Loutkar.online

Kodedová, Magdalena: Z Minoru rovnou do tajemné Zahrady

Knižní podoba Trnkovy Zahrady pochází již z roku 1962. Svou tajemnou atmosférou dráždí fantazii čtenářů po celé dlouhé generace a ukazuje na nadčasovost dětských snů a her. Režisérka Apolena Novotná se téměř po čtrnácti letech vrátila k inscenování tohoto příběhu, který původně zdramatizovala s Davidem Pečírkou pro tehdejší Divadlo Nablízko. Okouzlujícím dobrodružstvím party kluků, kteří objevují neobyčejný svět kouzelné zahrady přímo na jevišti, tak pootevřela branku snů dalším malým divákům, tentokrát v divadle Minor.

Režisérka do Minoru přenesla i původní (povedený) koncept, v němž vede diváky k tajemné zahradě již od foyer divadla. Děti se s postavami hry a doprovodnými muzikanty potkávají již v pasáži, hraje se u šaten a před zahradní brankou nad schodišti k sálu se odvíjí úvodní setkání kluků se dvěma slony (herci v kostýmech). Když se kluci vydávají za branku, berou diváky na cestu s sebou potemnělým divadlem, jen u země lehce nasvíceným, a to přímo do zahrady – zadýmovaného divadelního sálu s květinami a liánami. Prostorové výzdobě by ovšem prospělo více výtvarné invence a propracovanosti, aby bylo dosaženo reálnějšího pocitu kouzelného místa. Herci rozehrávají nejen budovu divadla, ale i celý divadelní sál, který je pro tuto příležitost bez sedadel. Diváci tak sedí na stupínkách, postavy ze hry se prohánějí mezi nimi, stejně jako hudebníci, kteří využívají nejrůznější vchody a východy ze sálu i do zákulisí, aby se nečekaně objevovali na nějakém novém místě. Vprostřed hlediště, i když u stěny, je umístěna i nadživotní socha kamenného trpaslíka, ze které vychází jakási trpaslíkova duše (Eduard Jenický), která jako vypravěč provází diváky zákonitostmi a příběhy tohoto mystického místa. Poklidné trpaslíkovo vypravování \“narušují\” rozjívení kluci, kteří dráždí tamního obstarožního kocoura. Právě kocour Evy Nosálkové v obtloustlém žlutavém kostýmu je výraznou figurou, která baví dospělé i malé diváky. Jeho komické výstupy, jak fyzické, tak slovní, stojí za ocenění a bez této invence by inscenace jistě pozbyla mnoho ze své humoristické roviny. Chování kocoura je v mnohém blízké dětem jak reakcemi, tak především jazykem. Takovou tendenci mají i postavy kluků, v několika výstupech i jeden ze slonů (jeho urážení se, situace, kdy si tzv. postaví hlavu, vzteká se na zemi a třepe rukama i nohama). Děti i dospělí kvitují tyto výstupy s pochopením i úsměvem, i když samozřejmě není lehké vybalancovat míru infantilnosti, aby byla oslovena širší věková skupina (doporučeným věkem pro tuto inscenaci jsou 4 roky a více).

Přestože herci rozehrávají celý sál, stěžejním místem děje je plocha jeviště (které je ovšem v Minoru ku prospěchu věci v rovině s hledištěm, tedy bez bariéry, a děti v předních řadách jsou i tady postavám na dosah). Této scéně dominuje velká kašírovaná kašna, ve které se odehrávají maňáskové výstupy zamilovaných žabek i příběh sečtělé velryby, jenž z malé rybky nečekaně vyrostla do opravdu obřích rozměrů (ta je zpodobněna jakýmsi obřím nafukovacím balónem, na který jsou promítány její oči a brýle). Výrazným prvkem je závěsná houpací síť, která dominuje zejména komickým scénám s kocourem, slouží nejen k pohoupání, ale i jako past nebo zábrana kocourova vzteku.

Celá výtvarná podoba včetně kostýmů postav se příliš neodchyluje od původní verze; postavy tří kluků charakterizují výrazné paruky, pruhovaná trička, kraťasy s laclem a aktovky. Při hře na doktory oblékají bílé pláště, ve scénách soudu sametové taláry. K ruce jsou jim umělohmotné listy, které používají dle vlastní, dětské invence například jako vstupenky do divadla. V tomto výstupu, ve kterém si spolu se slony všichni aktéři hrají na loutkové divadlo, se objevují marionety. V kontextu této dětské hry nelze ovšem mluvit o animaci loutek, jsou použity jen jako objekt nezbedných postaviček. Celý tento výstup je poněkud chaotický a spojuje v sobě několik rovin vyprávění. Těžko říct, zda-li se dětský divák zvládá orientovat: předvádí se samotní kluci, kteří se staví do pozice reálných kluků, stejných, jako jsou přítomné děti; jde o jejich dobrodružství vprostřed zahrady, kde si hrají s postavami v reálném světě neexistujícími; do toho se odvíjí trpaslíkovo vypravování, a navíc se kluci rozhodnou společně si zahrát pohádku o Karkulce, takže na scénu přivádějí i tento příběh se souvisejícími loutkami (Karkulka, babička, myslivec, vlk). Děj této pohádky je ještě k tomu zpívaný a přerušovaný nejrůznějšími výpady slonů, kluků a kocoura. Takže tento výstup tzv. divadla na divadle zaniká v již zmiňovaném zmatku.

Určitá necelistvost a dramatická sevřenost ostatně chybí celé inscenaci. Na rozdíl od knižní podoby tohoto příběhu postrádá jeho jevištní verze hlubší metaforu a ucelenější vyprávění. Pro své nekonvenční zpracování však jistě může zaujmout a nadchnout pro divadlo nějaké ty citlivé, malé diváky a ostatně může přispět i k tomu, že si společně s rodiči přečtou Trnkovu knihu.

Divadlo Minor, Praha

Jiří Trnka, Apolena Novotná, David Pečírka: Zahrada

Režie: Apolena Novotná, výprava: Bára Čechová, hudba a text: Marek Doubrava.

Psáno z reprízy 29.3.2014

Loutkář 2/2014, p. 22–23.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.