Loutkar.online

Exnarová, Alena: Vnímáme hrdinství?

Scénické čtení Divadla DRAK nese název podle data popravy velkého počtu civilistů v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942 a těmto obětem je také věnováno. Zabývá se atentátem na Reinharda Heydricha, hrdinstvím lidí, kteří se příprav akce zvané Antropoid zúčastnili, i dopadem atentátu na celý svět. A také tím, že vnímat hrdinství se v Česku moc nenosí.

Autor scénáře a režisér Marek Zákostelecký vychází ze dvou knih zahraničních autorů. Francouz Laurent Binet propadl zájmu o tuto historii v době, kdy si odbýval povinnou vojenskou službu výukou francouzštiny na Slovensku, věnoval se podrobnému studiu pramenů a návštěvě míst, kde se dozvuky atentátu odehrávaly. Tato jeho prvotina nazvaná HHhH1 byla oceněna Goncourtovou cenou za první román. Kniha je strukturována do krátkých fragmentů, z nichž některé jsou věnovány vzestupu Heydrichovy kariéry a paralelně též vstupům do životů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše a dalších postav, které v přípravě atentátu sehrály důležitou roli. Chronologické vyprávění historické události narušují některé další vstupy a komentáře. Druhým autorem, z jehož knihy Udělej si ráj je čerpáno, je Polák a “čechofil” Mariusz Szczygiel, který se v ní zabývá současnou českou společností a kulturou, i tím, jak bez patosu přistupujeme k vlastní historii a smích často zakrývá naši bezradnost či depresi.

Vcházím do Studia Divadla DRAK, usedám a dole před námi diváky je velký stůl a na něm projekce data 24. října 1942. Na černé zadní stěně jsou otevřená okna a jimi je vidět do nasvětleného průchodu. Přicházejí Dušan Hřebíček a Filip Huml se čtečkami a říkají nám divákům, o čem si budeme číst a povídat a proč. V tu chvíli se s rachotem zavírají okna na zadní stěně a my se ocitáme uvnitř dění. Důležitou součástí celku je využití zvuku a projekce. Zadní stěna slouží především k promítání portrétů lidí, dobových fotografií či letu letadla, na stůl se promítají většinou data, k nimž se momentální sekvence či události vztahují. Zvukem jsme obklopení doslova ze všech stran – zní úryvky dobových hitů, němčina, proslovy, ale i střelba či výbuchy granátů… Mám pocit, že je to blízko a že se mě to týká. Sleduji postupně v osmi obrazech chronologii situací, příčiny, důsledky, komentáře. Až po samý závěr a poslední projekci, na níž je věnování tohoto scénického čtení obětem. Dušan s Filipem odměněni potleskem odcházejí, okna na zadní stěně se s hlukem otvírají a objevuje se osvětlený průchod. A diváci sedí dál. Slyším, jak říká jedna mladá dívka kamarádce: “Mě úplně mrazilo.” A já s ní naprosto souhlasím.

Po chvíli se všichni zvedáme a jsme nasměrováni do prostoru, kde je instalovaná Putovní výstava k 70. výročí operace Antropoid – Někomu život, někomu smrt (pod scénářem a texty jsou podepsáni Jindra Svitáková a Jaroslav Čvančara), a tak máme možnost se k některým faktům znovu vrátit, seznámit se s dalšími fotografiemi a dobovými dokumenty.

Toto scénické čtení je určeno především studentům a mladým lidem vůbec, aby se (jak je uvedeno na webové stránce divadla) s tvůrci představení mohli společně zamyslet nad tématem hrdinství v kontextu českých zemí. Domnívám se, že stejně přínosné je toto téma i pro nás dříve narozené a že vůbec neškodí se nad ním zamýšlet. A tvůrcům patří ocenění za to, že nás dokázali tak působivě a intenzivně oslovit.

Divadlo DRAK, Hradec Králové

Laurent Binot, Mariusz Szczygiel: 24. října 1942

Scénář, režie, výprava: Marek Zákostelecký, dramaturgie: Dominika Špalková, hudba: David Smečka, projekce: Jindřich Max Pavlíček

Premiéra 24. 10. 2012, psáno z reprízy 14. 2. 2013.

Loutkář 1/2013, p. 33.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.