Loutkar.online

Volkmer, Tomáš: Letošní Pimprlení v Plzni

V sobotu 6. dubna a v neděli 7. dubna se v plzeňském loutkovém divadle V Boudě v Plzni uskutečnila druhá regionální přehlídka amatérských loutkových divadel Pimprlení. V příjemné atmosféře vytvořené především členy souboru V Boudě a organizátory z občanského sdružení Johan, Plzeň jsme mohli vidět celkem pět soutěžních a dvě inspirativní představení.

Loutkový kroužek při ZŠ Dlouhá Ves nám předvedl svou inscenaci Hanička a Baba Jaga. V malém loutkovém divadle se odehrával příběh mládenců, zakletých Babou Jagou v pařezy, které pomůže osvobodit Hanička, hlavní postava hraná živě na předscéně před loutkovým divadlem. Rozsáhlý text se souboru bohužel nepovedlo převést v obrazný jazyk loutkového divadla. Více jsme slyšeli, než viděli. Přestože samotné představení, kterému také částečně ublížil zbytečný distanc diváků od jevištního, zvláště loutkového prostoru, se nesetkalo s diváky, za tvořivou práci s dětmi na inscenaci lektorský sbor ve složení Dana Jandová (loutkářka, pedagožka, Plzeň), Mirela Tůmová (scénografka, Velhartice) a Tomáš Volkmer (scénograf, Ostrava) ocenil Jitku Soukupovou, vedoucí loutkového kroužku, čestným uznáním.

Místní soubor vynikajících loutkářů a příjemných lidí Divadlo v Boudě nám předvedl svou standardní repertoárovou inscenaci Děkujeme ti, Kašpárku! Toto představení by po loňském veleúspěchu souboru na Loutkářské Chrudimi s inscenací Mordyjepardyjesaprlot! mohlo být pro někoho zklamáním, ale Bouďáci předvedli, že ani u svých běžných představení pro děti neslevují z řemeslných dovedností a kouzel klasického loutkového divadla. V tom nás mohl přesvědčit i Kašpárkův výstup a překvapení v podobě “nadupaného” Dupáčka na konci představení. Nebo v červené a bílé polévce, podstrojované účastníkům během přehlídky. I proto bylo uděleno čestné uznání a poděkování Kašpárkovi za Děkujeme ti, Kašpárku!

Následovala Divadelní sekce stolní společnosti MHA s představením Král syrakuský aneb smutek zhrzených nudlí. Původně mělo jít “pouze” o scénické čtení pro dernisáž výstavy Rytmy – pohyb + světlo, impulsy futurismu v českém umění pořádané Západočeskou galerií v Plzni. Ze scénického čtení se vyklubalo divadelní představení. Mám, přiznám se, slabost pro vážnou, přesvědčivou interpretaci nesmyslna, absurdna. Tímto kouskem mne stolní společnost MHA vrátila do časů, kdy jsme v tajné organizaci MEHEDAHA páchali podobně přesvědčivá absurdní představení. S loutkami. V tomto představení jich pravda mnoho nebylo, ale duch hry, Velké Hry, stál za to. Proto jsme, lektorský sbor, tuto divadelní skutečnost doporučili k postupu na Loutkářskou Chrudim.

Viď, Alenko?! je název představení Divadla Rámus z Plzně. Tady si dovolím citovat z hodnocení své kolegyně v lektorském sboru, Mirely Tůmové: “Příběh Alenky je vyprávěn předměty i surovinami většinou z prostředí kuchyňského. Na jevišti je jich mnoho. Také herci jsou během celého představení stále na scéně… Soustředění a napojení na společnou hru. Předměty se proměňují v bytosti – postavy a posléze zase mizí v množství věcí jednoduše rozložených na jevišti. Před očima diváka vznikají, dějí se a mizí obrazy, zvuky, ruchy, prosté a známé nápěvy, cibule, rajčata, jitrnice. Vzhledem k tomu, že je tato inscenace zcela čerstvá (suroviny také) a bude potřeba ještě zapracovat na propojení jednotlivých obrazů, prolínání světů reality a fantazie, dá se předpokládat, že dozraje. Hlavním kladem inscenace je zajisté její sdílnost a aktuálnost. Humor i hloubka. Diváka si získá…” Co dodat? Rámusáci předvedli nádhernou komunitní práci v předmětném divadle a schopnost přenášet své osobní, tedy aktuální otázky na jeviště. Inscenaci lektorský sbor nominoval na přímý postup na Loutkářskou Chrudim.

Adéla Behenská z Kdyně dostala od lektorského sboru uznání za herecký výkon v dalším v Plzni uvedeném představení, kterým byly Hotelové pohádky Zdeňka Svěráka. Adéle se podařilo velmi přesvědčivým způsobem Svěrákovu “chytrou” pohádku přednést. Vědomě píši přednést. Protože prostředky, které k interpretaci textu měla, ne vždy vhodně sloužily. Štafle se sice staly skříní v hotelu, různá ramínka charakterizovala jednotlivé postavy příběhu, ale… Žebřík omezoval animaci a vlastní animace ramínek, bohužel nedosahovala výkonu přednesu.

Doprovodným inspirativním představením byl Kouzelnej mlejn Loutkového divadla Střípek z Plzně. To je tak klasické představení, že jsem již jen čekal, jak se povede. Povedlo se. A Pohádku z klubíčka Divadýlka Kuba – Sdružení Elča jsem bohužel neviděl, neb jsme se museli radit. Tak se mi stala červená a bílá polévka smíchaná dohromady chutným obrazem této rozmanité přehlídky.

Loutkář 3/2013, p. 35–36.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.