi přivolá. Hledání černoušků, jakási detektivní předehra, se odehrává za asistence dětí a chvílemi připomíná hodinu matematiky. Když jsou všichni černoušci spočítaní a hezky zpátky ve svých postýlkách, začne to pravé detektivní pátrání, které vypráví o tom, jak se černoušci rozhodli ulovit tajemnou Žirafu. Vykopali jámu, dali na ní slámu a čekali. Jenže během noci jeden za druhým postupně mizí neznámo kam. Děti správně vytuší už při prvním ztraceném, že za to může Žirafa a její povedení přátelé – Pán s nevídanou hlavou, Neuvěřitelný kůň, Nepochopitelný sněhulák a několik dalších. Ti všichni postupně vylákají černoušky a dovedou je k jámě, kterou sami nastražili. Nevěděli totiž, že “kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá”.

Základní myšlenka inscenace není nijak složitá a s ohledem na věk cílového diváka (3+) srozumitelně sdělená. Přísloví v podání LokVaru není navíc zatížené varovně zdviženým prstem a netrpí zbytečně mentorským tónem. Důraz tvůrčí tým klade na hravost, lehkost a nápadité výtvarné zpracování. V okamžiku, kdy se černoušci jeden za druhým vydávají mimo domov hledat zmizelé, mění se v dřevěné loutky, které vede vždy Ivana Lokajová. Peter Varga se ujímá všech nevídaných a nepochopitelných loutek, kumpánů, kteří pomáhají Žirafě. Ve výpravě výtvarnice Báry Hubené převažují dřevěné materiály, pestré barvy a předměty, které děti dobře znají – míče, balóny nebo hrací figurka. Oba herci, zkušení loutkoherci, se na kontakt s dětským publikem omezují pouze v rolích Pána a Paní, v okamžicích, kdy vedou loutky, soustředí se na práci s nimi. Nesklouzávají tak k zbytečně nadměrné interakci s dětmi a v těchto scénách dokážou vést příběh svižně k závěru.

S ohledem a dětského diváka se LokVar zaměřuje jen na hlavní dějovou linii. Několikeré opakování stejného principu – černoušek se vydá hledat ztracené a sám záhadně zmizí za asistence podivného tvora – se ale po čase vyčerpá a staršího diváka může začít nudit. Pro dospělé se tak stává nejzábavnější částí inscenace interakce mezi Pánem a Paní, která se s každým nově ztraceným černouškem, víc a víc zlobí, čehož Pán rád využívá a pošťuchuje ji. Vedle ústřední dvojice jsou nositeli hlavní zábavy pro dospělé především děti, které charismatické duo Varga a Lokajová dokáže strhnout během prvních minut. Děti se nestydí a do představení se aktivně zapojují.

Deset černoušků Loutkového divadla LokVar je inteligentní zábavou pro nejmenší, divadlem, které dokazuje, že jednoduchý příběh a nápadité výtvarné zpracování má u dětí šanci zaujmout i bez primitivního humoru a technických vymožeností.

Divadlo LokVar, Praha

Iva Peřinová: Deset černoušků

Režie: Michaela Homolová, výprava: Bára Hubená, hudba: Mechanix

Premiéra: 29. 11. 2015, psáno z repríz 13. 12. a 16. 1. 2016.

Vybraný citát: Jednoduchý příběh a nápadité výtvarné zpracování má u dětí šanci zaujmout

Loutkář 1/2016, p. 40–41.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.