Loutkar.online

-red-: Loutka a terapie

Loutka a terapie

2. listopadu se ve Studiu Řetízek na pražské Akademii múzických umění uskutečnil seminář nazvaný Loutka a terapie aneb Loutkové divadlo jako prostor pro mezilidskou estetickou komunikaci a s dodatečným podtitulem Loutka jako možnost komunikace, když slova docházejí.

Na semináři vystoupili zástupci mnoha sdružení, která pracují po celé České republice: Kateřina Šplíchalová-Mocová a Vladimír Novák zastupovali Divadla Vzhůru nohama, které se už 12 let zabývá divadelní tvorbou s herci s mentální retardací; Jan Čtvrtník, student herectví na pražské KALD DAMU, představil sdružení Jiné jeviště, které dali dohromady studenti z téže školy; režisérka Apolena Novotná, mluvila o svých inscenacích pro neslyšící v generačním Divadle Nablízko; dramaturgyně Hana Galetková, která se terapii loutkou věnuje v Moravskoslezském kraji společně s výtvarníkem Tomášem Volkmerem pod hlavičkou souboru THeatr Ludem (s textem její přednášky se mohli čtenáři časopisu Loutkář seznámit v č. 5/2012); dále Hana Řepová a Hana Grančicová, které na semináři zastupovaly sdružení Loutky v nemocnici (rozhovor o sdružení naleznete na stránkách tohoto čísla Loutkáře).

Co se zahraničních hostů týče, o situaci v Maďarsku promluvila Éva Miglinczi (její příspěvek si můžete taktéž přečíst v tomto čísle Loutkáře) a student DAMU Husam Abed z Jordánska publikum seznámil se svým projektem zkoumajícím pozitivní dopad práce s loutkami na chování mladých lidí s autismem, který aplikoval letos v červenci v Rumunsku. Mezi zahraniční účastníky by se do jisté míry dala řadit i herečka Heda Čechová Bayer, dnes působící zejména v Německu, která auditoriu přenesla zprávu o mezinárodním projektu pro nejmenší děti – i rozhovor s ní si můžete přečíst na následujících stránkách.

Loutkář 6/2012, p. 253.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.