Loutkar.online

Predmerský, Vladimír: Správa z minuloročného zániku sveta

Neviem či preto, že divadlá na Slovensku prepadli v roku 2012 panike o konci sveta, pravdou však je, že na posledné týždne roka nasadili činoherné, operné, baletné, muzikálové, ba dokonca bábkové a alternatívne divadlá svoje premiéry. Mimoriadne talentovaná mladá poľská autorka bábkových hier Marta Guśniowska je hraná nielen v poľských, ale tiež slovenských divadlách. Hru O bračekoch, sestričkách svätého Františka objavilo a s mimoriadnym úspechom uviedlo košické bábkové divadlo ešte pred dvoma rokmi. Teraz prišli s jej novým príbehom O rytierovi bez koňa a ku spolupráci si pozvali poľských tvorcov, režiséra Jaceka Malinowského a výtvarníčku Mariku Wojciechowsku. V tomto prípade rieši autorka problém, ako sa môže dostať rytier ku svojej princeznej, keď nemá koňa. A na druhej strane, ako môže kôň, ktorému sa neustále čká, teda štikúta, žiť bez svojho rytiera. Jediná možnosť, že sa začnú vzájomne hľadať, hoci sa na ceste stretávajú s takými prekážkami akými je Drak, Myš, Čarodejník, ba dokonca Traja zločinci. A poučenie? Za šťastím sa máme vybrať aj vtedy, keď sa nám do cesty postavia prekážky.

Banskobystrický režisér Marián Pecko z Bábkového divadla na Rázcestí si zasa od Guśniewskej vybral hru pod názvom Dobrú chuť, vlk! o starnúcom a uhundranom vlkovi-vegetariánovi, ktorý sa rozhodne vychovávať zajačika. Iste ste si všimli, že príznačnou črtou Guśniewskej tvorby je humor a vtip? A toho je práve v slovenských bábkových hrách ako šafranu. Neviem presne ako vzniklo toto prirovnanie, že je niečoho málo ako šafranu. Pravda, ľudia sledujúci televízne relácie o varení to iste vedia, ale v mojej kuchyni by ste sa s touto koreninou nestretli. Je drahá a vraj sa získava iba ručne a na kilogram sušeného šafranu je potrebných až stotisíc kusov tohto kvetu. Kvôli tomu ho predsa nepôjdem zbierať do Číny. Rozhodol som sa, že ho radšej budem hľadať v bábkových divadlách a nič ma to nebude stáť.

Za ním som sa vybral do bratislavskej historickej budovy YMCA, kam som kedysi chodil do kina Dukla. Sídli tu Dezorzovo lútkové divadlo, bábkové divadlo pre dospelých, ktoré vzniklo v roku 2006 a jeho principálom sa stal Géjza Dezorz, absolvent bábkarskej réžie. Sústredil okolo seba ďalších nadšencov-absolventov školy, rozhodnutých zaútočiť bábkami-marionetami na city a bránice mládeže a dospelých ľudí. Pred budovou YMCA postávali hlučné skupiny mladých dievčat a chlapcov, takže som prepadol panike, že sa pre veľký záujem nedostanem na premiéru muzikálu Sandokan – Tiger sa vracia autorskej trojice Marián Čekovský-Agda B. Pain-Gejza Dezorz. Zbytočne som sa však plašil, pretože nedočkavci sa hrnuli do priestorov pre tisícku mládeže, kde vyhrávala nejaká populárna skupina. V prvom momente strhli aj mňa, chvíľu som sa medzi nimi nepatrične motal, až kým som na prvom poschodí našiel tiché, pokojné chodby smerujúce do divadla. A hoci produkciu divadla poznám z ich predchádzajúcich vystúpení na festivaloch, teraz som pred vstupom do sály dostal do ruky zadarmo cukrovú vatu s melónovou príchuťou iste preto, aby som sa stačil zorientovať, o aký žáner umenia pôjde. Miestnosť asi pre stovku ľudí však zatiaľ zívala prázdnotou. Zadíval som sa na steny natreté čiernou farbou, na javisko s marionetovou scénou, sľubujúcou svojím riešením a farebnosťou veselé zážitky o nebojácnom hrdinovi Sandokanovi. Uvedomil som si, že v každej dobe, i tej najťažšej, to boli vždy blázniví komedianti, ktorí sa rozhodli zabávať ľudí. Aj tí dnešní vrazili cez letné prázdniny prachy a nadšenie do neútulnej miestnosti a vytvorili z nej Kabinet bábkového umenia. Sála sa zatiaľ zaplnila mládežou i dospelými. Predstavenie s nádherne rezanými marionetami scénografa Von Dubravaya sa začalo a obecenstvo sa náramne zabávalo. Táto mladá generácia, okrem bujarej zábavy na prízemí YMCA, pravdepodobne potrebuje aj recesiu a výsmech z čohosi, čo je inde považované za umenie.

Ponechajme divadlu slogan jediného bábkového divadla pre dospelých na Slovensku, hoci banskobystrické bábkové divadlo hrá pravidelne už roky pre mládež a dospelých, aj keď nie vždy bábkové predstavenie, ale častejšie divadelnú produkciu v bábkovom divadle. Udržať záujem tejto vekovej kategórie o bábkové divadlo má vo svojej dramaturgii tiež nitrianske Staré divadlo Karola Spišáka. A hoci dramaturgičke divadla Veronike Gabčíkovej spoločne s režisérom Ondrom Spišákom behal pri výbere ďalšieho titulu mráz po chrbte, predsa sa nezľakli strašidelných príbehov grófa Draculu. Scenáristicky spracovali kultové dielo írskeho spisovateľa Brama Stokera do balady o prekliatej nesmrteľnosti. Ku spolupráci si pozvali maďarsko-slovenského výtvarníka Szilárda Borárosa a do klietky zatvorili hudobného skladateľa Eugena Gnotha v postave pacienta Renfielda. Ak sa obecenstvo obávalo upírov, tvorcovia mysleli na všetko. Po predstavení podávali mastené chlebíčky s bohato posypaným ostrým cesnakom. Je pravdou, že mnohí návštevníci si potom nedovolili otvoriť ústa, aby neohrozili na živote svojich protivníkov.

Omnoho pokojnejšie postupovala dramaturgička Bratislavského bábkového divadla Katarína Jánošová pri preklade anglického originálu hry Aaahr!!! dánsko-slovenskej spisovateľskej dvojice Kurt Peter Larsen a Vladimír Oravský, tvoriacej spoločne už od roku 1984 pri písaní kníh, divadelných hier a filmových scenárov pre deti a dospelých. Pod názvom Naozaj alebo O chlapcovi, ktorý kreslil ju pre bábkové divadlo scenáristicky zrealizovala známa dvojica, hudobný skladateľ Andrej Kalinka a režisér Ivan Martinka. Zaujímavá hra o zážitkoch a pocitoch Chlapca-Vtáka, hľadajúceho vo svojom kreslenom svete priateľa a miesto nazývanom domov. Hra bola v roku 2006 vyhlásená na svetovom kongrese v Manile za najlepšiu hru pre deti. A tak som bol rád, že som ešte pred koncom sveta hádam stihol všetky premiéry.

Loutkář 1/2013, p. 6.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.