Loutkar.online

Karoľová, Mária; kld: Kurýr

Z domova

27. října byla v pražském Divadle Disk uvedena premiéra druhé absolventské inscenace čtvrtého ročníku herectví Katedry alternativního a loutkového divadla lakonicky nazvaná Já, hrdina. Autorský projekt v režii Jiřího Havelky je rekonstrukcí činů bratří Mašínů a poskytuje maximálně objektivní prostředí pro rozřešení jednoduché, ale vyhrocené otázky: vrah nebo hrdina? Inscenace čerpá z policejních záznamů, autentických rozhovorů a internetových diskuzí k tématu bratří Mašínů. Režisér inscenace dodává: “Zajímá nás česká mašinérie, která vznikla kolem bratrů Mašínů. Zajímá nás kontext, který ovlivňuje naše názory. Co je to vlastně názor? Kde a jak vzniká? Rozhodli jsme se nehledat pravdu. Prostě předložíme fakta.”

28. října byl na slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě mezi jinými oceněn také zakladatel a dlouholetý ředitel Černého divadla Jiří Srnec. Z rukou prezidenta získal Medaili zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Jiří Srnec, který letos oslavil 80. narozeniny, stále vystupuje na scéně a loni v Laterně magice nastudoval novou inscenaci.

F1 – Černé divadlo Jiřího Srnce

Foto: archiv

Ve dnech 4. – 6. listopadu se uskutečnil už 21. ročník přehlídky Přelet nad loutkářským hnízdem, která letos opět proběhla ve všech prostorech pražského Divadla Minor a také na scéně Studia Ypsilon. Do Prahy se jako každý rok sjely špičky českého profesionálního, nezávislého i amatérského loutkového a alternativního divadla; během tří dnů vystoupilo celkem 11 loutkářských souborů, skupin či sólových interpretů s představeními pro děti i dospělé. Zahraniční host festivalu – soubor Teatr Niemozliwy z Varšavy – se nakonec z technických důvodů omluvil.

Před posledním představením byla na Přeletu udělena putovní cena Erik. Letošním vítězem se stala hravá inscenace Back to Bullerbyn v podání Amatérského loutkářského spolku Športniki a Loutkového divadla Maribor. Pod tímto komplikovaným názvem se skrývá dramaturgicko-režijní dvojice Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček (rozhovor s nimi najdete na s XX) společně s herci Johanou Vaňousovou, Elenou Volpi (členka souboru mariborského divadla) a Adamem Kubištou, což jsou všechno nedávní absolventi KALD DAMU. Inscenace vznikla velmi volně na motivy knihy Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu a sami tvůrci ji označují za “první českoslovinskou loutkovou soap operu”. Diváci se v ní mimo jiné dozvědí, co se stane s Bullerbynem, když děti dospějí, a kdo vlastně stojí za úspěchem švédské skupiny ABBA.

Součástí oborové přehlídky byl páteční odborný mezinárodní seminář na téma Současná situace a nové perspektivy a trendy divadelních vysokých škol, na jehož organizaci se spolupodílela Katedra alternativního a loutkového divadla pražské DAMU. Během semináře vystoupili řečníci z České republiky, Slovinska, Chorvatska, Polska a Maďarska.

F2 – Back to Bullerbyn

Foto: M. Drtina

Divadlo v Celetné spolu s Městskou částí Praha uspořádalo již čtvrtý ročník loutkového festivalu pro děti – Loutky v Celetné. Od 5. listopadu bylo po dobu pěti víkendů možné zhlédnout pohádky mimo jiné z produkce Buchet a Loutek (Tři malá prasátka, Anička a beránek), Divadla loutek Ostrava (Ošklivé káčátko) a dalších.

Česko-francouzský soubor Décalages připravil novou inscenaci nazvanou Na větvi. Na projektu spolupracuje se členy Décalages jako host David Synák, člen kapely Čankišou, a režisér Pierre Nadaud. Na Větvi je podle tvůrců divadelně cirkusová inscenace s prvky koncertu a kabaretu, “jež nás neustále provází mezi užaslými, tragickými a komickými hrdiny, klauny ovládanými posedlostmi a šílenstvím, které dávají průchod jejich mluvě i jejich jednání.” Premiéra se konala 14. listopadu v pražském divadle Alfred ve dvoře.

F3 Buchty – logo

19. listopadu proběhly ve Velkém sále Švandova divadla velkolepé oslavy dvacetin originálního divadelního uskupení Buchty a loutky. Veselici nazvanou Barát pardá předcházela neméně zábavná tisková konference, kde samozřejmě nechyběly ani buchty, ani loutky a pochopitelně ani cenné relikvie (mezi novináři kolovala pozvánka na historicky první premiéru souboru Císařovy nové šaty, návrhy loutek či plakát k Tajemnému cizinci) z historie souboru. Kromě toho, že protagonisté tělesa všechny přítomné ubezpečili, že po oslavách se svou činností rozhodně neskončí, protože mají čtyřletý grant, prozradili své plány na tuto divadelní sezónu: připraví vánoční inscenaci ve spolupráci se souborem Collegium Marianum a na jaře bude mít premiéru inscenace podle knihy Martina Ryšavého Cesty na Sibiř. U příležitosti svého výročí vydaly Buchty a loutky také unikátní knihu v dřevěných deskách a nové CD s písničkami z inscenace Popeláři jedou. Ke koupi budou mj. během tradičního Bazaru, který se letos uskuteční 17. prosince.

O průběhu galavečera se dozvíte více na s. XX, na tomto místě bychom ještě rádi ocitovali vybrané pasáže z oficiální tiskové zprávy, která byla svérázná jako sami oslavenci. “Příběh Buchet a loutek je jako vystřižený z hollywoodského filmu. ”Otcové a matky zakladatelé“, jak si skromně přezdívají majitelé, absolvovali Divadelní fakultu (DAMU) v zapůjčeném neznačkovém oblečení a divadlo začali hrát ve slumech a chudých předměstích často s podvyživenými loutkami. Cesta k úspěchu byla trnitá, ale dnes patří Buchty a loutky International ltd. mezi nejvýznamnější alternativní loutková divadla ve Středočeském kraji se spontánní znalostí značky těsně pod 3% dotazované cílové populace. Otec zakladatel a výkonný ředitel Marek Bečka k tomu ze svého červeného Ferrari trefně poznamenává: ”Bylo to těžké, ale naše práce a odříkání přineslo své ovoce. Dnes lze jen těžko uvěřit, že jsme začínali bez prstenů a sebevědomí.“”

19. listopadu vystoupilo v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka (letos ve dnech 5. – 20. 11.) liberecké Naivní divadlo s inscenací Alibaba a čtyřicet loupežníků. Pohádka byla uvedena v češtině s německým komentářem. Naivní divadlo se tak stalo “historicky prvním českým loutkovým divadlem, které bylo zařazeno do programu tohoto prestižního divadelního festivalu.”

F4 – Alibaba a čtyřicet loupežníků

Foto: archiv

Oslovit náctileté se již potřetí pokusilo pražské Divadlo v Dlouhé, které ve dnech od 23. do 27. listopadu uspořádalo Festival 13+. Divákům dramaturgie festivalu nabídla vše od Shakespeara až po Pratchetta a od loutkového divadla přes činohru po koncert; to vše od Ostravy po Slovinsko. Festival zahájily Pražské legendy v režii Matiji Solce a v podání Geisslers Hofcomoedianten a loutkářské barvy dále hájili letošní držitelé ceny Erik Športniki a jejich Back to Bullerbyn a amatérští Tate Iyumni s Vlnou.

V jihočeských Miroticích (okres Písek) bydlel v letech 1795–1836 Matěj Kopecký a nejen na jeho počest se zde již posedmé konalo Zimní mirotické setkání, letos 26. listopadu. Kromě žáků ZŠ M. Alše vystoupila Prácheňská divadelní společnost Div&dlo a také Divadlo Dno.

Již po čtvrté uspořádal divadelní soubor Tichý Jelen ve spolupráci se sdružením Roztoč loutkový festival Listopádění. Konal se 25. a 26. 11. v Úněticích a Roztokách u Prahy a zahrálo na něm Divadlo Dno, Divadlo jednoho Edy, Divadlo bez hranic a Damúza.

Neúnavný Jiří Jelínek je podepsán i pod EMOčně dEMOličním EMOkálem alias Idolls, novou inscenací Divadla Dno a Divadla na cucky, v níž dále účinkují Michal Dalecký a Johana Vaňousová. “Idolls jsou slavná popová kapela, každý večer stojí před plným stadionem a koukají se na zmítající se fanynky a fanoušky. Mají je rádi, i když jim nerozumí, sebe mají taky rádi, i když si nerozumí. A fanoušci jsou hlavními hrdiny představení; mají svoje problémy, které se ze všech sil snaží nechat před dveřmi sportovních hal. Jenže ty problémy tam na ně čekají.”

F5 – Idolls plakát (stačí bez popisky)

Ze zahraničí

Španělsko

Od 18. do 24. októbra sa v Barcelone konal 10. ročník festivalu Escena Poblenou s podtitulom Festival súčasnej tvorby. Dramaturgia zostavila pútavý program, ktorý kombinoval renomovaných divadelníkov s neznámymi umeleckými skupinami. Obľúbený španielsky klaun Leo Bassi sa predstavil s inscenáciou, ktorá zachytáva najlepšie momenty za posledných osem rokov jeho tvorby podfarbenú ľahkou politickou satirou; zoskupenie Ajo – v preklade Cesnak v spolupráci s hudobníčkou Judith Farrés vnieslo divákov do dúhovej krajiny “mikropoézie”; zvukové možnosti prístrojov a ich teatrálny komponent v podobe zvierat skúma nový projekt barcelonského zoskupenia CaboSan Roque. Skutočnou alternatívnou lahôdkou bol scénický návrh performerky Esther Freixa, ktorá demýtizuje príbeh antickej Médey. Ten zároveň posúva do súčasného kontextu mužsko-ženskej spoločnosti v intímnom priestore obývačky súkromného bytu štvrte Poblenou. Novinkou tohto ročníka bol úspešný teoretický workshop profesora Roberta Frattiniho určený divákom, ktorý majú záujem dozvedieť sa viac o súčasnom divadle a jeho vyjadrovacích prostriedkoch. V rámci festivalu sa zároveň konala aj premiéra cirkusového projektu s názvom Tangram. Ten vznikol za vďaka rezidenčnému pobytu a finančnému grantu, ktorý mladému divadelnému zoskupeniu poskytla organizácia Poblenou. To je zároveň základným pilierom samotného združenia Poblenou, ktoré celoročne sleduje vývoj mladej scény, podporuje súčasných alternatívnych tvorcov a vychováva nové publikum.

Mária Karoľová

Loutkář 6/2011, p. 356–358.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.