Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina: Editorial

Vážení a milí čtenáři,

s hrdostí i mírnou nervozitou vám za celý tým svých spolupracovníků představuji první číslo “nového” Loutkáře.

Chtěli jsme, aby byl atraktivnější svou vizuální podobou. Pokračujeme ve spolupráci s grafikem, designerem a špičkovým scénografem Pavlem Svobodou, který připravil nový layout časopisu v mírně rozšířeném formátu a jiné vazbě, s velkorysejším výtvarným řešením a výrazným prostorem pro fotografie. Loutkář má díky tomu blíž k výtvarným časopisům (ostatně loutkové divadlo je umění silně vizuální) a naším neskromným přáním bylo, aby se stal ozdobou knihoven, nikoli jen spotřebním zbožím. Mám také velkou radost, že s námi bude na přípravě titulních stran po celý rok spolupracovat renomovaný fotograf Peter Fabo a dodá celému ročníku zvenčí jednotný umělecký názor. Doufáme, že vás svižnější a modernější podoba Loutkáře zaujme.

Samozřejmě, že i nadále zůstane Loutkář platformou mapující loutkářský obor jako celek a bude sledovat aktivity spojené s loutkami, a to bez ohledu na statut tvůrců i formu prezentace loutkového umění. Obsahové změny se totiž týkají zejména větší provázanosti témat, o nichž píšeme, a jejich hlubší analýzy, k níž bychom rádi přizvali i respektované osobnosti z jiných oborů. Hledání souvislostí, kontextové uvažování a neuzavírání se jen do loutkářského ghetta jsou a budou naším primárním klíčem k výběru témat.

Není proto náhoda, že hlavním tématem tohoto čísla je loutkové divadlo ve vztahu k cirkusu, novému i tradičnímu. Tyto dva světy byly v českém kontextu historicky velmi silně provázány a jsou si navzájem dodnes velkým zdrojem inspirace. V čísle na jejich vztah nahlížíme z mnoha stran: definujeme nový cirkus, pátráme po jeho vazbě na loutky, představujeme jeho tuzemský vývoj a klademe si otázky o jeho národních specifikách, představujeme nejvýraznější soudobé umělce inspirované cirkusem a vracíme se i do minulosti, té nedávné i té časově vzdálenější.

Děkuji všem, kdo se na tomto čísle podíleli, a vám, milí čtenáři, přeji příjemné chvíle nad stránkami Loutkáře.

Kateřina Lešková Dolenská

P.S.: Nezapomeňte se také občas podívat i na sesterskou platformu tištěného časopisu www.loutkar.eu, kde publikujeme aktuality, tiskové zprávy, festivalové blogy i zcela původní články, včetně glos aktuálních premiér. A pokud se chcete každý den dozvědět nějakou zajímavost ze světa loutek, sledujte nás na Facebooku!

Nezapomeňte si předplatit Loutkář na rok 2016!

Předplatné na rok 2016 ve výši 400,- Kč lze zaplatit:

• v našem e-shopu (přes internetový platební systém PayPal)

• převodem na účet: 19–5627380257/0100 (Komerční banka)

• složenkou typu A na adresu redakce

NOVINKA! Elektronické předplatné na rok 2016

Za 100,- Kč vám zašleme všechna čtyři čísla Loutkáře ve formátu PDF.

Předplatné objednávejte v našem e-shopu na www.loutkar.eu.

Staňte se sponzory časopisu Loutkář a uhraďte předplatné ve výši 1 000,- Kč, získáte bonus v podobě dvou volných vstupenek dle vlastního výběru na představení uvedené během Přeletu nad loutkářským hnízdem 2016! Budete-li si také přát, vaše jméno s poděkováním uveřejníme.

Platí pouze pro předplatitele s doručovací adresou v ČR. Předplatné na Slovensko zůstává ve výši 570 Kč, zasílání do ostatních zemí světa stojí 1 300 Kč.

Loutkář 1/2016, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.