Loutkar.online

Malíková, Nina: Zemřeli

U mého prvního setkání s celoživotně neposedným, revoltujícím a mimořádně zajímavým francouzským loutkářem Alainem Recoingem byl Erik Kolár – ostatně jeho schopnost seznamovat lidi a dávat dohromady ty, kteří by mohli souznít stejnou \\\\\\\“krevní skupinou\\\\\\\”, patřila k jeho významným charakterovým rysům a myslím i celoživotnímu poslání.

Alain Recoing tehdy přijel do Prahy se svou ženou Marys, která se chtěla v tehdejší Mecce loutkářství seznámit s naší loutkářskou školou, možná i trochu hledat sama sebe, a proto na několik týdnů, které se možná protáhly déle, než se čekalo, opustila Alaina i s tehdy dost malými dětmi! Měl už tehdy můj bezmezný obdiv.

Druhé setkání bylo, když jsem v Paříži sháněla materiály ke své diplomové práci o Gastonu Baty, jehož byli koncem čtyřicátých let minulého století Alain Recoing se svým generačním druhem (a také významným francouzským loutkářem) Jean-Loup Temporalem žáky a posledními spolupracovníky. Naše setkání se však tehdy neomezilo jen na vyprávění o Batym a francouzské divadelní avantgardě, ale i o práci v Batyho loutkovém divadle Marionnettes à la françaises, jehož princip maňáskové komedie ovlivnil Recoinga na celý život. Alain Recoing mě s pohostinností, která byla pro něj charakteristická, nechal nahlédnout do trochu bohémského běhu své rodiny a já se teprve později dověděla, že se z jednoho z jeho dětí, které s námi tehdy stolovaly, později stal významný francouzský herec (Aurélien Recoing, dnes člen Comédie Française) a jiný (Eloi) je režisér a překladatel a působil jako pedagog v charllevilské škole a třetí ze čtyř Recoingových synů (Blaise) se věnuje hudbě i divadlu. Viděla jsem tehdy i Alainovu práci – pamatuji si na jeho stínoherního \\\\\\\“Odyssea\\\\\\\”, který na mě v poněkud loutkářsky obecně chudé Paříži působil velmi příjemně.

Poslední setkání byla – kde jinde než na festivalu v Charleville, kde tento \\\\\\\“enfant terrible\\\\\\\” francouzského loutkářství – věčně oponující, ale vždy zuřivě bránící loutkářské řemeslo, živě diskutoval nejen ve stanu s probíhajícími nočními profesními diskusemi (s neúnavnými Francouzi, kterým je diskutování národním sportem), ale i na ulicích a v divadelním klubu. Zasloužil se o vydání specifických knížek – příruček o umění hry s maňáskem, ale i dalších, nad kterými bděl v edici francouzského oborového sdružení THEMAA.

Byl to stále on, bohémsky rozevlátý, obdivovaný, respektovaný i kritizovaný. Nedovedu si francouzské loutkářství bez něj představit, tak silně byl – a jistě nejen pro mne – s ním a jeho vrcholy i sestupy spjatý. Deset dní před jeho smrtí se mu splnil dlouholetý sen, za který celý život bojoval – ve slavné a jedinečné pařížské rue Mouffetard bylo konečně otevřeno stálé loutkové divadlo!

Měla jsem ho moc ráda, nejen proto, jak velkoryse se ke mně jako ke studentce z východní země před lety zachoval, ale i pro jeho tvrdohlavost, názorovou konzistenci, loutkářský kumšt a v neposlední řadě neokázalý, ale jasný a v pravdě francouzský šarm.

Alain Recoing (1924–14. 11. 2013)

Jako loutkář začínal v r. 1948 u Gastona Batyho, později si založil svou vlastní divadelní skupinu. Vytvořil přes 50 inscenací pro děti i dospělé, z těch nejvýznamnějších se často cituje \\\\\\\“Balada o Mr.Puchovi\\\\\\\”, kterou napsal jeho syn Eloi Recoing a ve které v režii slavného Antoina Viteze v roce 1976 s úspěchem v řadě repríz v pařížském Théâtre national de Chaillot jako sólista hrál. Recoingovou doménou byli maňásci, do jejich možností a půvabu zasvěcoval posluchače v IIM v Charleville-Mézières i na universitě v Paříži (Paris III – Sorbonne Nouvelle). Chtěl své umění předávat mladým, a tak vedle svého divadla Théâtre aux mains nues (Divadlo holých rukou) zavedl v roce 1995 vlastní uměleckou dílnu, kde učil loutkářskému řemeslu řadu začínajících divadelníků. Psal, popularizoval loutkářské umění a ustavičně hledal spojnice mezi současným divadlem a maňáskářskou tradicí. V jeho osobě odešla další legenda moderního evropského loutkářství.

Loutkář 1/2014, p. 6.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.