Loutkar.online

Malíková, Nina: Mráz, led a ztracená paní Scottová

Je to určitě velmi ošemetná věc inscenovat v hradeckém DRAKu po brilantním Posledním triku Georgese Mélièse životopisný příběh, který – stejně jako u Mélièse – vychází z deníku hlavního hrdiny.

Ale všechno popořadě: inscenace autorského dua Jarkovský-Vašíček (s použitím deníku polárníka Roberta Scotta) na počátku vyhodí opravdu vysokou kartu. Myslím tím úvodní scénu, kdy se rodinná idyla manželů Scottových (Robert Falcon Scott – Václav Poul, Kathleen Scottová – Ivana Bílková) přeruší sluhou přineseným telegramem. Telegram přikrytý jídelním příklopem je položen na stůl a po jeho odkrytí na stole není nic jiného než hlava Scottova rivala Amundsena (Filip Huml), oznamující fakt, obsažený v telegramu: “Jedu na jih, s úctou Amundsen!”. Scott políbí svou ženu a vzápětí mizí ve stole jako v díře v ledu stejným směrem jako jeho budoucí soupeř. Vydává se na cestu za svým snem, na které ztratí nejlepší přátele (Edward Wilson – Jiří Vyšohlíd, Henry Bowers – Milan Žďárský) a nakonec svůj život. Tato scéna je výtečnou metaforou, gagem, který už následující obrazy pro mne nepřekonaly.

O Scottových osudech se dovídáme ze střídavého prolínání četby jeho deníku a z hraných partií dokumentující jeho cestu. Příběh, který je nazván “Amundsen kontra Scott” sleduje pouze Scottovy osudy, Amundsen, kterému autoři zjevně příliš nepřejí, se objeví v poněkud nelichotivém světle až při klíčové scéně, kdy se konečně Scott dostává k vytouženému cíli, aby zjistil, že na Jižním pólu už vlaje norská vlajka. Divadelně vyprávěný příběh o “cestě za snem” je vlastně tzv. “puťovkou”, v níž se sice aktéři nesetkávají s dalšími postavami, ale pokud jde o útrapy, životní zkoušky a nepřízeň osudu si se schématem té pohádkové v ničem nezadají. Jde o sled etud, v nichž inscenátoři nezapřou (Jakub Vašíček – režie, Kamil Bělohlávek scéna a loutky, kostýmy Tereza Venclová a neopominutelná hudba Ondřej Müller) svůj nesentimentální vztah k dobrodružným příběhům, které by mohly do sentimentu vyústit. Místy připomíná cesta Scotta a jeho dvou přátel cimrmanovské Dobytí severního pólu (včetně kostýmů, které rozhodně nejsou příliš “polárnické”) někde – zejména v tragickém závěru – se ale oni otrlí inscenátoři neubránili emotivně silným momentům. Cesta a různé zdolávání ledových překážek i nepřízně počasí začínají ale být v průběhu divadelního času trochu jednotvárné (zde nepomáhá ani důmyslná práce se světlem, stínohra či vtipně použité plošné magnetické loutky), s dramatickým časem se zachází dost volně, a teprve v poslední třetině dostává inscenace větší spád.

Ptala jsem se sama sebe několikrát, o čem vlastně je? O síle přátelství? O tom, máme-li v cestě za svým snem právo využít i jiné životy než svůj vlastní? A docela mě začal zajímat osud opuštěné paní Scottové, která čte z posmrtně doručeného deníku svého muže. Co prožívala asi ona? A co znamená, že v jednom momentě dokonce vyzve rodinného sluhu (Pavel Černík), který doprovází řadu akcí polárníků odehrávajících se na bíle vypolstrované scéně hrou na housle, aby si k ní ke stolu přisedl? A co představuje ta půvabná ledová vločka (podle textu Antarktida, v podání Barbary Humel) v levém portále, která svým vokálem dodává akcím dramatičnosti? A jak to, že to Amundsen vyhrál? Podle interpretace hradecké inscenace (v ostrém kontrastu s historickou pravdou) se zdá, že to nebyla tak úplně fair play, ke které Amundsen Scotta svým telegramem nepřímo vyzval.

Divadlo DRAK, Hradec Králové

Amundsen kontra Scott

Režie: Jakub Vašíček, scénografie: Kamil Bělohlávek, Tereza Vašíčková, hudba: Ondřej Müller, dramaturgie: Tomáš Jarkovský

Premiéra: 11. 10. 2014

Loutkář 6/2014, p. 22.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.