Loutkar.online

-kld-: Kurýr

Kurýr 3–12

V Litoměřicích byla otevřena nová galerie loutek

Prázdnou budovu litoměřické hvězdárny oživila galerie loutek – k vidění je zde více než 120 marionet, z nichž nejstarším je přes sto let, ze sbírky ředitele místního loutkového “Sváťova dividla” Svatopluka Horvátha. Mezi loutkami se podle Horvátha skrývají i cenné unikáty: “Mám sérii osmi více než stoletých loutek, se kterými hrával dědeček pána, který nám dnes pro divadlo vyřezává většinu loutek.” Galerie Marionety v hvězdárně poblíž litoměřického hradu je otevřena jako většina památek a muzeí každý den kromě pondělí.

Výstava prací Vojtěcha Suchardy

17. dubna se v Moravském zemském muzeu uskutečnila vernisáž výstavy Půvaby loutek a soch věnovaná Vojtěchu Suchardovi a jeho Říši loutek. Výstava přibližující dílo vynikajícího sochaře, řezbáře, restaurátora a loutkáře Vojtěcha Suchardy také připomíná jeho sochařskou práci, v níž se vedle volné plastiky věnoval převážně sochařské výzdobě architektury a interiérů. Zejména však představuje Suchardovu tvorbu pro divadlo Říše loutek, které založil v Praze roku 1920 se svou ženou malířkou Annou Suchardovou-Brichovou, jehož umělecký profil určoval 36 let. Výstava potrvá do 7. října 2012.

Loutky brázdí koleje v Pardubickém kraji

Na koleje v Pardubickém kraji vyjely v březnu vlakové soupravy Regionova, jejichž povrch zdobí celoplošné polepy s regionálními motivy. Na Chrudimsku, ale i na některých dalších tratích tak pravidelně jezdí “loutkářský” vlak, jehož design je inspirován loutkářskou tradicí regionu a stěny vlaku zdobí loutky z expozic Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. Pardubický kraj společně s Českými drahami se tak rozhodl zatraktivnit cestování vlakem a využít tento pilotní projekt také k propagaci cestovního ruchu na východě Čech.

Loutka a moderna získala prestižní cenu Nejkrásnější kniha roku 2011

Kniha Marie a Pavla Jiráskových, publikace JAMU vydaná v koprodukci s Arbor Vitae, v grafické úpravě Kláry Kvízové a Petra Krejzka získala 1. místo v soutěži o Nejkrásnější knihu roku 2011 v kategorii odborné a vědecké publikace. Práce byla zároveň široce reflektována odbornými časopisy, přičemž recenzenti oceňují zejména osobitý úhel pohledu na divadelní historii, systematiku, heuristiku i znamenitou obrazovou kvalitu knihy.

Skupova Plzeň 2012

Soutěžní bienále českého profesionálního loutkového a alternativního divadla se letos se letos uskuteční ve dnech 17. – 21. června a nabídne výběr špičkových inscenací českých profesionálních loutkových a alternativních divadel a nezávislých skupin (doplněný vystoupením zahraničních souborů, především ze zemí Visegradu). Festival je pravidelnou tvůrčí konfrontací v rámci oboru a zároveň ucelenou prezentací loutkových a alternativních inscenací pro zahraniční hosty s cílem podpořit export kvalitní české divadelní produkce.

V rámci festivalu proběhne i sympozium “Současné prostředky mediální komunikace” inspirované 100. výročím vzniku Loutkáře a scénografická výstava v Galerii města Plzně. Bude prezentována tvorba studentů KALD DAMU a další doprovodný program.

Autonomní součástí 29. SP a jejím předznamenáním je rovněž pracovní i prezentační setkání 12 souborů z 11 evropských zemí, jež se účastní evropského projektu PLATFORM 11+, reflektujícího život a problémy dospivající mládeže.

Dítě v Dlouhé 2012

Ve dnech 11. – 16. května se v pražském Divadle v Dlouhé uskutečnila už tradiční přehlídka mimopražských souborů hrajících pro děti nazvaná Dítě v Dlouhé s podtitulem “festival pro děti a jejich dospělé.” Všechny tituly letošního ročníku festivalu spojovalo to, že předobrazem jejich nového divadelního zpracování je literární či filmová předloha, případně obojí. Podrobný referát o letošní přehlídce přinášíme na str. XX.

Dobře utajený večer pro jubilanty

Ve čtvrtek 3. 5. se podařilo souboru Divadla Spejbla a Hurvínka připravit pro interprety čtyř jubilujících postav divadla večer, který až do poslední chvíle probíhal v naprostém utajení. Díky tomu opravdu ani Helena Štáchová (interpetující 45 let Máničku a 40 let “bábinku” – paní Kateřinu), ani Martin Klásek (30 let společného života s postavami Spejbla a Hurvínka) netušili, proč byli na mimořádné večerní představení pozváni a proč se zde sešlo tolik lidí s dárky a pugéty.

Rámcem večera, jehož scénář připravili Ondřej Lážnovský, Denisa Kirschnerová a Miki Kirschner, bylo vyplnění nutného dotazníku pro Evropskou unii, kdy bylo třeba zjistit, zda dotyčné osoby netrpí nějakou přílišnou závislostí na svých postavách. Odborní poradci – moderátor, kritik, psychiatr a bratr Michal pak v řadě ukázek i dobových fotografií zkoumali a komentovali tento jev. Příjemným překvapením bylo nečekané herecké “zaskočení” za důvěrné známé hlasy Hurvínka a Máničky, které tentokráte mluvili Ondřej Lážnovský a Marie Šimsová. O poslední překvapení se postaraly v závěrečné děrovačce loutky – přišla se totiž poděkovat loutková Helena Štáchová (podle současné podoby její předlohy bez charakteristických brýlí!) a loutkový Martin Klásek a jejich živé předlohy neskrývaly dojetí. Sympatizující publikum, které se podílelo na pěkném večeru, se už těší na nejbližší premiéru, kterou by měla být nová podoba slavné inscenace “Spejbl kontra dějiny”.

-nm-

Výstava loutek Šárky Váchové

17. května se v pražském Letohrádku Portheimka uskutečnila vernisáž výstavy loutek z večerníčku Chaloupka na vršku a jiné pohádky z ateliéru Šárky Váchové. Výstavu uspořádala Jana Sommerová, autorka výstav “Jak se oblékají pohádky” a “Česká filmová loutka”. Na vernisáži promluvil Otakar Brousek ml. a vystoupila Eva Hrušková s Janem Přeučilem. Výstava potrvá do 17. června 2012.

Naivní divadlo zavítá do Číny

Naivní divadlo bude reprezentovat české loutkářství v Číně. Ve dnech 25. května – 2. června sehraje celkem třikrát inscenaci Janek a kouzelná fazole na festivalu v Chengdu, který se koná při příležitosti kongresu světové loutkářské organizace UNIMA.

100 roků Karkulky

Služebně nejmladší členka souboru libereckého Naivního divadla, Miroslava Bělohlávková, neúčinkuje pouze v domovských inscenacích. V rámci svého Divadla jednoho Edy již nastudovala celou řadu vlastních autorských inscenací. Mezi nimi i pět různých interpretací pohádky o Červené Karkulce, z nichž každá je určena odlišné věkové adrese, a to v rámci svého doktorského studia na KALD DAMU. V sobotu 2. června Mirka poprvé sehrála všech pět Karkulek najednou pod souhrným názvem 100 roků Karkulky. Tato originální pentalogie bude k vidění kupř. i na letošní Skupově Plzni.

Slavnost UNIMA/UNIMA festum

V neděli 20. května od 14 hodin se v Centru českých loutkářů – pražské Říši loutek v Žatecké ulici uskutečnil 7. ročník Slavnosti UNIMA/UNIMA festum. K vidění byla otevřená zkouška z příprav nové verze loutkové Kouzelné flétny v režii Karla Brožka, projekce filmů o loutkovém divadle, vystoupení tradičního loutkového divadla Zvoneček, Umělecké scény Říše loutek či sólový výstup loutkáře Františka Váši. Na závěr byla představena publikace Centrum českých loutkářů/Národní divadlo marionet – 20 let služby dobrému jménu pražského divadla, bilancující činnost souboru od r. 1991 (vydané nakladatelstvím divadelní literatury Pražská scéna).

Loď Tajemství po roce znovu ožívá

Od 23. května vyrazila loď Tajemství Divadla bratří Formanů na další divadelní plavbu. Po roční přestávce spojené s nutnými opravami opět zakotvila na pražské Výtoni a novou sezónu otevřela premiérou inscenace hostujícího Divadla Aqualung – adaptací Čapkova románu Válka s mloky v režii Ondřeje Lážnovského. Recenzi přineseme v příštím čísle.

Loutkář 3/2012, p. 102–103.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.