Loutkar.online

Drtina, Michal: Hledám, protože nechci ustrnout na jednom místě

Blanka Josephová-Luňáková se zabývá divadlem v nejrůznějších podobách (loutkovým, alternativním i činoherním, divadlem poezie, divadlem hraným dětmi, divadlem pro děti a mládež, divadlem pouličním). V posledních zhruba patnácti letech vyučuje soukromě i v rámci divadla Alfa herectví, vede různé workshopy (Loutkářská Chrudim), účastní se mezinárodních projektů (La Caravanne des dix mots, Platform 11+), několik let vede arteterapii psychicky nemocných v plzeňském pacientském sdružení Krystal a v posledním roce pracovala na divadelním projektu s cizinci žijícími v Plzni.

Vidím, že jsi hodně činorodá, ale co je pro tebe v současnosti z toho všeho, co děláš, podstatné?

Pro mě je nejdůležitější, abych věděla, že má moje práce smysl. Pracuji na zajímavých projektech v divadle, vedu hereckou školu, občas i semináře na Loutkářské Chrudimi a stále se pokouším hledat něco nového. Ale třeba práce s psychicky nemocnými je pro mě hodně důležitá. Momentálně se taky kromě herecké školy pro dospělé a dramaterapie věnuji divadlu, které hraje sociální roli.

Tím myslíš projekt s cizinci, na kterém jsi poslední rok pracovala?

Ano, pracovala jsem s cizinci žijícími delší dobu za hranicemi v projektu, který jsem nazvala Sám mezi lidmi. Snažil se zachytit jejich pocity a zážitky a divadelně je vyjádřit. Pro mě byla tahle zkušenost velmi zajímavá, protože jsem něco podobného sama zažila při svém pobytu ve Francii, a obdivuji každého, kdo v sobě našel odvahu žít jinde. Já to po několika letech vzdala a vrátila se domů.

Jak ses k tomuto projektu dostala?

Vymyslela jsem si ho. Četla jsem knihu Věry Linhartové Když hodiny padaly z věže, ve které jsou zaznamenány drsné osudy mladých Ukrajinek, které přijely do Čech s nadějí, že tu najdou pro sebe i pro své děti nový domov. Já jsem si říkala, že v Plzni je také hodně cizinců a že by mě lákalo jejich osudy ztvárnit divadelně. Tak jsem to udělala a pod křídla si mě vzalo EHMK. Stala jsem se součástí projektu Chaloupka strýčka Toma, který nabízel cizincům a menšinám v Plzni možnost zapojit se do různých kulturních aktivit a získat příležitost pro osobní rozvoj. Ten můj projekt začal v lednu 2014 a byl završen premiérou letos v březnu. Nyní se bude až do června hrát několik repríz představení, které z naší práce vzniklo.

Jak bylo náročné pracovat na divadelní podobě s tak různorodou skupinou cizinců?

Velmi, jenom půl roku jsme hledali podobu divadelního jazyka, abychom si rozuměli. Mezi cizinci byli Ukrajinci, Bělorusové, Rusové, a ti jsou zvyklí na “velké divadlo” s kulisami, kostýmy, šminkami a já mezi ně přišla s hadicemi, mirelonovými trubkami a s loutkovými principy. Oni se toho skoro štítili a vůbec nechápali, jak by z něčeho takového mohli udělat divadlo. Takže jsme se půl roku učili mluvit stejným divadelním jazykem.

A jaký význam vidíš v inscenaci, kterou jste připravili?

Pro mě má víc úrovní, především v sociální oblasti. Jednak je důležitá pro samotné aktéry, kterým nabízí osobní rozvoj. Potom je samo o sobě podstatné každé odehrané představení. Destigmatizuje totiž problémy imigrantů, kteří v něm o sobě lidsky vypovídají. A v neposlední řadě mě nutí přemýšlet o celém mém činění. Například o tom, kde je hranice mezi altruismem a egoismem a jestli ve svém činění nejsem moc egoistická.

Co tě vede k takovým úvahám? Máš nějaké negativní zkušenosti z reakcí lidí?

Vlastně nemám, naopak. Spíš jsou to moje vlastní pochyby, protože cítím, jak veliký význam má tahle práce pro mě osobně, a jak “podporuje moje ego”. Protože si říkám: já sama se na tom učím a posunuju dál… tak pro koho to vlastně dělám? Pro sebe? Pro lidi? A k tomu přichází reakce od aktérů, kteří mi děkují, jak jim práce se mnou pomohla, a mnohdy i reakce od veřejnosti. Zrovna nedávno jsem měla telefonát s paní, která mi děkovala, protože poté, co viděla na jevišti duševně “nahaté lidi”, rozhodla se radikálně vyřešit dlouholetý problém v rodině. Díky představení získala odvahu, a to je úžasné.

Jsi v Alfě, tedy v divadle hrajícím zejména pro děti. Je tedy tvoje páce na projektech protikladem pohádek?

Proč protiklad? Žádný protiklad v tom nevidím. Stále jde o výpověď, o divadlo. Jediný rozdíl je v tom, že představení v divadle hraju pod vedením režiséra a v projektech jsem sama sobě vším. A v divadle Alfa se už dávno nevěnujeme pouze pohádkám. Loutkové divadlo se přece nehraje jenom pro malé děti. To je takový předsudek. Uvádíme inscenace pro děti i dospělé. A nejenom to. S Martinou Hartmanovou vedeme už sedm let dramatické dílny pro děti a adolescenty. Martina má ty mladší, já vedu starší.

A to je tedy to, co tě stále drží u loutkového divadla?

Ano, asi nejvíc kolegové z Alfy, to pevné přátelské zázemí a pak ta neustálá možnost hledání a nalézání. Anebo nenalezení. Ale i to mě rajcuje. Pro mě je nejhrůznější představa, že už nebudu mít co nabídnout, že ustrnu na jednom místě.

Loutkář 2/2015, p. 26–27.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.