Loutkar.online

-red-: Kurýr

Rozšířili jsme počet prodejních míst

Časopis Loutkář je nyní k dostání na recepci Institutu umění-Divadelního ústavu (Celetná 17, Praha 1), v Divadle Minor (Vodičkova 6, Praha 1), v Divadle Alfa (Rokycanská 7, Plzeň), v Divadle DRAK (Hradební 632, Hradec Králové), v Divadle rozmanitostí (Topolová 1278/8, Most), v Muzeu loutkářských kultur (Břetislavova 74, Chrudim), v Divadle loutek (Pivovarská 3164/15, Ostrava), v Naivním divadle (Moskevská 32/18, Liberec) a na Slovensku v obchodě Prospero Divadelního ústavu v Bratislavě (Jakubovo nám. 12).

Smutky zhrzených nudlí v Masných krámech

13. ledna v Plzni skončila výstava Rytmy + pohyb + světlo, která představila díla předních českých malířů, sochařů, fotografů, filmařů inspirovaných futurismem. Vskutku originální rozloučení s výstavou připravil dramaturg Pavel Vašíček. Zpracoval scénář nazvaný Král syrakuský aneb Smutky zhrzených nudlí, tedy montáž několika textů ze Skupovy brožurky Kašpárek futuristou a parodistou a výňatků, či spíše \“výkřiků\” z manifestů italských futuristů. To vše propojil několika oslími můstky a celé to směřovalo k hlavnímu bodu večera – dadaistické hře Král syrakuský z repertoáru Loutkového divadla feriálních osad. Realizace se na dernisáži výstavy ujali členové Stolní divadelní společnosti MHA v čele s Petrou Kosovou.

Muzeum českého amatérského divadla

Město Miletín se stalo provozovatelem Muzea českého amatérského divadla. Muzeum je rozvrženo do oddílů dokládajících vývoj ochotnického divadla v naší zemi – k vidění je unikátní sbírka malovaných opon či makety postav z vybraných inscenací. Muzeum je v současné chvíli přístupné pouze po předběžném projednání termínu návštěvy.

Hornický dům v Sokolově má znovu loutkovou scénu

V Hornickém domě v Sokolově přestavěli bývalou kavárnu na loutkovou scénu. První představení mohly děti zhlédnout už na konci ledna. Loutkové divadlo mělo v sokolovském Hornickém domě dlouholetou tradici – bývalo v prostoru dnešního baru Štola v suterénu Hornického domu.

Premiéra kabaretu Polibky

Ihned po podzimní premiéře inscenace Láska ke třem pomerančům se Geisslers Hofcomoedianten vrhli na zkoušení nového titulu v režii Petra Haška. Tentokrát se jedná o současné autorské drama Otakara Faifra s původní hudbou Davida Hlaváče a za použití manýristických veršů Giambattisty Marina, nazvané Polibky. Premiéra proběhla 19. ledna 2013 na Malé scéně ABC.

Během deseti let fungování vytvořili Geisslers již 16 inscenací, vydobyli si uznání publika i kritiky, s úspěchem navštívili řadu festivalů, spolupodíleli se na festivalu Theatrum Kuks a stali se stálým hostem Městských divadel pražských. V říjnu 2012 soubor podnikl turné po Spojených státech amerických.

Maxipes Fík a Autopohádky na Chvalském zámku

Od 13. ledna do konce března 2013 se na Chvalském zámku koná výstava nesoucí název Večerníčky. V prvním patře jsou vystaveny obrázky Maxipsa Fíka a další obrazy a ilustrace výtvarníka a ilustrátora Jiřího Šalamouna. K vidění jsou také animované postavičky z celovečerního filmu Autopohádky, který vznikl na základě knihy Jiřího Marka a na němž se podílel režisér Břetislav Pojar. Loutkovou výstavu připravil mezinárodní festival animovaného filmu AniFest ve spolupráci se studiem Animation People. Výstava nabízí 14 filmových dekorací a desítky loutek z filmu Autopohádky.

Stredoveká legenda ožila v bábkovom filme

31. januára sa v Kabinete bábkového umenia v Bratislave uskutočnila premiéra filmu Johanes Faust. Príbeh o Faustovi je najznámejšou, ale aj najobľúbenejšou hrou, ktorú po niekoľko storočí hrávali temer všetci putujúci európski bábkari od 17. do 19. storočia. Dezorzovo lútkové divadlo od roku 2011 realizuje unikátny projekt Slovenské marionetové divadlo, ktorým oživuje zaniknutú tradíciu historického bábkového divadla. Vo filme účinkujú členovia Dezorzovho lútkového divadla Andrej Kováč, Kamil Kollárik, Marián Mitaš, Alexander Maďar a principál Gejza Dezorz, ktorí vodili a nahovorili storočné bábky zo zbierky posledného slovenského tradičného bábkara Antona Anderleho.

Klauzurní maraton na DAMU

Od 1. do 5. února se na Katedře alternativního a loutkového divadla uskutečnil klauzurní festival nazvaný Proces 3. Svou tvorbu představili studenti všech ročníků i oborů, včetně prezentace společného projektu zahraničních studentů programu Erasmus. Nedílnou součástí nabitého festivalu byly diskuse studentů a pedagogů.

Loutky na festivalu Opera 2013

Ensemble Opera Diversa uvedl 27. 1. 2013 v Divadle Kolowrat světovou premiéru loutkové opery Miloše Štědroně Palackého truchlivý konec podle hry Huberta Krejčího v rámci festivalu hudebního divadla Opera. Krejčího \“vlastenecké leporelo pro loutky\” se šťastně sešlo se Štědroňovou čtveračivou, citacemi protkanou hudbou – kouzlem okamžiku zapůsobila slova o českých vůdcích, kteří jsou burany a mají rádi alkohol, za nimiž publikum rádo vidělo prezidentskou volbu. Škoda jen, že jinak vtipně rozehraný inscenační tvar Tomáše Studeného téměř nevyužil potenciál, jaký v této persifláži loutky nabízely – s neumětelskými manekýny scénografky Sylvy Markové se na jevišti pouze formálně mávalo, ale nehrálo.

Vedle této miniopery byla uvedena i starší, neloutková inscenace opery Ondřeje Kyase a Pavla Drábka Mluvící dobytek aneb Tajemné kosti stejného inscenačního týmu.

-rl-

Loutky v jablonecké Galerii Belveder

V Galerii Belveder v Jablonci nad Nisou byla 24. ledna zahájena výstava loutek s názvem Království za oponou. Výstava, která potrvá do 3. května 2013, je zapůjčená z chebského muzea a seznamuje návštěvníky s historií loutkového divadla v Čechách od 18. století po současnost. Vystaveny jsou např. loutky Spejbla a Hurvínka, které pro divadlo Josefa Skupy vytvořil řezbář Augustin Nosek, loutky Jaroslava Krále, které hrály v seriálu Broučci nebo Ferda Mravenec. K vidění je zde i rodinné loutkové divadlo vyrobené proslulou firmou JE-KA (Jan a Eliška Královi).

Čapkova Dášeňka ožila v Huse

Divadlo Husa na provázku uvedlo jako svou 4. premiéru letošní sezóny inscenaci Dášeňka aneb Psí kusy. Na motivy Karla Čapka ji napsali, zrežírovali a hrají Jiří Jelínek a Anežka Kubátová. Inscenace je intermezzem projektu Čapek na provázku (respektive na vodítku). Premiéra se uskutečnila 8. února na Sklepní scéně Divadla Husa na provázku a inscenace je určena dětem od čtyř let.

Popelka v retrostylu

16. února měla v Loutkohře Jihočeského divadla premiéru osobitá verze klasické pohádky o Popelce, kterou se souborem nastudoval již zmiňovaný režisér Petr Hašek, jehož si divadelní veřejnost spojuje zejména se souborem Geisslers Hofcomoedianten. Známou pohádku diváci uvidí situovanou do prostředí krejčovského salónu ve stylu \“sixties\”.

1. března se představí nová expozice Muzea loutkářských kultur

Muzeum loutkářských kultur bylo od 10. ledna do konce září 2012 uzavřeno z důvodu rekonstrukce. V říjnu bylo MLK otevřeno v omezeném provozu, byla přístupná pouze výstava Pavel Kalfus a Alois Tománek: Společně, každý svou cestou, v prosinci přibyla výstava Kašpárci celého světa. Na začátku března bude tedy MLK po více než roce znovu otevřeno veřejnosti již s novou stálou expozicí, která návštěvníky seznámí s vývojem českého loutkářství od jeho počátků až po modernu, v zahraniční části expozice se představí loutkové divadlo Orientu. Nová expozice bude pro veřejnost přístupná od 2. března.

Časopis Loutkář završil oslavy 100. výročí svého založení novými webovými stránkami a speciálním číslem v angličtině

Začátkem února 2013 byla spuštěna zcela nová podoba webových stránek www.loutkar.eu. Nabízí svým návštěvníkům přehlednější strukturu, moderní design a konečně i anglickou mutaci. Dlouhodobým cílem redakce je vybudovat na internetových stránkách Loutkáře virtuální Loutkářské centrum, místo, kde návštěvník získá základní přehled o oboru včetně důležitých adres institucí, organizací, divadel, muzeí, škol napojených na loutkové divadlo, článků o historii oboru a významných osobnostech, základní literatuře atd.

Zahraničním čtenářům Loutkáře, kteří se dosud museli spokojit pouze s anglickým resumé jednotlivých čísel, je určeno speciální číslo s výběrem klíčových článků z celého ročníku 2012. V čísle, které vyšlo 20. 2. 2013, si budou moci přečíst například trojdílnou studii nazvanou Století s Loutkářem, která bilancuje a sumarizuje význam periodika nejen v českém, ale i světovém kontextu, články připomínající 100. výročí narození Jiřího Trnky, či materiály zaměřené na 60. výročí založení vůbec první Loutkářské katedry na světě – na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze.

IDU připravil nejrozsáhlejší výstavu českých loutek na území USA

České loutkové divadlo, jeho tradice i současnost, jsou ve světě uznávaným fenoménem úzce souvisejícím s formováním české národní kultury. Zájem právě o české loutky vedl ředitelku Columbus Museum of Arts Nannette V. Maciejunes a dlouholetého propagátora české scénografie Joe Brandeského k úmyslu uspořádat v tomto muzeu zatím největší výstavu českých loutek na americkém území vůbec. Columbus Museum of Arts, jedno z nejstarších muzeí v Ohiu zaměřené na sbírky amerických a evropských autorů od přelomu 19. a 20. stol. po současnost, přizvalo ke spolupráci na výstavě Institut umění-Divadelní ústav. Po téměř tříletých konzultacích a přípravách se konečně výstava s názvem Strings Attached: The Living Tradition of Czech Puppets blíží do svého finale. Vernisáž výstavy proběhne 8. března 2013.

Výtvarníci, jejichž díla jsou zastoupena na výstavě, představují reprezentativní kolekci především současného směřování českého loutkového divadla inspirovaného ve výtvarném pojetí – např. v dřevořezbě loutek, ale i v pozoruhodných výtvarných návrzích, bohatou tradicí tohoto ojedinělého českého divadelního fenoménu.

Návštěvníci muzea v Ohiu se mohou těšit jak na tradiční řezbované loutky Mikuláše Sychrovského i loutky z Dřevěného divadla Jiřího Trnky, tak na loutky a objekty Michaely Bartoňové, Jiřího Barty, Michala Hejmovského, Pavla Kalfuse, Antonína Maloně, Ireny Marečkové, Petra Matáska, Petra Nikla, Renaty Pavlíčkové, Jiřího Procházky, Věry Vítkové-Říčařové, Roberta Smolíka, Jana Švankmajera, Aloise Tománka, Františka Vítka a dalších.

Exponáty byly zapůjčeny z divadel (Divadlo Alfa, Divadlo DRAK, Divadlo Lampion, Divadlo loutek, Divadlo Minor, Divadlo Radost, Divadlo S+H, Naivní divadlo, Říše loutek), od soukromých sběratelů (Marie a Pavla Jiráskových, Aleny Vorlové, Karla Jandejska, Via Praha, Athanor) a dalších osob úzce spojených s autory vystavených exponátů.

Výstava zahrnuje 140 loutek, dekorací i scénografických celků a v maketách a fotografiích příklady divadelní architektury určené speciálně pro loutková divadla. Potrvá až do poloviny srpna 2013. V rámci doprovodného programu je připravena premiéra inscenace Apoetheosis inspirovaná dílem E. A. Poea, jejímiž autory jsou Joseph Brandesky a Petr Matásek.

Koutek SAL

Rada SAL se rozhodla vyhlásit další ročník Přehlídky individuálních výstupů s loutkou až v roce 2014. Tímto rozhodnutím sleduje především zvážení nových pravidel těchto přehlídek, struktury soutěžních kategorií i organizační zabezpečení akce. Rada by ráda v této souvislosti dala možnost všem souborům, aby zaslaly SAL své náměty a připomínky, které by učinily \“individuálky\” pro soubory přitažlivější a zajímavější. Své připomínky zasílejte do 30. 9. 2013 na adresu ředitele přehlídky (Dr. Petr Slunečko, Praha 8, Za Sadem 213, 182 00).

-psl-

Loutkář 1/2013, p. 2–4.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.