Loutkar.online

md: Blahopřejeme

Jaroslav Vidlař

Společně s patnáctým výročím mladoboleslavských loutkářských souborů oslavil jejich režisér Jaroslav Vidlař (*10. ledna 1935) osmdesáté narozeniny. Loutky se mu staly koníčkem, zaměstnáním i životem. Pochází z loutkářské rodiny. Jeho dědeček byl řezbář, který od roku 1920 tvořil loutky pro loutkoherecké divadlo v Hejčíně (předměstí Olomouce), založené “moravským bardem” Ing. Františkem Čechem. Otec pana Vidlaře na loutkářské umění navázal, a tak se Jaroslav Vidlař dostal k loutkám a divadelním představením už v raném dětství.

Po ukončení studia na gymnáziu si jeho otec přál, aby šel studovat medicínu. K tomu ale nedošlo. O jeho dalším směřování rozhodlo setkání s doc. Vojtěchem Cinybulkem a informace o nově vznikajícím oboru loutkoherectví. Úspěšně složil přijímací zkoušky na nově otevřený obor loutkářství při DAMU v Praze, kam se také přestěhoval a kde zůstal. Následně na DAMU dlouhou dobu přednášel. Životní cestu mu určilo setkání s pedagogem Zdeňkem Raifandou. Díky němu získal po ukončení DAMU zaměstnání v začínající Československé televizi v redakci pro mateřské školy, když předtím odmítl Milošem Kirschnerem nabízené místo v Divadle Spejbla a Hurvínka.

V České televizi stál u vzniku takřka všech loutkových postaviček a podílel se na téměř všech natáčeních pořadů s loutkami. Kromě medvídka Emánka a čertíka Brčka stojí i za Krkonošskými pohádkami, Včelími medvídky, Broučky, Jů a Hele ze Studia kamarád, Františkem a Fanynkou z Kouzelné školky a mnoha dalšími postavičkami. Všechny politické zvraty okolo něj více méně procházely bez výrazných zásahů do života. Vždy se držel dětského publika a obětoval mu vše, co mohl. Dnes je Jaroslav Vidlař v penzi, vede loutkářský kroužek při Domu dětí a mládeže v Mladé Boleslavi, kde učí mladé loutkáře a stále spolupracuje s Českou televizí.

Loutkář 1/2015, p. 4.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.