Loutkar.online

Doubrava, Stanislav: Nad festival v Charleville-Mézières prostě není!

Kdo jezdil jednou za tři roky za loutkovým divadlem do rodného města Arthura Rimbauda Charleville–Mézières v kraji Champagne-Ardenne a bylo mu to málo, může jásat. Z největší loutkářské slavnosti je od letošního roku bienále! Chtěla to nejen radnice a regionální úřady, ale především sami loutkáři a festivaloví organizátoři v čele s Jean-Luc Félixem, synem zakladatele pana Jacquese Félixe a s uměleckou ředitelkou paní Anne-Francoise Cabanis.

50. jubilejní ročník Festival Mondial des Theatres de Marionnettes (16. – 25. 9. 2011), jehož letošní motto bylo “Paměť a nová realita” se opravdu vydařil. Rozmanitost tradičních forem i originálních inovací předvedlo na 150 vybraných divadelních souborů, skupin a jednotlivců z celého světa. Hrálo se pro 65 000 diváků v sálech a 100 000 návštěvníků v exteriérech města (to je oficiální festivalová statistika). Atmosféra jedinečná, nic podobného se ve světě nevyskytuje.

Grandiózní úvodní představení nazvané Na nitích času, hrané v pozdním večeru na náměstí Place Ducal, bylo poctou jubileu, oslavou a připomenutím padesátileté historie festivalu. Budova Radnice se při ní díky monumentálním projekcím proměnila v obrovskou projekční plochu, na které se střídaly fotografie z historie, v oknech se objevovalo stínové divadlo, realizované slavným Jean Pierrem Lescautem, na lanech napjatých přes náměstí tančili akrobaté. Ozvučeno bezvadně, nasvíceno rovněž. Prostě zážitek, který všichni přítomní spravedlivě ocenili.

Ve festivalovém programu nechyběl nikdo z uznávaných stálic, které jsme měli možnost vidět i v Čechách. Ať to byli Neville Tranter a jeho Stuffed Puppet Theatre nebo Duda Paiva z Holandska, francouzský Luc Amoros či Théâtre de l’Arc-en-Terre Massimo Schustera, německý Theater Meschugge a Ilka Schönbein či Yael Rassoli z Izraele a její skvělé představení Paper Cut. Vyjmenovat všechny prostě nelze, pravdou je ale, že obecně při řadě diskusí byl program letošního festivalu hodnocen jako suverénně nejlepší v historii.

Součástí byly oslavy 30. výročí od založení Mezinárodního loutkářského institutu a udělení státních cen a vyznamenání, předávaných osobně ministrem kultury panem Frédericem Mitterrandem. Jednou ze tří oceněných byla iniciátorka a spoluzakladatelka Institutu a divadelní školy, známá, oblíbená a všemi respektovaná dáma, paní Margareta Niculescu.

Nás může těšit, že do výběru byly zařazeny čtyři české soubory: Divadlo Alfa Plzeň s Jamesem Blondem, Divadlo Bratří Formanů s beznadějně vyprodaným Obludáriem, Naivní divadlo Liberec s Labutím jezírkem a drobničkou Tři přadleny a Teátr Víti Marčíka se Sněhurkou. Některá česká představení se navíc konala i v okolí Charleville-Mézières, kam festival úspěšně rozšiřuje svůj akční rádius. V doprovodných akcích se na radnici v Mézières představily i české loutky, na výstavě pod názvem Loutky v roce nula.

Tedy ještě jednou. Další festivalový maraton v Charleville-Mézières není v roce 2014, ale již v roce 2013 – tedy za dva roky. Nezapomeňte!

Loutkář 5/2011, p. 335.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.