Loutkar.online

Malíková Nina: úvodník

Vážení čtenáři,

Letošní ročník časopisu Loutkář, který jsme věnovali do značné míry tématu České loutkové divadlo – tradice, legenda a skutečnost, se tímto číslem přiblížil téměř do finiše. I tentokráte se v Loutkáři setkáte s názory (pragmatickými i zcela historickou zkušeností nezasaženými) právě na české loutkové divadlo. O stavu současného loutkového divadla se totiž nepřestává nejen v loutkářských kruzích diskutovat, což je jen důkazem toho, že právě tento druh divadla prožívá jedno ze svých bouřlivých období. Ale nic nového pod sluncem, pokud sledujete seriál o počátcích a dalším vývoji loutkářské katedry DAMU, určitě jste zaznamenali, že boj o novou podobu českého loutkového divadla probíhá už několik desetiletí a v každé generaci znovu, jen se vyvíjí v příznačné spirále – s návraty, omyly, ale stále se stejnou zaujatostí pro jeho význam.

V září jsem strávila několik dní v Bulharsku. Zájem bulharských divadelníků o nás je veliký a na naši současnou situaci v loutkovém divadle jsou bulharští loutkáři upřímně zvědaví. Během svého pobytu jsem musela několikráte čelit otázce, jestli u nás také z jeviště loutky ubývají, za kterou následovalo dychtivé očekávání odpovědi a receptu. Tazatelé byli zvědaví na naše řešení a nevěřili tomu, že i my si s některými věcmi nevíme rady. A další otázky, které mě nejen během tohoto pobytu pronásledovaly, se týkaly toho, proč to bylo právě loutkové divadlo, které se stalo u nás takovým fenoménem, a co způsobilo, že tento fenomén – ať už se potýká s jakýmikoli problémy – dodnes v povědomí lidí funguje jako nedomyslitelná součást české národní kultury? Upřímně se přiznám, že jsem jim nemohla dát jasnou a jednoznačnou odpověď. Myslím si totiž, že téma české loutkové divadlo, jeho tradice, legenda o něm i o ní a proměňující se současnost ještě není ani zdaleka vyčerpané. Ostatně jedním z rysů českého loutkového divadla je, že v něm není nouze ve všech směrech o překvapení. Na jeho další osudy nejsou určitě zvědaví jen v Bulharsku.

Nina Malíková

P.S. Určitě jste si všimli, že na našich webových stránkách www.loutkar.eu přibyla nová rubrika Glosa a najdete v ní především aktuální postřehy z nejnovějších loutkářských premiér i akcí.

Loutkář 5/2014, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.