Loutkar.online

Malíková, Nina: Blahopřejeme

Vladimír Predmerský (21. 4. 1932)

Neuvěřitelné osmdesátky se dožívá slovenský dramaturg, režisér, autor, loutkoherec, divadelní kritik, historik, publicista, pedagog a v neposlední řadě dlouholetý spolupracovník naší redakce – Vladimír Predmerský. K výčtu jeho zajímavých životních zastavení patří samozřejmě i fakt, že patří do legendárního prvního ročníku nově vzniklé loutkářské katedry DAMU, kde potkal své pozdější dlouholeté přátele, ale také profesory, především Erika Kolára, který se pro něj stal životním \“guru\”. Spolupracuje s divadly v zahraničí (Subotica, Osijek) a je stále citlivým kritikem i rádcem slovenských profesionálních loutkových divadel. Dá se říci, že se bez něj dodnes na Slovensku neobejde žádné \“bábkarské podujatie\” a že pečlivě sleduje i dění v českém loutkářství, se kterým ho spojuje řada osobních přátelství, vzpomínek i spolupráce.

Tak milý Vlado, hodně síly, zdraví a energie nejen při oslavách, ale zejména po nich! Tvoje redakce

doc. Pavel Kalfus (29. 4. 1942)

O Pavlu Kalfusovi toho bylo na stránkách Loutkáře napsáno hodně, ale všechna hodnocení jeho umělecké práce, stylu tvorby či více než jen scénografického podílu na inscenacích nemohou ani zdaleka popsat jeho renesanční osobnost. Málokdo by totiž věřil, že se v jeho gargantuovské figuře skrývá něžná duše, obrovský smysl pro humor, empatie, cit pro spravedlnost, laskavost i přísnost, věrnost přátelství, tolerance i nesmiřitelnost k podvodům nejen uměleckým. Kdo ho viděl hrát (pro nezasvěcené – vskutku nezapomenutelný byl jeho herecký výkon v Kavkazském křídovém kruhu v Naivním divadle v Liberci), režírovat (nejen Brum, dům, Ťululum, ale třeba Jak chodil Kuba za Markytou v témže divadle, na které tak rád vzpomíná), diskutovat s posluchači, jezdit na skútru na Ithace, mluvit zasvěceně o kamenech, ale i kytkách či broucích ví, že je to muž netušených možností a znalostí. A to jsem docela schválně nevyjmenovala všechno.

Můj milý Pavle, pro mne jsi Pavarottim české loutkářské scénografie.

Vive la vie!

Loutkář 2/2012, p. 50.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.