Loutkar.online

Lešková-Dolenská, Kateřina: Kurýr

Kurýr 4–13

Z DOMOVA

Pták Ohnivák na krumlovské točně

Pro letošní sezónu na Otáčivém hledišti v českokrumlovském zámeckém parku nastudovalo Malé divadlo z Českých Budějovic pohádkově laděnou komedii Pták Ohnivák a Lišák Zorro (premiéra se uskutečnila 15. června), propojující slovanské pohádky s mexickou mytologií (Ohnivák žije v rezervaci, jejímž náčelníkem je Indián Zlatohřívák, vykazující koňské rysy; Zlatovláska je původně zakletá babizna, vyznávající voodoo, a za maskou Zorra se skrývá dívka). Nechybí však tradiční strom se zlatými jablky a živá voda. V režii Zdeňka Jecelína se do parku dostala exotická atmosféra, podpořená temperamentními rytmy živé kapely, tance, akční scény, masky či koloběžky ve tvaru oslíků. K největším překvapením patřil přílet Ohniváka, majícího podobu obří loutky. I přes komplikovaný děj a překombinované rozřešení zůstává Ohnivák nevšedním pokusem o námětové oživení inscenací před točnou.

-sv-

Gaudeamus Theatrum

Během 19. ročníku mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové se v Divadle DRAK konal ve dnech 21. do 24. června 2. ročník setkání divadelních škol Gaudeamus Theatrum. Jeho letošním tématem byl kabaret a pozvání přijali studenti a pedagogové z univerzit ve Wroclawi, Budapešti a pražské KALD DAMU.

Automat na Písek

U příležitosti oslav 770. výročí od první písemné zmínky o městě Písek zprovoznil soubor Buchty a loutky Automat na Písek. Loutkový automat, spuštěný od 29. června do 7. července na nádvoří písecké Sladovny, byl určen všem, kdo si chtěli hrát: v rozverné nadsázce a nečekaných souvislostech nabídl prostřednictvím starých panenek, plyšáků i marionet zásadní momenty z historie města, do níž se zapojilo sedm trpaslíků či postava Jů. Další skeče pak byly improvizovány na přání diváků, kteří chtěli zhlédnout, jak v Písku vznikl první vtip nebo jak se tu ocitla první televize. Herci ochotně, absurdně, více či méně originálně (občas zmatený automat vykazoval nedostatky, protože se teprve \\\“zajížděl\\\”) rozehrávali roztodivné náměty diváků, jen odmítli odhalit cokoli z budoucnosti města.

Ve sklepě

Ještě jedna zpráva z Písku: tradiční site-specific projekt Divadla Continuo nesl letos název Ve sklepě a odehrával se v nezrekonstruovaných sklepních prostorách již zmiňovaného kulturního prostoru Sladovna. Sklep se podle tvůrců stal metaforou pro místo, \\\“ve kterém jsou uložené věci, vzpomínky a události, jež zdánlivě nehrají v našem každodenním individuálním životě ani v životě společnosti zásadní roli, ale přesto existují. Připravovaná inscenace je exkurzí do míst, kde tyto odložené věci a skutečnosti ožívají a derou se na povrch.\\\” Inscenace, která vznikla na základě společné práce dvaceti účastníků projektu z celé Evropy a členů Divadla Continuo pod vedením režiséra Pavla Štourače, byla uváděna ve dnech 8.-13. a 15.-22. srpna 2013.

Loutkovější VyšeHrátky

Interaktivní festival VyšeHrátky bude tento rok opět pod heslem \\\“Vyčůrat a hrát!\\\” bavit děti a jejich rodiče, a to od 3. do 8. září na pražském Vyšehradě. Zakládající tvůrčí tým, který se původně chystal festival ukončit, nakonec našel své nástupce v řadách bývalých studentů DAMU. Ti se rozhodli dát větší prostor loutkovému divadlu a otevřít VyšeHrátky generačně širšímu publiku. Jubilejní 10. ročník nese příznačný podtitul \\\“obrození\\\”. Kromě obrození samotného festivalu ohlašuje podtitul i letošní hlavní téma, kterým je obrození národní – slavní čeští buditelé a jejich snaha o probouzení češství propojí celý šestidenní festival.

Nomádi, Formani a rejdaři

Na lodi Tajemství Divadla bratří Formanů byla od 27. července zpřístupněna kočovná výstava Nomádi, Formani a rejdaři. K vidění byly až do začátku září artefakty z inscenací Nachové plachty, Kráska a zvíře a Obludárium, divadelní fotografie Ireny Vodákové a \\\“hybohledy\\\” Pavla Macka. Výstava dále poputuje do dánského města Silkeborg, kde se stane na několik měsíců součástí expozice pro děti a dospělé v Art Centre Silkeborg Bad.

Z CIZINY

USA, Columbus, Ohio

Výstava českých loutek Strings Attached: The Living Tradition of Czech Puppetry , kterou připravil Institut umění – Divadelní ústav v Columbus Museum of Art v Ohiu v USA a o které jsme obšírně referovali v Loutkáři 2/2013, právě skončila. Expozice čítající 140 loutek a objektů – od historických až po díla současných výtvarníků a loutky z inscenací českých profesionálních loutkových divadel i loutkového filmu, si pobyla za mořem téměř půL roku (8.3.- 4. 8.2013) a zhlédlo ji neuvěřitelných 70 681 návštěvníků. O úspěšné výstavě referovala americká média, mimo jiné The Wall Street Journal a Columbus Monthly.

Bulharsko

Významný bulharský režisér a pedagóg, profesor Atanas Ilkov (nar. 27. decembra. 1924 v Sófii), zomrel 26. apríla 2013. V rokoch 1958–1963 bol riaditeľom a režisérom Ústredného bábkového divadla v Sófii. Bol jedným z iniciátorov založenia bábkarského oddelenia na Národnej akadémii divadelného a filmového umenia, na ktorej potom prednášal. Do povedomia bábkarov sa zapísal najmä v 50. rokoch modernou inscenáciou Peter a vlk. Má za sebou viacero ocenených réžií v zahraničí, medzi ktoré patrí aj Šesť pinguinčiat (1971) v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave. V roku 2005 si na Festivale v Subotici prebral cenu Malý princ za životné dielo. Vtedy jeho obľúbená a vynikajúca hra na ústnej harmonike zaznela naposledy. Česť jeho pamiatke! v-ý

Loutkář 4/2013, p. 2–3.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.