Loutkar.online

Toupalová, Malvína: Hravý přístav pro celou rodinu

Od roku 2012 je na Malé Straně nedaleko Karlova mostu otevřena interaktivní expozice věnovaná světoznámému českému tvůrci Karlu Zemanovi. O jejím vzniku a aktivitách s ní spojených jsme si povídali s jejím ředitelem Jakubem Matějkou.

Proč jste založili Muzeum Karla Zemana? A co je jeho cílem?

Nápad vzešel z dlouhých debat s režisérovou dcerou Ludmilou Zemanovou, která žije v Kanadě. Jakub Fábel, Ondřej Beránek a Marcel Král, kteří jsou strůjci expozice, paní Zemanovou původně oslovili “pouze” pro získání autorských práv k vydání Zemanova díla v digitální podobě. Nakonec se ale rozhodli vybudovat celé muzeum a za tento “vedlejší produkt” jsem moc rád. Expozice byla otevřena v říjnu 2012. Postupně ji doplňujeme, rozšiřujeme a připravujeme rozmanité aktivity, které na Zemanovu tvorbu navazují. Muzeum Karla Zemana však není jen atraktivním místem přibližujícím svět fantazie filmového génia v centru metropole. Za dva roky existence se stalo institucí, která systematicky pečuje o uchování, propagaci a rozvoj odkazu Karla Zemana a prezentuje jeho osobnost a dílo. Důraz klademe na sledování vývoje filmového triku a animované tvorby v Česku v kontextu evropské a světové kinematografie. Zabýváme se výstavní a sbírkovou činností, digitalizací a restaurováním děl Karla Zemana a jejich zprostředkováním veřejnosti a snažíme se mapovat český filmový trik a animovanou tvorbu, zejména v kontextu díla Karla Zemana. Postupně vytváříme respektovanou instituci se společensko-kulturním přesahem i s přesahem za hranice samotného Zemanova díla. Jádrem našich aktivit však stále zůstává interaktivní expozice v Praze.

V čem je expozice interaktivní?

Celá expozice je koncipovaná jako filmová prostředí, ve kterých návštěvníci nahlédnou do zákulisí Zemanových filmů, jeho triků a jedinečných postupů, které vymýšlel a při natáčení používal. Některé postupy si můžete i na vlastní kůži vyzkoušet, takže se například posadíte na růži uprostřed měsíční krajiny nebo vzlétnete na létajícím stroji vysoko nad hory mezi balóny, až vám vlají vlasy. V expozici také najdete drobnější interaktivní objekty, které dotvářejí celkovou atmosféru filmů, například vážku, která najednou ožije, nebo strojovnu ponorky, kterou můžete ovládat. V neposlední řadě nabízíme i hry v expozici. Všechny jsou koncipovány tak, aby podporovaly zvídavost a umocňovaly samotný zážitek z prohlídky muzea… A ono to funguje! Je prostě paráda najít si v písku silurského moře na konci cesty proti proudu času vlastního trilobita a odnést si ho domů, nebo si po splnění záludných úkolů na historickém rádiu naladit tajnou frekvenci s neznámým vysíláním a díky vyslechnutému vzkazu mít možnost otevřít číselný zámek na tajemné truhlici…

Chystáte se expozici ještě rozšiřovat?

V dubnu se rozrosteme o další prostory. Připravujeme novou interaktivní trikovou scénu, která tvoří oblouk mezi klasickými Zemanovými postupy a moderní technologií. Návštěvníci budou moci přímo do svých oblíbených filmů vstoupit! Krátké video, které vznikne, si hned odešlou na e-mail.

Vystavujete i loutky ze Zemanových filmů?

V Muzeu Karla Zemana najdete řadu originálů z filmů – původní kostýmy, které dlouhodobě zapůjčilo Barrandov Studio, originální scénáře, rekvizity, modely i loutky. V expozici jsou například loutky z Příběhů pana Prokouka. Další loutky máme zatím v depozitáři, anebo jsou v archivu rodiny Zemanových. Ve zlínských ateliérech se však mnoho originálů nedochovalo. Část artefaktů spojených se Zemanovou tvorbou byla po režisérově smrti v roce 1989 zlikvidována a část je v soukromých rukách. Pokud by se někdo z čtenářů Loutkáře chtěl o nějaké originální loutky či modely spojené se Zemanovou tvorbou s námi podělit, budeme velmi rádi! Pravě spojení originálních předmětů dokumentujících vznik filmů, majících neopakovatelnou atmosféru a dobovou patinu, s interaktivní moderní expozicí plnou techniky tvoří ten pravý, působivý celek.

Jaký význam má podle vás loutka v Zemanově tvorbě?

Loutka je pro Zemanovu tvorbu určitě zásadní. Karla Zemana přivedl do zlínského studia v roce 1943 právě i aktivní zájem o loutkové divadlo. První film, který natočil, byl poetický snímek Vánoční sen. Loutka pak režiséra provází velkou částí jeho tvorby. Zeman pracoval kromě těch klasičtějších typů loutek (hadrových či dřevěných s konstrukcí umožňující rozfázování pohybu) i se zcela atypickými formami loutky. Ve filmu Inspirace například použil pro realizaci loutek zcela netradiční materiál, a to sklo. Loutky a mechanické modely nalezneme i v jeho hraných, respektive kombinovaných filmech, kde je umně zapojoval do záběrů, využívajících perspektivní triky. Kombinoval loutky s kresleným i s reálným prostředím, často různé formy loutky v jednom záběru i dohromady s reálnou hereckou akcí.

Kdo jsou vaši nejčastější návštěvníci? Co vše si z expozice odnášejí?

Muzeum je hravým a bezpečným přístavem pro celou rodinu. A klidně se dají při návštěvě přibrat i prarodiče, mají to u nás rádi stejně jako mladí dobrodruzi. Často muzeum navštěvují i školní a zájmové dětské skupiny. V expozici nemusíte jen obdivovat Zemanovu fantazii a vynalézavost, se kterou své fantaskní světy stvořil. V Zemanových filmech můžete nalézat i zajímavá témata, která je možné dál v rámci návštěvy rozvíjet, např. prehistorie Země či vývoj živočišných druhů v souvislosti s filmem Cesta do pravěku, téma druhé světové války či studené války spojené s Vynálezem zkázy či cesta na Měsíc v souvislosti s filmem Baron Prášil. V neposlední řadě pak i fyzikální zákony skrze svět techniky Julesa Verna. Pro zvídavé návštěvníky máme i pracovní listy a na dalším napojení na obecnější témata dále pracujeme.

Chodí k vám spíše Češi, nebo cizinci?

I když většinu návštěvníků tvoří domácí publikum, režisér je známý i v zahraničí a my tedy vítáme i návštěvníky z celého světa. Nabízíme cizojazyčné průvodce v sedmi jazycích. Někteří z cizinců přicházejí cíleně, a to nejen zahraniční odborníci a studenti filmových škol. Někdy však na muzeum jenom narazí a jsou se Zemanovou imaginací konfrontováni poprvé. Většinou pak fascinovaní odcházejí s taškou plnou DVD a s vědomím, že Karel Zeman se nesmazatelně zapsal do historie nejen české, ale i světové kinematografie. Důkazů o tomto tvrzení nabízíme opravdu hodně: naleznete u nás dobovou dokumentaci celosvětového úspěchu Vynálezu zkázy i rozhovory o Karlu Zemanovi s osobnostmi, jako jsou Terry Gilliam či Tim Burton. Za dva roky existence muzea se o filmařově výjimečnosti přišlo přesvědčit již více než 100 tisíc návštěvníků.

Jaké má muzeum další aktivity?

Samotnou expozici doplňují trikové scény a hry v areálu Saského dvora a bohatý doprovodný program. Nejen pro děti pořádáme workshopy animované a trikové tvorby, ve kterých si zájemci natočí vlastní film. Nabízíme rozmanité výtvarné dílny, které jsou vždy tematicky laděné k některému Zemanovu filmu, pořádáme i letní příměstské tábory, oslavy narozenin nebo jednorázové akce. K muzeu přiléhá přístaviště, odkud vyplouvají stylové elektrolodě Čertovkou na Vltavu. Další aktivity pak v rámci projektu Praha filmová nabízíme i mimo areál samotného muzea. Děláme také projekce filmů, které muzeum doposud vydalo na DVD nebo Blu-ray, což je zatím celkem sedm titulů. Pravidelně také pořádáme dočasné výstavy. V druhé polovině dubna například startuje výstavní projekt, který sleduje cestu filmu od způsobu jeho natočení přes kinoprojekce a archivaci, až po digitální restaurování. Některé děti si budou na filmový materiál moci sáhnout možná poprvé v životě.

Jsou pro dnešní děti, zvyklé na digitální technologie, Zemanovy filmy stále tak fascinující? Znají je vůbec?

Děti Zemanovy filmy znají, nebo je díky našemu muzeu a jeho aktivitám objevují a i přes možnosti moderních technologií je Cesta do pravěku, Vynález zkázy i Zemanovy pohádky stále baví a fascinují. Dokážou se u nich i bát. Děti totiž netouží po dokonalosti filmových triků, ale po fascinujících příbězích a prostoru pro vlastní fantazii, což právě Zemanovy filmy nabízejí. Mnohdy i více než některé moderní pohádky.

Zabýváte se digitalizací Zemanových filmů, spustili jste projekt Čistíme svět fantazie, spočívající v digitálním restaurování nejvýznamnějších děl…

Digitální restaurování je časově i finančně velmi nákladná záležitost. Pro budoucí život filmů, pro budoucí cestu k novým divákům je ale zcela zásadní. Jsme pyšní, že v letošním roce společně s Nadací české bijáky a Českou televizí uvedeme ve světové premiéře na MFF v Karlových Varech obnovenou premiéru digitálně restaurovaného filmu Vynález zkázy. Film bude opět k vidění v takové podobě, v jaké si jej mohli naposledy diváci vychutnat před více než padesáti lety, a my jej zároveň představíme i v kontextu světové výstavy Expo, která v roce 1958 nastartovala jeho spanilou jízdu po téměř 90 zemích všech kontinentů. Následovat budou v dalších dvou letech kultovní filmy Baron Prášil a Cesta do pravěku. Součástí projektu je tedy trojice nejvýznamnějších Zemanových filmů, které jsou součástí Zlatého fondu české kinematografie.

Jak restaurování probíhá a kolik času zabere?

Restaurování jednoho filmu trvá téměř rok, pracím předchází dobový výzkum a dohledávání nejlepších dochovaných výchozích materiálů. Film se následně za pomoci moderních technologií i ručně políčko po políčku restauruje. Jde tedy o velmi náročný, ale zároveň velmi vzrušující proces, který realizujeme v takovéto kvalitě díky podpoře zmiňované nadace a ministerstva kultury i díky profesionální práci a nasazení týmu UPP pod vedením Iva Maráka. K mimořádné kvalitě výsledku zajisté přispívá i supervize amerického specialisty na restaurování a filmové archivářství Jamese Mockoského.

Loutkář 2/2015, p. 14–15.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.