Loutkar.online

mlk: Co se děje v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi

Začátkem měsíce září se Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi rozloučilo s ředitelkou Mgr. Alenou Exnarovou. Ministr kultury Jiří Besser na její místo jmenoval Mgr. Simonu Chalupovou, absolventku divadelní režie a dramaturgie alternativní větve pražské DAMU, která dosud pracovala jako externí režisérka a autorka her v oboru tzv. alternativního a loutkového divadla v mnoha divadlech pro děti u nás i v zahraničí, v posledních letech převážně v Polsku. Jejím cílem je vytvořit z muzea zajímavé, dynamické a příjemné místo, kam se návštěvníci budou rádi vracet. Ráda by chrudimské Muzeum loutkářských kultur více přiblížila idejím, se kterými bylo založeno: totiž být nejen národním, ale i mezinárodním centrem loutkářské kultury.

Aktuálním největším úspěchem muzea je získání finanční podpory od Ministerstva kultury na zakoupení velké kolekce marionet a kulis kočovných loutkářů, která byla do expozice nazvané Z loutkářova pakováku doposud pouze zapůjčena. Výstava je k vidění v muzeu do 20. listopadu 2011. Soubor tvoří 43 marionet významných řezbářů (například Adámka, Allesiho, Koppa), anonymní řezby i několik řezeb naivních. Další součástí jsou na plátně malované dekorace, jejichž autorem je pravděpodobně Jindřich Boška z Vlachova Březí. Termín “pakovák” označoval vůz kočovného loutkáře, ve kterém se divadlo přepravovalo.

Muzeum loutkářských kultur sídlí v krásném renesančním Mydlářovském domě. Před nedávnem byly zahájeny celkové opravy jeho severních fasád. Jedná se o náročnou rekonstrukci nejen omítek, ale hlavně kamenných prvků. Konkurz na provedení prací vyhrála firma akademického sochaře Reného Tikala a opravy by měly být dokončeny v červnu 2012. V příštím roce pak budou práce pokračovat opravou fasád na jižní straně nad terasou a hned po jejich dokončení muzeum nabídne návštěvníkům i bohaté využití dosud zavřené terasy. Do budoucna se chystá i rekonstrukce vnitřních prostor tak, aby vynikly renesanční interiéry v plné kráse.

“Mydlářovský dům, kde sídlí naše muzeum, je zvnějšku jedním z nejkrásnějších a nejpodivuhodnějších domů ve střední Evropě. Chtěla bych, aby se jím stal i uvnitř, aby sem lidé vstoupili – a byli okouzleni, třeba podobně jako na dobrém divadle. Nelze říct přesně, co to je, čím jsou okouzleni, přitahováni, ale to je na divadle právě to magické. Chtěla bych i magické muzeum,” svěřila se Simona Chalupová.

Kromě stavebních úprav prochází muzeum i vnitřní reorganizací. Vzniká nový pedagogický ateliér, který budou moci využít školy, skupiny nebo i rodiče s dětmi. Již během listopadu a prosince budou každou sobotu probíhat tematické workshopy a každou neděli divadelní představení. Zahájíme i pravidelné projekce loutkových filmů. Pro uzavřené skupiny se chystají speciální večerní komentované prohlídky s výstupem na věžičku Mydlářovského domu.

Jako předvánoční překvapení se připravuje výjimečná výstava Barokní loutka (8. 12. 2011–8. 1. 2012), která završí letošní Rok baroka probíhající v Chrudimi. Začátkem roku 2012 bude muzeum na několik měsíců uzavřeno z důvodu přeměny stálé expozice. Záměr je prezentovat sbírku způsobem přitažlivým nejen pro širokou veřejnost, ale i pro odborníky. Nová expozice poskytne ucelený přehled o vývoji českého loutkářství a větší prostor dostane i zahraniční sbírka muzea. Nová roční výstava Alois Tománek – Pavel Kalfus: Společně, každý svou cestou, v místě bývalé galerie muzea, představí tvorbu těchto dvou scénografů. Připravují se i pravidelné “mini výstavy”, na kterých muzeum představí vybrané poklady ze svých sbírek v širokých souvislostech a s podrobnými informacemi. První takovou výstavou bude právě “Barokní loutka” (nejen z naší sbírky), následovat budou výstavy věnované Jiřímu Trnkovi, Josefu Váchalovi, loutkám rodiny Kopeckých. O prázdninách vystavíme kolekci kašpárků ze své sbírky. V roce 2012 muzeum oslaví 40. výročí založení a u této příležitosti se bude konat řada nejrůznějších akcí, jednou z nich je například loutkářský jarmark 23. 6. 2012, na který jste, stejně jako na naše výstavy, srdečně zváni.

Aktuální rozpis workshopů a divadelních představení na listopad a prosinec, stejně tak i veškeré změny a programy sledujte na stránkách www.puppets.cz.

Loutkář 5/2011, p. 308.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.