Loutkar.online

Jančařík, Petr: Kouzelný svět animace v Divadle Radost

V loňském roce byla ukončena III. etapa rekonstrukce a dostavby Divadla Radost. Upravený dvorní trakt, nově zbudované sklady dekorací, zrekonstruované dílny, ateliér, ale především Kouzelný svět animace – Muzeum loutek, ve tvaru zaoceánské lodi. Slavnostní otevření dokončeného díla proběhlo 5. června 2011. Nově otevřené Muzeum loutek vzniklo pro potěšení všech, kteří dokáží ocenit skvělou uměleckou práci několika generací loutkářských výtvarníků, a výstavy loutek budeme během roku obměňovat. Prostor muzea je vhodný na klidnou prohlídku s výkladem v délce cca 20 minut asi pro čtyřicet osob. Vzhledem k omezené kapacitě je třeba se předem objednat telefonicky.

Nad vchodem je umístěn tzv. Radostný hodinový stroj, jehož autorem je ak. sochař Oleg Vašica (elektroniku naprogramoval a loutky synchronizoval Miloš Morávek) a jehož výroba trvala přibližně 3 měsíce. Loutky vyřezané z lipového dřeva symbolizují Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého a jsou v pozici spánku. V celou hodinu Široký zvedne hlavu a odbíjí čas, Bystrozraký se začne rozhlížet po okolí a Dlouhý se kývá nahoru a dolů. Sám Bystrozraký se ještě porozhlédne v půl.

Petr Jančařík

Muzeum loutek Divadla Radost

Bratislavská 32

602 00 Brno

www.divadlo-radost.cz

Loutkář 2/2012, p. 74.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.