Loutkar.online

Uherová, Naďa: Sorrivoli dei Burattini 2011

Uprostred viníc a olivových sadov, neďaleko prímorského mesta Rimini leží malebné mestečko so stredovekým hradom, skrývajúcim sa za vysokými stromami na vrchole kopca. Sorrivoli. Okrem iných kultúrnych a spoločenských podujatí, sa tu pravidelne v lete stretávajú bábkari z celého Talianska. Týždenný nesúťažný festival s workshopmi, prednáškami a diskusiami privítal svojich starých aj nových známych už 24-krát. O tom, že Sorrivoli je skutočne bábkarské mestečko, vás už na úpätí hradného kopca presvedčí dielo domáceho sochára, majstra Maria Fioravanti. Bronzová socha zobrazuje Sv. Simeona držiaceho v rukách bábky, maňušky. Taktiež jej podstavec je zdobený malými reliéfmi, “skicami” známych tvárí commedia dell’arte.

Na divadelných doskách, v hradnom areáli, sa predstavilo 18 stredných a malých bábkarských zoskupení. Prevažoval obľúbený akčný žáner bastonáda, nasledovala rozprávka a pri príležitosti 150. výročia zjednotenia Talianska sa nemohlo zabudnúť na “červené košele” a Garibaldiho. Za zmienku určite stojí predstavenie známeho bábkara (najmä v tomto regióne a aj z TV, rozhlasu), Romana Danielli z Bologne. Jeho bábky, maňušky, vídať na námestiach okolitých miest už vyše pol storočia. Je predstaviteľom živej tradície a v jeho repertoári prevažuje bastonáda. Na festivale v Sorrivoli odohral titul Legni buoni, legni cattivi, v ktorom Dottor Balanzone, Pantalone či Brighella nehovoria inak ako v bolognskom dialekte. Takže aj s dobrou taliančinou musíte natŕčať obe uši, zatiaľ čo sa domáce publikum chytá za brucho. Zaujímavým fenoménom južného Talianska sú rozprávači príbehov, rozprávok. Sympatická herečka, Valentina Vecchio, prerozprávala tým najmenším (od 2 do 6 rokov) dobrodružstvá jednej straky Le avventure di una gazza ladra. Využívaním rozmanitých hlasových prostriedkov, výraznej mimiky, gest a jednoduchých ilustračných rekvizít (klobúk, kufor a pod.) si jednoznačne získala našu pozornosť.

Čerešničkou na festivalovej torte bolo predstavenie temperamentnej Veronici Gonzales, pôvodom z Argentíny. La dove di porta il piede je scénická koláž, pozostávajúca z krátkych vtipných ucelených etúd so známym hudobným podkladom, bez slov. Veronica vytvára javiskové postavy priamo pred nami a to svojimi nohami, resp. chodidlami. Počas predstavenia bábkarka sedí na vyvýšenom javisku v kresle, nohu má zdvihnutú pred seba nahor, chodidlom smeruje k divákom. Pridaním klaunských očí, okuliarov, nosa, alebo fúzov vzniká tvár, holé prsty predstavujú vlasy, pridaním ponožky cez ne zas čiapku. Okolo členku si herečka pripne kostým, pre svojho herca a pridá vlastné ruky. Jedna noha rovná sa jedna postava. Ak sú v hre dvaja, herečka sedí s oboma nohami zdvihnutými pred seba do V. Veronica je jednou z dvoch bábkariek v Taliansku, ktoré využívajú chodidlo ako bábku.

Počas festivalu prebiehali v doobedňajších hodinách aj tvorivé workshopy, ktorých výsledky boli prezentované v posledný deň. V scénografickom ateliéri sa pracovalo na rezbe výrazových hláv bábok pod vedením majstra Natale Panaro, riaditeľa festivalu a známeho bábkarského scénografa. Albert Bagno, prezident UNIMA v Taliansku a bábkar, pracujúci vo svojej tvorbe najmä s papierom ako s výrazovým prostriedkom, svojich študentov učil základnú abecedu vodenia maňušiek. Tretí workshop vedený členmi skupiny “La Gurfata” bol určený deťom, ktoré sa chceli naučiť techniku ľahkej akrobacie, žonglovania a pod. Festival v Sorrivoli je zaujímavou prehliadkou tradičného bábkového divadla a jeho dobrého remesla, na ktorom môžete stretnúť veľa ľudí s vráskami okolo očí od neustáleho usmievania sa.

Loutkář 5/2011, p. 310.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.