Loutkar.online

Weissová, Daniela: Postupová regionální přehlídka Strakonice

Ve Strakonicích se opět hrálo loutkové divadlo. Prodloužený víkend 20.-23. března patřil postupové přehlídce, která nese, jak jí tradice velí, název Skupovy Strakonice. Čtvrtek a pátek patřil školám a pozvaným představením, a tak si děti si letos například užily Víťu Marčíka.

Naše porota zaznamenala změnu. Zaneprázdněného Pepu Brůčka nahradila Zuzka Vojtíšková. V současnosti působí jako dramaturgyně v redakci slovesného vysílání Českého rozhlasu a také v Divadle Lampion na Kladně. Ve volném čase se zabývá divadlem, je členkou amatérského souboru V.A.D. Kladno a přispívá do různých divadelních časopisů a Týdeníku Rozhlas. Zbytek poroty byl jako tradičně: Jaroslav Ipser a Daniela Weissová – Čmukaři Turnov.

V páteční podvečer a celou sobotu se konala vlastní přehlídka. O postup se ucházelo šest představení a vyjma dvou byla všechna hrána marionetami na nitích v klasickém kukátku.

Strakoničtí letos měli dvě představení. Prvním bylo už třetí pokračování příhod dvou skřítků skalníčků Mecháčka a Bedrníčka. Jak trefně konstatovala Zuzka, je to pěkná rozhlasová hra. A opravdu, loutkáři se tady moc nepředvedli. Většinu představení loutky jen stojí či visí na nitích a situace, které by mohly být naplněny akcí, se většinou odvypráví. Příběh je opět o tom, že skřítkové jsou neposlušní a přes zákaz někam vlezou. Tentokrát do jeskyně, kde je zlý krápníkový mužíček, který chce lidem pomocí perly ukrást vodu. Kouzelně působící scéna jeskyně s nasvícenými krápníky hodně slibuje, ale bohužel nemůže stačit. Představení by slušely dramatické akce a vzhledem k tomu, že hrdiny jsou nadpřirozené postavy (skřítkové, víla), nebyl by to problém. Strakoničtí o tom, snad pro příště, budou uvažovat.

Druhým představením Radosti byl nový Novákův opus O zeleném hadu a krásné Lilii, což byl zvláštně scénicky uchopený text J. W. Goethe. Jak sám autor adaptace a režisér řekl, s textem se pral dva roky a k útlému sešitku je přidáno čtyřicetistránkové vysvětlení samotného klasika. To už samo o sobě napovídá, jak těžké to muselo být. Novák chtěl na diváka působit obrazy, a to se mu určitě podařilo. V publiku sedí hudebníci se starými hudebními nástroji včetně malé harfičky a po celé představení zní nádherná hudba, která umocňuje celou atmosféru. Výrazné jsou i velké řezbované loutky – marionety na drátě, které jsou voděny odkrytě. Scéna je v podstatě holá a jen pomocí látek a světel se vytváří změna prostředí. Nicméně, jak už jsem řekla v úvodu, sám Goethe měl zapotřebí na čtyřiceti stránkách vysvětlit, o čem to vlastně napsal. A celý problém představení je, že jediný, kdo to ví, je Václav Novák. Ani herci, natož diváci netuší o čem a proč se tak naléhavě mluví. Při diskuzi jsme nebyli schopni dojít k jakémukoliv závěru. Přesto si Václav, jako neustálý hledač, zaslouží právě pro zápas s nelehkou předlohou obdiv a respekt.

Soubory Nitka Písek – Uloupená princezna a Jiskra Borovany – Šípková Růženka přivezly klasické marionetové divadlo v kukátku. Hořovice – Nosáček, byl také hrán marionetami, ale odkrytě. Všechny tři inscenace se vyznačovaly stejným problémem. Mnohomluvný text a minimum akcí. Ty chyběly i tam, kde se doslova samy nabízely.

Při diskuzi se soubory, které jsou si vědomy svých problémů, vládla jako obvykle příjemná nálada. Často tam zaznělo v reakci na řadu dotazů vysvětlení, že je představení udělané za čtyři, pět zkoušek, a to je pochopitelně znát. Přesto však můžeme konstatovat, že soubory dávno překonaly počáteční nechuť jít do soutěže, nenechaly se odradit ani dobře míněnými kritickými připomínkami a zdá se, že je loutkové divadlo stále láká. Za porotu jim přejeme hodně sil, hodně nápadů a víc času na zkoušení.

Loutkář 2/2013, p. 35–36.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.