Loutkar.online

kld - Drtina, Michal : Kurýr

Pražská sekce Teatrologické společnosti a Institut umění–Divadelní ústav uspořádaly přednášku Mgr. Jaroslava Blechy na téma Josef Šimek (1870–1953), \“chvalně známý nejstarší loutkář na Moravě\”, která se uskutečnila 29. února. Přednáška představila Šimkův život a působení a zejména poznatky z analýzy zápisů o jeho \\\\\\\“štacích\\\\\\\” ve dvou dochovaných cestovních denících (tzv. vidýrech) z let 1897–1914 a 1919–1937. O loutkáři Šimkovi se více dočtete v některém z následujících čísel Loutkáře.

Ve dnech 18. – 22. 3. 2012 proběhl 12. ročník Přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež, kterou pořádají Institut umění – Divadelní ústav/ASSITEJ, Sdružení Divadlo pro děti a mládež, Sdružení pro tvořivou dramatiku, Divadlo v Celetné a KD Mlejn. Kdo se přehlídky letos zúčastnil, se dočtete v referátu Petra Pavlovského na s. XXX.

Od roku 2002 je během přehlídky na jeden rok jmenován Král či Královna českého divadla pro děti a mládež. Letos jím byl slavnostně korunován divadelník a loutkář, zakladatel svitavského divadelního souboru C MUDr. Karel Šefrna. Blahopřejeme!

Letošní 11. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest, který proběhne od 26. 4. do 1. 5. v Teplicích a v Duchově, se ponese v duchu motta \\\\\\\“Magie filmové loutky\\\\\\\”. U příležitosti 100 let od narození režiséra, výtvarníka a loutkového kouzelníka Jiřího Trnky představí AniFest unikátní filmy, tvůrce, studia, technologie i samotné loutky, a to doslova z celého světa. AniFest také nabídne retrospektivu filmů Jiřího Trnky a výstavu fotografií, skic, scénářů, originálních výtvarných děl a loutek z rodinných archivů. Filmový program Trnkova díla, který představuje průřez jeho přelomovými snímky, doprovodí reflexe významných domácích či zahraničních tvůrců a historiků.

Sluší se doplnit, že jubileu Jiřího Trnky bude věnováno příští číslo Loutkáře.

Tři novinky seminářů Loutkářské Chrudimi

Již po jedenašedesáté bude začátek letních prázdnin v Chrudimi patřit přehlídce amatérského loutkového divadla. Stejně jako každý rok se mohou příznivci loutek těšit na odborné a inspirativní semináře. Letos jich bude otevřeno 12 se zaměřením na práci s loutkou, scénografii, pohyb, hudbu, dramaturgii a inscenování a v neposlední řadě pro rodiče s dětmi. Letošní výčet obohatí také tři novinky.

Tou první bude seminář předmětného divadla, který povede slovenský lektor Peter Palik, slovenský loutkář, autor, dramaturg a režisér působící jako pedagog na Katedře loutkové tvorby VŠMU v Bratislavě a soukromé konzervatoři v Martine.

Druhou novinkou pak seminář pro všechny, kteří pracují s dětmi. V něm účastníci nahlédnou do pěti umělecko-vzdělávacích programů, které si vyzkouší na vlastní kůži. Aktivně tak projdou dílnou Ruka jako loutka, Všechno může být loutkou, Moje vlastní loutkové divadlo, Terapie loutkou, Maska, tělo a pohyb. Seminář povede Hana Galetková, v současnosti především lektorka umělecko-vzdělávacích programů v Divadle loutek Ostrava a zážitkových arteterapeutických dílen terapie loutkou v THeatru ludem. Částečně pak pedagožka na Slezské univerzitě v Opavě a Ostravské univerzitě v Ostravě.

A třetí novinkou bude otevřená dílna pro zájemce z řad veřejnosti. Uskuteční se pod vedením členů souboru Čmukaři Turnov Daniely Weissové a Jaroslava Ipsera v nově rekonstruovaném Muzeu loutkářských kultur. Na tento seminář se mohou zájemci hlásit až v průběhu Loutkářské Chrudimi.

Více informací o jednotlivých seminářích najdete na stránkách http://www.nipos-mk.cz/?p=15943 a www.chbeseda.cz/seminare.

Michal Drtina

Organizátoři 17. ročník Světového loutkářského festivalu v Charleville-Mézieres (20. – 29. 9. 2013) ve Francii vyzývají soubory, které mají zájem o účast, aby poslali svoji kandidaturu a doprovodný materiál do 31. 8. 2012. Podrobnější informace naleznete na www.festival-marionnette.com.

Aktuality z loutkářského světa sledujte na www.loutkar.eu!

Výběr z novinek připravila –kld-

Loutkář 2/2012, p. 51.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.