Loutkar.online

Malíková, Nina: Stylové oslavy dvacetiletí Buchet a loutek

Bylo to jasné hned od začátku a skutečně jen pár nezasvěcenců mohlo brát vážně dívku třímající ceduli s nápisem “Protestuji!” a rozdávající před Švandových divadlem letáky s následujícím obsahem: “Protestuj! Od roku 1991, mizí každý rok kvůli nárůstu činnosti loutkových korporací 64 hektarů deštných pralesů na výrobu loutek. Pálení opotřebovaných loutek navíc přispívá k oteplování planety.” Ale je pravda, že se pár diváků nachytalo. Ale to byl skutečně jen začátek sympatických oslav dvacetiletí existence nezávislé skupiny Buchty a loutky.

Při vchodu do sálu ve foyeru prodával Vítek Brukner dřevěnou vazbou opatřenou publikaci věnovanou jubileu souboru a cédéčka s “buchťáckými” písničkami, které si pro jejich slovní nevázanost děti nad jiné oblíbily. Pak všichni dostali papírové brýle (bez nich byste se stěží obešli – program byl totiž na jejich zadní straně!), které poctivě drželi za jedinou špejli jako masku či kukátko až do konce večera.

A pak to začalo. Na hlavní scéně Švandova divadla se zpod obrovské rudé sukně Královny (v kostýmu ne nepodobném tomu, který měla Lucie Bílá ve finále soutěže Česko-Slovensko má talent) vyrojilo asi osm malinkých sotva tříletých členek souborku Baletky od Švandova divadla v tylových sukýnkách. Zaskočily a dojaly svým zřejmě prvním veřejným vystoupením – mazurkou “Měla babka čtyři jabka” – i nejednoho otrlého diváka. A pak to šlo ráz naráz. Portréty jednotlivých členů BaL střídala hudba a písničky seskupení Kašpárek v rohlíku, loutkové výstupy herců z Loutkohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích vyznačující se bravurní animační technikou, DJ Pýžo s kratičkou hlasovo-mikrofonovou exhibicí, publikem aplaudovaný Michal Dalecký s porno scénkou realizovanou dvěma plyšovými hračkami, dívčí skupina Jelení loje sestávající z nedávných studentek ročníku doc. Marka Bečky z KALD DAMU, hudební skupina Fanfán Tulipán a čerstvě Erikem obdařený soubor Športniki, který předvedl “jubilejně” aktualizované výstupy z inscenace Back to Bullerbyn. (Erik byl na scéně s nimi!). Po diváky velmi rozpačitě přijatém hrubozrnějším vystoupení Divadla Igdyž to všechno zase vrátil do zvoleného stylu nejen sympatický průvodce večerem Marek Matějka, ale především na scénu se vyhoupnuvší Marek Bečka s pozváním k další konzumaci a veselení v podzemních prostorách Švandova divadla, které jsou už řadu let trvalým působištěm souboru Buchty a loutky. A tak jsme všichni za zvuků Dechovky od Kolína sestoupili po točitých schodech dolů.

Buchty a loutky se podle svědků na koncepci ani provedení večera nepodílely, ale přesto bylo z jeho průběhu jasné, že svým nezaměnitelným stylem ovlivnily a ovlivňují už i další generace. A co je ještě sympatičtější, a projevilo se to nejen v průběhu oficiální části večera, ještě pořád jsou schopni nebrat se tak úplně vážně!

Loutkář 6/2011, p. 383.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.