Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Vážení čtenáři,

Možná to bude znít na počátku nového ročníku nepatřičně, ale myslím si, že situace v současném českém loutkovém divadle je alarmující – ať už jde nevyřčené napětí mezi příznivci alternativního divadla a těch, kteří drží palce spíše tradičním formám loutkového divadla, o kritiku přetvářející se podoby našeho současného českého loutkářského školství, poněkud rozpačitou dramaturgii zejména našich profesionálních loutkových divadel či prostou víru v sílu výpovědi loutkového divadla a jeho řemesla. Hrozí snad zánik českého loutkového divadla, nebo se zatím stává jen ohroženým druhem?

Je to taková všehochuť problémů, a i když se názory na stupeň vážnosti situace liší, časopis Loutkář, který sleduje nejrůznější výkyvy loutkového divadla doma i ve světě, nemůže nad slábnoucí dobrou pověstí českého loutkového divadla zavírat oči. Letošní ročník proto chce zahájit diskusi o tomto “bezčasí” – ať už na stránkách Loutkáře, na našich webových stránkách, ale především na několika setkáních, na nichž by měla přímá diskuse k řadě aktuálních problémů proběhnout.

Ale nejen diskuse o stavu a problém současného českého loutkového divadla bude hlavním námětem našich příštích čísel, i když by měla být jeho hlavní linkou. Po delší době se vracíme k výtvarným seriálům – v jednom z nich vám chceme představit tvorbu současných mladých scénografů vzešlých z KALD DAMU, v druhém historii a technologii jednoho z fenoménů loutkového divadla, jímž jsou masky. Čekají na vás divadelní texty, pokračování seriálu o hledáních a zápasech prvních let loutkářské katedry a také pohled na staronové a znovu objevované techniky loutkového divadla. A samozřejmě i další překvapení.

Nejsme a ani nechceme být jen kronikou upínající se k historii, ale rádi bychom spolu s Vámi hledali odpověď na otázku, jak dlouho si bude muset české loutkové divadlo na svá lepší léta zase počkat?

Děkujeme Vám za Váš dosavadní zájem a podporu. Bez obojího by naše práce neměla smysl.

Loutkář 1/2014, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.