Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Milí čtenáři,

mám takový neodbytný pocit, že se tento úvodník v průběhu času začíná proměňovat v jakousi Zeď nářků, protože zde nejen prosíme o Vaši další přízeň, ale také neustále komentujeme stále méně přející finanční podporu (nejen Ministerstva kultury). Ale tentokráte chci udělat výjimku: situace je sice vážná, nikoli však zoufalá!

Když jsem se vrátila z úspěšné prezentace českých loutek v Museum of Art v Columbusu, čekaly na mne dva články, které trochu vyděsily nejen některé z Vás, čtenářů, ale i mne samotnou. Oba byly napsány v dobré vůli na podporu časopisu Loutkář v souvislosti s podstatným krácením grantových dotací z MK ČR (a to pro všechny odborné divadelní časopisy vůbec), ale jejich titulky Časopis Loutkář završil oslavy a nyní mu hrozí zánik (Amatérská scény 1/2013, s. 42–43), Loutkář po sto letech aneb Z časopisu ČEZopis (Divadelní noviny 5/2013, s. 2), by otřásly i skalními optimisty. Pravdou je, že finanční podpora časopisu, bez které by opravdu nemohl existovat, je skutečně pro letošek zatím nejmenší ze všech předešlých let, a to včetně dokonce i velmi krutého období po povodňové vlně v r. 2002, ale nevzdáváme se! A tak chci jen ujistit ty, kteří v panice, že časopis končí, ho chtěli dokonce odhlásit, že tomu tak není a bohdá nebude!

Ale abych nezašla z extrému do extrému: to, že si na skutečně fatální situaci v podpoře časopisu hlasitě nestěžujeme, neznamená, že v redakci nepracujeme s nasazením všech sil, abychom časopis udrželi. Je to někdy opravdu na hraně důstojnosti našeho oboru a neměli bychom se ostýchat dát to víc na vědomí.

Už tomu tak bývá, že si v cizině většinou považují našich výsledků daleko více, než to umíme my sami. Důkazem toho je i velká pozornost, kterou v současnosti věnují českým loutkám zahraniční univerzity (chystá se několik odborných seminářů), muzea i nakladatelství. Využijme tedy toho, že je naše “rodinné stříbro” – totiž české loutkářství – znovu v centru pozornosti. Určitě ale bude stát za to, připomenout si to znovu i na domácí půdě – už proto, že bychom se k fenoménu českého loutkového divadla měli hrdě hlásit především my sami. Počítáme v další bitvě o větší uznání českého loutkářství, jehož je Loutkář živou kronikou, s Vámi.

Loutkář 2/2013, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.