Loutkar.online

Malíková, Nina: Cena Erik 2012

Tak už je to tady zase. Přeletěný Přelet nad loutkářským hnízdem a oznámení výsledků ankety o nejinspirativnější, nejzajímavější, nejpozoruhodnější, nejprovokativnější, prostě o \“nej\” oborovou inscenaci minulé sezóny. A už je tu zase vysvětlování, že se nejedná o cenu Přeletu, ale o výsledek ankety oslovených odborníků a zástupců všech odvětví našeho českého loutkového divadla, kterou iniciuje České středisko UNIMA. A zase jsou tu pochyby, jestli to \“flexibilní\” pravidla ankety trochu nekomplikují a jestli by nebylo lepší kdyby… Ale to by mělo být opravdu předmětem nejbližší schůze předsednictva Českého střediska UNIMA, aby se dohady kolem protokolu udílení ceny nestaly pro vítěze místo sladké odměny hořkou pilulkou. A jak to tedy letos dopadlo?

Na prvním místě se s velikým předstihem umístila inscenace Naivního divadla Liberec Budulínek, o druhé místo se svorně podělil Faust Bažantovy loutkářské družiny Poniklá a O zlaté rybce Hany Voříškové a Matěje Pospíšila. Na třetím místě v těsném závěsu je Gagarin, loňského vítěze Erika, Divadla Športniki. Ostatně reprezentanti Divadla Športniki nejen že nenechali organizátory na pochybách, zda Erika vrátí z Mariboru do rodného hnízda, ale dokonce se přimlouvali, aby jeho už silně zpatinovaná peříčka dostala opět původní svěží zlatou barvu. A tak tu byl zase další důvod k zamyšlení – pozlatit, nebo nechat na Erikovi všechny šrámy z jeho putovních dobrodružství?

Pro ty, kteří volají po jménech hlasujících a jejich soudech, je tu také další staronový nápad – zveřejnit výsledky ankety a to nejen vyjádřené body, ale bohatší i o slovní hodnocení.

Nina Malíková

Loutkář 6/2012, p. 276.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.