Loutkar.online

Slunečko, Petr; Novák, Jan: Vzpomínka na Hanu Trávníčkovou; Smutek v Kašpárkově říši

Vzpomínka na Hanu Trávníčkovou

Loutkové divadlo Jiskra, které před dvěma lety oslavilo 100 let trvání, postihla v letošním roce velká ztráta – jeho dlouholetá členka Hana Trávníčková zemřela 7. května ve věku 64 let.

V Jiskře pracovala celé půlstoletí. Byla vynikající loutkovodičkou, jejíž tvorba dosahovala profesionální úrovně a obdržela za ni nemálo cen. Je dobré si znovu připomenout například její ztvárnění titulních postav v inscenacích Kocour v botách nebo Míček Flíček. Její nejmilejší rolí pak byl pan Krbec z inscenace Zvířátka pana Krbce nebo individuální výstup Třikrát a dost, Jene Falstaffe, v němž ztvárnila stejný monolog ze hry Williama Shakespeara v hlasovém provedení Jana Pivce, Jana Wericha a Josefa Somra.

V Jiskře se za smutných okolností říká, že z divadla se odchází jen do nebe. Hana Trávníčková už tam je.

Smutek v Kašpárkově říši

Loutkářské maringotce, o které často veršovala, se zadrhla kola. To proto, že 7. července 2015 skončila životní pouť loutkářky a básnířky Jaromíry (Mirky) Nohelové.

Bylo jí dáno pobýt na tomto světě 72 let a z toho 56 let prožila s loutkami. Loutky jí byly věrnými společníky až do posledních dní. A Mirka jim oplácela měrou vrchovatou. Když se jednalo o loutky, nebylo nic, co by nebyla ochotná udělat. Se stejnou poctivostí hrála hlavní roli i prodávala vstupenky na představení. Její domácí scénou byla olomoucká Kašpárkova říše. Když se stala členkou souboru, seskupila se kolem ní souborová mládež a s její režijní prvotinou se dostali až na Loutkářskou Chrudim. Pak už se stala nepostradatelnou pomocnicí principála Zdarka Popa. Režírovala a podílela se na výtvarném řešení mnoha inscenací. Vedla souborovou kroniku a divadelní archiv. Jako autorka loutkových her obohatila repertoár mnoha amatérských souborů. Z jejího pera vycházely především dramatizace známých pohádek a bylo na nich znát, že je napsala loutkářka, která ví, co loutky potřebují. Pro Kašpárkovu říši byla i citlivým dramaturgem. Bez Mirky Nohelové se dlouhá léta neobešla žádná akce Kašpárkovy říše.

Pak přišly zdravotní komplikace a nakonec jí zdravotní stav nedovolil podílet se na běžném divadelním provozu. Ale byla Kašpárkově říši stále nablízku, připravená v rámci svých možností kdykoliv přiložit ruku k dílu. Náhradou jí v posledních letech byla spolupráce na připravovaném almanachu nejstarších amatérských loutkářských souborů. Jeho vydání se však bohužel nedočkala.

Loutkář 4/2015, p. 4.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.