Loutkar.online

Pop, Aleš: Inscenací Fausta začala historie Kašpárkovy říše Olomouc

Byl jednou jeden Kašpárek, a tomu bylo v lednu 95 let. A hlava mu vůbec nezešedivěla ani mu nezačalo loupat v koleně. Asi vypil elixír mládí – tu živou vodu všech pohádek, která dává přežít a vítězit dobru, úsměvu a lásce nad všemi zlými úklady a černými magiemi černokněžníků, ježibab, čertů, loupežníků a draků.

Aleš Pop

Ona to vlastně není pohádka. Amatérské loutkové divadlo Kašpárkova říše v Olomouci ve Slovanském domě se opravdu 4. ledna 2015 dožilo kulatého výročí 95 let.

Taky bychom vlastně mohli začít i takhle: Byl jednou jeden loutkář, jmenoval se František Čech, a představení Doktor Faust jeho rodinného divadélka v hejčínské hospodě U Dostálů 4. ledna roku 1920 předznamenalo vznik Kašpárkovy říše, která v Olomouci hraje dodnes.

Zřizovatelem tohoto divadla byl postupně Sokol, závodní klub Moravských železáren a dnes existuje za podpory Ing. Josefa Lébra a pod záštitou Krajského úřadu Olomouckého kraje a Magistrátu města Olomouce.

Cílem divadla bylo vždy hrát pro děti, zprostředkovat jim klasické i moderní pohádky, příběhy z dětských knížek, poezii, napětí i legraci. Namátkou jmenujme třeba Křídovou pohádku, Draka, Ptáka Ohniváka a lišku Ryšku, Bajaju, Zlatovlásku, Pejska a Kočičku, Statečnou princeznu Máňu, Tři prasátka, Popelku, Kalifa-čápa, Zvířátka a loupežníky, Koníčka Hrbáčka nebo Mauglího.

Kašpárkova říše měla za léta své existence tři principály – výše uvedeného Františka Čecha, který byl i autorem řady loutkových her (dodnes se některé z nich na loutkových jevištích hrají), režiséra Františka Štěrbu, který se hodně podílel na výrobě loutek a za jeho vedení hrálo olomoucké divadélko několikrát i na vrcholné přehlídce loutkářských souborů Loutkářské Chrudimi, a Zdarka Popa, který se do historie souboru zapsal především jako výtvarník a režisér. Většina loutek, s nimiž dnes olomoučtí loutkáři hrají, vyšla z jeho ruky. Byl také iniciátorem festivalu Čechova Olomouc, pojmenovaného po zakladateli divadla. Festival se koná vždy v lichém roce a představuje olomouckému obecenstvu několik hostujících amatérských loutkářských souborů se zajímavými inscenacemi. Letos na podzim proběhne už jeho 22. bienále.

Se souborem v minulosti spolupracovala řada významných lidí – např. pražský výtvarník a Čechův přítel Vojtěch Cinybulk, výtvarník Vladimír Leština, členem souboru byl od dětství olomoucký rodák Jaroslav Vidlař, který pak zakotvil jako profesionál v České televizi, a mnozí další.

Dnes vede soubor Aleš Pop s kolektivem režisérů. Hraje se v sezoně od října do Velikonoc, vždy v neděli odpoledne. A navíc také mimořádná představení, třeba jako mikulášské nadílky, příspěvek k programu noci kostelů nebo muzejní noci.

Představení Kašpárkovy říše vidělo už několik generací vděčných diváků, jak o tom svědčí v kronikách uložené dopisy diváků. Za dobu její existence se v souboru vystřídala řada lidí. V některých případech i celé rodiny. Díky nim může toto loutkové divadlo oslavit své výročí. Vzpomenout vděčně na své předchůdce. Poděkovat všem, kteří ho dovedli až do dnešních dnů a ukázali svým pokračovatelům krásu kumštu, jemuž divadelníci s úsměvem říkají ,,dřevěná Thálie".

V neposlední řadě poděkovat také všem, kteří existenci Kašpárkovy říše umožňují. Poskytují jí prostor, hmotné prostředky, podporu a pochopení. Věříme, že tomu tak bude i v příštích letech a loutkové pohádky budou dál připomínat dětem, že si lidé mají pomáhat, mluvit pravdu, nekrást, mít rádi krásu, přírodu i sebe navzájem, nikomu se neposmívat a neubližovat, vážit si starších, moudřejších a vůbec – snažit se být dobrými a užitečnými lidmi.

Takové – o nic menší a o nic větší – cíle si před sebe staví loutkáři Kašpárkovy říše i nyní při svém výročí. Ať jim to vydrží aspoň do té stovky – a potom i dál. Dětská radost za to stojí.

Loutkář 1/2015, p. 42.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.