Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Vážení čtenáři,

divadelní sezóna pomalu končí a i letošní ročník Loutkáře 2013 je v polovině. (Nechám stranou povzdechy nad tím, že se přes všechno úsilí a vaši podporu potýká stále s finančními problémy – ostatně ani jiné divadelní časopisy na tom nejsou lépe -, které se po přestálých povodních těžko promění v slibovanou dodatečnou podporu.)

V tomto čísle najdete hned několik seriálů – týkají se další oblasti exotického asijského divadla, významné a zajímavé současnosti animovaného filmu a také počátků loutkářské katedry. Její podrobná historie zahrnující první léta však není jen přehledem ročníkových a absolventských představení, ale při podrobnějším ohledání velmi zajímavým přehledem o uvažování a možnostech tohoto oboru. Docela určitě by to mohlo být inspirativní právě v době, kdy se na KALD vytvářejí nové učební osnovy a změnám podléhá i celé směřování katedry.

Jestliže v našem loutkářském školství nestojí loutkové divadlo zrovna na výsluní, o české loutkové divadlo se v současnosti zajímá zejména cizina – ať už je to prostřednictvím publikací, výstav, nebo účasti na festivalech. Ale i u nás doma, se v tomto ohledu snad začíná blýskat na časy. Svědčí o tom např. ofenzivní ediční i výstavní činnost chrudimského Muzea loutkářských kultur, nebo pozornost, kterou věnují loutkám amatéři. Právě výsledkům jejich práce věnujeme podstatnou část tohoto čísla.

Měsíc červen je z hlediska loutkářských festivalů a setkávání měsícem nad jiné plodným – tak si ho s časopisem Loutkář užijte na Mateřince v Liberci, na festivalu Divadlo evropských regionů (i Gaudeamus Theatrum) v Hradci Králové, nebo na již 62. Loutkářské Chrudimi.

Pěkné léto!

Loutkář 3/2013, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.