Loutkar.online

Zahálka, Michal: Co spadlo z nebe nad loutkářským hnízdem

(Zápisky z Přeletu 2014)

O víkendu na přelomu října a listopadu by se dalo podnikat leccos. Vzhledem k tomu, že to byl letos jeden z posledních záchvěvů slunného podzimu, by se dalo třeba odjet z města a jít do lesa. Neodjel jsem, zůstal jsem, strávil jsem ten víkend v Minoru a – jak zpívala jistá drobná Francouzka – ničeho nelituju.

Přelet nad loutkářským hnízdem je skvělá možnost doplnit si resty, připomenout si dříve viděné a koncentrovaně přehlédnout stav českého loutkářství. A také (protože jde o přehlídku špiček oboru, na které má každá inscenace jakousi kvalitu a jakési příznivce) ohledat své vlastní divácké libosti a nelibosti, protože ty máme, marná sláva, všichni – a o těch svých jsem popsal následující stránky.

Pokud jde o ten stav českého loutkářství, podal festival zprávu jaksi zmnoženou. Česká loutková divadla hrají pro dospělé i pro ty nejmenší děti, výborně i trochu hůř (a dodejme, že někdy i dost mizerně, to ale v Minoru k vidění nebylo), s loutkami i bez nich. Jde-li to nějak zobecnit, já to neumím. Nápadné (a vysloveně potěšující) mi ovšem připadá jedno: jak dobré divadlo vzniká právě pro ty nejmenší diváky. S tím souvisí i první věc, kterou jsem si o sobě uvědomil – že asi vcelku předčasně infantilním, protože inscenaci O beránkovi, který spadl z nebe (Naivní divadlo Liberec), jejíž cílovou skupinou je kategorie 2+, nejenže pokládám za vrchol celé přehlídky, ale vůbec za jeden z vrcholů českého divadla uplynulého roku. Čtveřice herců (Diana Čičmanová, Barbora Kubátová, Filip Homola a Adam Kubišta) tu navazuje tak nestrojený, upřímný kontakt s divákem, že je to malý zázrak; ani stopa po pitvorném podbízení, ale zcela rovné partnerství, jaké aby člověk (nejen) v dětském divadle pohledal. Na motivy knížky Freda Rodriana vznikl jednoduchý, hravý scénář (Vít Peřina a kol.) se strukturou uzavřených \“čísel\” spojených obloukem, v nichž vyniknou nejrůznější možnosti loutek a dřevěných hraček. A režisérka Michaela Homolová inscenaci vede v místy zvláštně zklidnělém tempu, v němž je (omlouvám se za poněkud zjitřený slovník) přímo hmatatelná jakási magie divadla a síla okamžiku. Závidím těm, pro které byl Beránek prvním setkáním s divadlem, a doufám, že si ten první dojem v jiných divadlech nezkazí. Víc, myslím, nemusím k této mnohokrát recenzované inscenaci dodávat. Velice příjemným zážitkem bylo i Batosnění, hříčka režisérky Moniky Kováčové, scénografky Zuzany Vítkové a herců Lucie Valenové a Dana Kranicha, která míří dokonce už na diváky od deseti měsíců. Opět tu vidíme jak vhodně zvolenou hereckou stylizaci, tak působivou výtvarnou stránku. Obří peřina s kapsami plnými nejrůznějších (především látkových) loutek – figurky z klubíček, punčocháčovitý slon, panenky, to všechno v jednoduchých výstupech s nesmírně pozitivní energií. Je to divadlo, které má bezesporu potenciál rozvíjet fantazii – a výprava je tak lákavě měkká a hebká, že se vůbec nedivím malým divákům, kteří se v průběhu představení odhodlali proplížit na scénu.

Další inscenace, která (alespoň dle svého tvrzení) míří na dětské publikum (věková adresa 6+), je svou estetikou radikálně odlišná – Z tajného deníku Smolíčka Pé (stejně jako Batosnění v produkci DAMÚZY). Tým pod vedením režiséra a herce Jakuba Vašíčka tu rozehrává apokryfní pohled na známou pohádku, která se do jisté míry rozpouští v zábavné jízdě plné písniček a hlášek. Řada fórků cílí vysloveně na dospělé publikum (vedle táty Jelena má Smolíček i strejdu Daňka, folkového písničkáře) a není asi úplně jisté, do jaké míry jsou šestileté děti s to docenit onen boční přístup rozehrávající motivaci jeskyněk (v němž na znamenitou chuť lidského masa jeskyňky upozorní užvaněný kouzelnický králík, který v rámci turné po tichomořských ostrovech nedopatřením snědl svého pána), já osobně jsem se ale každopádně bavil velice. Důvtipné jsou loutky využívající různé možnosti čepic: Jelen s Daňkem jsou obvykle představovaní živými herci, kteří mají na hlavě čepice s parožím, čas od času se ale může s čepicí hrát jako se samostatnou loutkou – a jeskyňky jsou potom v základu nevzhledné tuhé beranice, které samy stojí, a v momentě převleku se mohou jednoduchým otočením naruby změnit v krásnou princeznu, tučňáka nebo raka. Scénář je vtipný a herci – v čele se strhující Johanou Vaňousovou v roli ukecaného králíčka s kulometnou dikcí – nesmírně zábavní. Nikoho tak nakonec nemusí moc trápit, že klasická pohádka tentokrát dostala co proto.

Jaroměřský soubor Děvčátko a slečny, další z mnoha názvů řadu let pracujících mladých loutkářů pod vedením Jarky Holasové, s pohádkou naložil ve dvou svých letošních inscenacích výrazně jinak – vrátil se k jejich francouzským barokním variantám z pera Charlese Perraulta a na jejich podkladě vystavěl jevištní tvary potěšující právě tím, jak se pokorně a zároveň nápaditě vracejí ke kořenům příběhů, jejichž původní podoby jsou v mnohém překvapivé. Na Přeletu bylo k vidění Kázání děvčátkům a slečnám, které kombinuje Perraultovu Červenou Karkulku s barokním kázáním – obě linie se prolínají a dohromady tvoří rámcující příběh o tom, jak mladá dívka (Karkulka) dospěje. Oba své historické zdroje navíc tři loutkářky doplňují obšírným \“přednáškovým\” průvodním slovem; práce s loutkou (starožitná panenka jako manekýn a stínohra) je tu sice podstatná, ale zaujímá poměrně omezenou a přísně ohraničenou plochu. Atmosféru podtrhuje přítmí osvětlené jen svíčkami a hudební doprovod na violu da gamba. Tvar je to divácky poněkud náročnější, mnohomluvný, ale v mých očích nesmírně poutavý. Musím ovšem podotknout, že ze čtyř příležitostí, kdy jsem měl možnost Kázání v průběhu roku vidět, se mi zdálo pražské publikum zdaleka nejméně pozorné a nejméně ochotné jít s tvarem, který není nějakým způsobem primárně vtahující. A netýká se to jen tohoto představení: přeletové publikum se mi vytrvale zdálo nějakým způsobem ofrněné a dost málo zvědavé. Moc si s tím nevím rady.

Do jisté míry na to – alespoň se mi zdálo – doplatila všechna tři představení amatérských souborů, která přehlídka (velice správně a záslužně) nabídla. Z Poniklé přijel sólový loutkář Tomáš Hájek, který neustále ohledává divadelní možnosti meotaru; tentokrát si zvolil výrazně vážné téma závislosti, pro něž našel materiál v Bulgakovově povídce Morfium, a na jevišti zpodobňuje volný pád venkovského lékaře k naprostému sebezničení. Na Hájkovi si vážím mimo jiné toho, že se vždy pokouší o něco nového, než s čím měl úspěch minule; tentokrát je jednak nebývale posílena činoherní rovina (Hájek představuje bratra ústřední postavy, který si listuje v jejím deníku), jednak se poprvé objevuje fototisk na průsvitné fólie a výrazněji i práce s pevnými rekvizitami na projekční ploše. A opět: inscenaci jsem viděl poněkolikáté a v Minoru jsem poprvé měl dojem, jako by si publikum říkalo, že to je nějaké divné a pomalé a depresivní.

Zdaleka nejhůř potom dopadla Škoda času plzeňských Rámusů (r. Zdeňka Vašíčková), která byla na Chrudimi vesměs vnímaná jako vrchol celé přehlídky a působila davové nadšení. Psal a mluvil jsem o té inscenaci už tolikrát, že se – s dovolením – pro jednou formulačně vykradu. Za východisko si soubor vzal čtveřici půvabných povídek Daniely Fischerové a vyhnul se umělé hladivosti, s níž k těmto textům často přistupují recitátoři. Místo toho jsou všechny drobné příběhy inscenovány (formou sólových výstupů s \“loutkami v širším slova smyslu\”) s dosti surovou estetikou (včetně naháčů oděných jen do papírové krabice a kouzelného stromu, který představuje pípa), jež v nich rozkrývá druhdy obrušované ostny. Ještě výraznější je ale formální rámec, který předznamenává už samotný titul: na začátku na scénu dorazí všichni účinkující a oznámí, že z nejrůznějších důvodů nemají čas představení odehrát, a tak si vrhem kostky určí pořadí, v němž se jednotlivé příběhy odehrají, a následně časový limit, po němž předají štafetu dál. V rozporu s oním časovým presem ale nikdo se svým příběhem nespěchá, naopak jsou všechny vybudovány s důrazem na půvab pomalého plynutí času a opakované akce. Postupně se tak rozvypráví všechny čtyři příběhy a na jejich dokončení si divák vždy docela dlouho počká, což posiluje ono téma času a toho, jak stále mluvíme o jeho nedostatku, a přitom s ním neumíme zacházet. Zhruba takhle nějak jsem to po Chrudimi napsal v Lidových novinách a ani po pražském představení nemám dojem, že bych na tom měl něco měnit – pravdou však je, že ačkoliv nemám dojem, že by v Minoru princip představení nějakým způsobem selhal, u publika prošlo prakticky bez reakcí. Nějak bych nám všem přál pro příště více otevřenosti, ochoty přistoupit na nezvyklou estetiku a chuti se dívat pořádně.

V nesporné výhodě jsou za takové konstelace kusy, které jsou už svou povahou předurčeny k tomu, že zkrátka strhnou. To je třeba případ inscenace Čert tě vem! plzeňské Alfy: text Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka je úderný, překvapivě pointovaný a výborně napsaný (z velké části v důvtipných, jazykově hravých verších), režisér Tomáš Dvořák s výtvarnicí Danou Raunerovou jej inscenují jako rychlý sled uzavřených výstupů s křiklavě různými stylizacemi a způsoby zapojení loutky, které sjednocuje rámec divadla na divadle. A Milena Jelínková s Pavlem Borovským to nesmírně šarmantně a sebeironicky hrají – a navíc v divadelně-faustovském rámci dojdou k pointě, která mě i při opakovaném zhlédnutí dojala. Zcela imunní vůči potencionálně netečnému publiku je potom Poslední trik Georgese Mélièse z královéhradeckého Draku. Inscenace režiséra Jiřího Havelky a výtvarníka Marka Zákosteleckého se stala nejúspěšnějším kouskem festivalu a ke svým četným oceněním si pro letošek připojila i putovního Erika. Toliko jen pro pořádek – jinak už o Posledním triku všichni včetně mě napsali snad úplně všechno. Zkrátka je to nesmírně dovedně udělané, zábavné divadlo, které je v tuhle chvíli asi vůbec nejviditelnějším reprezentantem českého divadelnictví v zahraničí. A je to tak dobře.

Pomluvil jsem tady festivalové publikum – a přitom před sebou hrnu inscenace, u kterých jsem tak či onak divácky selhal sám. Nejvíc mě to mrzí u Dne osmého Divadla Continuo: viděl jsem představení se spoustou silných obrazů a s nesmírně poutavou atmosférou, něco, co chci někdy určitě vidět znovu. Ocenil jsem živou hudbu, propracované svícení a krásné dřevěné loutky Heleny Šťouračové a Michala Puhače. Obsah se mi ale místo ucelených příběhů slil do změti motivů, u nichž jsem jen občas pochytil dílčí smysl. V celku inscenace jsem už smysl nenašel – jestli to ale přičíst na vrub dramaturgii nebo své vlastní divácké indispozici, to nevím. Podobně polovičatě jsem se naladil ještě na Kouzelnou flétnu aneb Nesahejte na génia Petra Vacka a Milana Hugo Formana – u té si cením hravé a propracované hudební stránky, jako divadlo mi ale přišla spíš dost nevzrušivá. Historické loutky a stolní loutkové divadlo jsou krásné, ale moc se toho s nimi nepředvede, ba dokonce se místy zdá, jako by naopak skoro stály v cestě – není podle mě vůbec náhodou, že největší hity Mozartovy opery (koloraturní árie Královny noci či duet Papagena a Papageny) se tu bez loutek úplně obejdou. A jestli je z toho zamotaného (a všelijak zcizovaného) hodinového výcucu ze Schikanederova libreta zajímavý samostatně stojící příběh, tím si vůbec nejsem jistý, ale se znalostí předlohy to neumím moc posoudit.

S Marvinem ostravského Divadla Loutek, jehož tvůrcem je slavný Duda Paiva, jsem se minul takřka dokonale, jakkoliv pro pořádek podotýkám, že má i své výrazné příznivce. Možnosti loutek z pěnové hmoty jsou samozřejmě fascinující, ale u Marvina se mi nezdálo, že by předvedly něco víc, než co už jsem viděl v o poznání lépe postavených inscenacích – a příběh o chlapci, kterého trýzní tři obludné vychovatelky, byl v mých očích traktovaný tak samovážně a okázale, že se naprosto míjel s jakýmkoliv emocionálním dopadem. Všechno tak čisté a jasné – kruté a omezené vychovatelky jsou mimořádně kruté a mimořádně omezené, čistá romantická láska je čistá a romantická, jak to jen jde. A k tomu kombinace loutek, činohry a výrazového tance – ten je sice v provedení hlavního představitele Filipa Staňka technicky přesný, ale i tak ke mně promlouval jakousi okázalostí a popisností. Neupírám Marvinovi několik výrazných obrazů, v úhrnu jsem se s ním ale bohužel dost trápil.

Jedenáctku domácích souborů doplnil slovenský host – inscenace Cholstomer (Príbeh koňa), kterou vytvořili studenti loutkářské katedry VŠMU Ivana Macková (výtvarné vedení Markéta Plachá) a Peter Tilajčík pod pedagogickým vedením Kataríny Aulitisové. Komorní představení má ohromně silnou atmosféru, ztišené momenty se střídají s vrcholnou expresí, Tilajčík coby herecký sólista je v pravém slova smyslu uhrančivý – a vůbec největší předností celé věci je hojnost výrazných obrazů, v nichž se střídají různé výtvarné přístupy a styly. Zvlášť mě upoutala práce se světlem a drátěná loutka – a vrcholná scéna dostihu koňů na kolečkách patří k těm, které si budu pamatovat dlouho. Je možná jen škoda, že příležitost předvést interní školní tvorbu nedostala – vzhledem k jisté míře kritiky, která jejím směrem proběhla na \“přeletovém\” semináři v Divadelním ústavu – také pražská KALD DAMU. Jednak pro tu konfrontaci, jednak proto, že z letošních klauzur by se zastoupeníhodné kousky bezpochyby vybrat daly: přinejmenším sólovka Pravda čtyř krví, jejíž autorkou je protagonistka Batosnění Lucie Valenová.

Na tomtéž semináři se také dost výrazně problematizovala současnost českého loutkového divadla. Neviděl bych to tak bledě: jestliže české loutkářství vyprodukuje do roka přinejmenším (podtrhuji přinejmenším) tři opravdu špičkové (podtrhuji opravdu špičkové) inscenace a jestliže těch velice slušných se poskládá dost na jeden festival (a ještě nějaké zůstanou opomenuty), je to přece docela dobrá zpráva. Kolik v těch slavných \“zlatých šedesátých\” připadalo v českém divadle mizerných inscenací na jednu – dejme tomu – Radokovou Hru o lásce a smrti? Jistěže je české loutkářství v krizi, stejně jako je v krizi všechno ostatní a stejně jako všechno ostatní vždycky v krizi bylo. \“Ustavičná krize všeho všudy,\” říká tomu jeden kolega. V Torstu teď vyšly eseje Josefa Topola a tohle jsem si z nich vypsal: \“A přitom je divadlo neustále v krizi, jako společnost a pomalu celý svět je neustále v krizi. Pro útěchu si říkávám: A kdy nebyl? Proto místo čtení románů si už léta radši listuju v dějinách, abych zas znovu došel k poznání: A kdy nebyl? […] Přistihujeme se někdy, my starší, jak nostalgicky vzpomínáme na legendy, na celé divadelní epochy, delší nebo kratší, na osobnosti, na herce, režiséry, šéfy divadel, divadelní kritiky a tak dál. Jako by tu už nic takového nebylo a nebude. Jenomže z toho pocitu se divadlo nedá tvořit, nemělo by pokračování. V tom je divadlo podobné životu, jako všecko, co z opravdu žijících lidí opravdu vzniká.

Takže to nevidím tak pochmurně. Možná děláme nedokonalé divadlo a píšeme nedokonalé drama. Taky žijeme v nedokonalém světě. Bůh ví, k čemu to všecko povede. Ale snad jde o to aspoň o něco usilovat. A nechat tady svou stopu pro ty, co zákonitě přijdou.\”

Loutkář 6/2014, p. 38–41.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.