Loutkar.online

Ebelová, Kateřina: Technologie masky III

Textilní masky – techniky

Z textilních materiálů můžeme vytvořit škrabošky, celoobličejové nebo celohlavové masky ručním nebo strojovým šitím, případně háčkováním, pletením, strojovou výšivkou nebo technikou paličkované krajky. Některé z výše uvedených technik vyžadují odbornou zkušenost.

Výroba paličkované krajky

K výrobě paličkované krajky potřebujeme podušku, stojánek, paličky, přízi, podvinek a špendlíky. Podušky bývají ušité ze silného plátna, mívají válcovitý, plochý nebo kulovitý tvar. Musí být dokonale vyplněny slámou, pilinami nebo pískem, aby udržely tah špendlíků, paliček a krajky. Pro umístění podušky jsou používány stojánky, alternativně lze použít také košík nebo pootevřený šuplík. Na paličkovací válec je připevněn silný karton (podvinek), na který se přišpendlí nakreslený nebo vypíchaným návrh krajky. K paličkování se používá lněná, bavlněná, hedvábná a konopná příze, je možné přidat také kovové dracouny. Aby nedocházelo k třepení a trhání nití, bývají dvakrát spřádané. Nitě jsou navinuty na párových paličkách soustružených z tvrdého dřeva, oblíbené jsou především ovocné dřeviny. Některé typy paliček mají přízi zakrytou dutým pláštíkem, který ji chrání před ušpiněním.

Textilní kašírované a molitanové masky

Mezi další techniky tvorby textilních masek patří kašírování mulu nebo slabého plátna na formu ze sochařské nebo keramické hlíny (separované např. potravinářskou folií). Modelem pro kašírování mulu může být také forma ze sádry nebo polystyrenu (např. hlava na paruky).

Masku můžeme vytvořit také z molitanu (cca. 2 cm silného), který sešijeme, případně slepíme do požadovaného tvaru. Vhodným lepidlem je Chemoprén, Extrém nebo UHUPOR, při práci je však nutné zajistit větrání a s nošením počkat, dokud nevyprchají zdraví škodlivé látky (min. 24 hod.).

Molitanovou nebo vlizelínovou masku doporučuji potáhnout mulem, případně slabým plátnem, neboť na vzduchu molitan mění barvu a za čas se i drolí…

Textilní masku můžeme formovat prošíváním pevnou nití a dále ji výtvarně pojednat, např. parukou. Při tvorbě masky doporučuji volit korespondující materiály – např. kombinaci plátna, juty, koudele a provázku.

Pokud se rozhodnete masku barevně pojednat, lze použít nejen transparentní nebo krycí barvy na textil (Setakolor, Duha, Pebeo, Dylon), ale i akrylové nebo temperové barvy doplněné disperzním lepidlem.

Masky vytvořené strojovou výšivkou

Materiály:

Bavlněné plátno, vyšívací rám, bavlněné a viskózové nitě, šicí potřeby.

Postup:

Návrh s otvory pro oči a ústa překreslíme na plátno a napneme do vyšívacího rámu. Na šicím stroji se nastaví široký steh \“cikcak\” a vypne se spodní podávání látky, případně se uvolní napětí vrchní přítlakové patky. Optimální práce je na vyšívacím stroji, kde se šíře stehu upravuje pákou umístněnou pod strojem, hustotu stehu tak reguluje pohyb rukou. Vyšívací stroj tak může plynule přecházet z rovných linií do \“cikcaku\”.

Pokud budeme přiznávat podkladový materiál, pak vhodně ladíme barvu plátna a nití. Použitím vrchní viskózové nitě můžeme dosáhnout lesklý efekt a barevnou proměnlivost výšivky. Po vyšití masky vystřihneme otvory a ručně zapošijeme okolí průstřihů. Také na rubu masky nám vznikne zajímavá výšivka s odlišnou barevností.

Loutkář 3/2014, p. 48.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.