Loutkar.online

Malíková, Nina: úvodník

Milí čtenáři,

ediční kalendář Loutkáře má už řadu let stejnou strukturu – jarní čísla sledují především krajové amatérské loutkářské přehlídky, které jsou líhní pro červencový program Loutkářské Chrudimi. I letos tomu není jinak. Počet amatérských loutkářských regionálních přehlídek se sice ustálil na jedenácti, ale vzhledem k početné účasti souborů a jejich následnému kritickému hodnocení jsme museli tentokráte přidat v Loutkáři dokonce celé čtyři strany. A to nemluvím o pořádné porci recenzí z premiér profesionálních loutkářských inscenací. Zkrátka pro loutkové divadlo a jeho kritiky začínají žně už na jaře.

V tomto čísle se objevují – kromě výtvarně-technologického seriálu o maskách, seriálu o počátcích loutkářské katedry, pokračování v portrétech mladých scénografů v pomyslné galerii a seriálu mapujícím amatérské aktivity v jednotlivých krajích naší republiky – i dva nové seriálové bloky. První se zabývá méně známým fenoménem gigantických loutek, které, jak dokazuje studie, nejsou v divadelní kultuře zase tak úplným nováčkem, další dva příspěvky se váží k tématu “České loutkové divadlo – tradice, legenda a skutečnost”, které, jak jsme slíbili, bude v nejrůznějších podobách procházet celým letošním ročníkem.

Zaujme vás jistě i rozhovor s Janem Bornou, jehož inspirativní dotyky s loutkovým divadlem poznamenaly nejen tvorbu Divadla DRAK, ale zejména první léta Dejvického divadla při formování celého hereckého kolektivu, který posléze přešel i s Janem Bornou do Divadla v Dlouhé. Bornovy názory na divadlo a příkladný optimismus i přes jeho nelehkou životní situaci jsou pro řadu z nás předmětem obdivu i výzvou.

Nejen skalním loutkářům, ale všem, kteří věří v sílu a možnosti loutkářského umění, je pak věnováno poselství Eduarda di Maura u příležitosti Mezinárodního dne loutkového divadla, který se už deset let oslavuje na celém světě na první jarní den.

Tak pěkné jaro a dobré počtení s Loutkářem! A nezapomeňte sledovat i naše články, informace a aktuality na webových stránkách www.loutkar.eu a také na facebooku.

Loutkář 2/2014, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.