Loutkar.online

jn: Zemřeli

Za paní Zdeňkou Popovou

Nekrology bývají vznešené a smutné, plné vzletných slov ozařujících zesnulého gloriolou jedinečnosti a tragické nenahraditelnosti. Já ale vidím pořád spíš Kašpárka (toho miláčka olomouckých dětských diváků, v červenobílých šatičkách s pruhovanými punčoškami a rozdováděnými rolničkami, jak vyšel z fantazie Vojtěch Cinybulka), poskakujícího veselo po scéně na dlouhých nitích, jejichž vahadlem vládne ruka zkušené loutkářky-marionetářky. Nebo Jiříka, jak leze na strom k hnízdu krkavčat. Nebo Bajaju na koni v boji s drakem, prince prosekávajícího se růžovým trním Růženčina zámku. Popelku v důvěrném hovoru s holoubky nebo v tanci s princem. A v neposlední řadě rozpustilého Broučka padajícího ze střechy od komína, z něhož se valí kouř, protože maminka dole vaří zelnou polívčičku… A mohla bych k nim přidat mnoho dalších za ta léta – Malou čarodějnici, Ježibabu z Perníkové chaloupky, Mauglího, čaroděje Mizru z Kalifa-čápem, sultána Solimána, statečnou princeznu Máňu nebo kralevice s koněm Zlatohřívákem. To všechno jsou představy při rozloučení s paní Zdeňkou Popovou, dlouholetou členku Kašpárkovy říše a věrnou spolupracovnicí principála a manžela Zdarka Popa, za nímž odešla do loutkářského nebe 18. května 2011, ve věku 85 let.

Oba začínali v sokolském loutkovém divadle v Přerově. Jejich vzpomínky se často točily kolem chvil, kdy na vodící lávce vedle sebe vodili Broučka a Berušku. Tam někde začalo jejich životní partnerství, spojení na celý život mezi nimi a loutkovým divadlem. Do Olomouce přišli v padesátých letech a zakotvili v Kašpárkově říši. Do souboru přivedli i své dvě děti, dceru Helenu a syna Aleše, později i Alešovy syny Tomáše a Matěje. Paní Zdeňka se brzy stala nejlepší vodičkou loutek, proto i spousta titulních a hlavních rolí. Pracovala v Moravských tiskařských závodech jako dělnice a expedientka, ale v loutkovém divadle ji její původní profese švadleny přivedla také do role nápadité kostýmní výtvarnice a zručné realizátorky všech těch plášťů, sukýnek, blůziček, košilek, cárů čarodějnic, královských rouch a brouččích vestiček. Se svým mužem s loutkovým divadlem prožívala radosti i starosti a vůbec všechny chvíle, ty úspěšné i náročné i ty prosté a lidské – od přehlídkové reprezentace až po chlebíčky a jednohubky na stole v klubovně.

Byla členkou SAL SČDO, o její záslužné činnosti svědčí Zlatý odznak Josefa Skupy, Matěje Kopeckého i Josefa Kajetána Tyla. A svědčí o ní i vzpomínky všech přátel a známých, loutkářů a spolupracovníků. Svědčí o ní hluboká stopa, která zůstává v Kašpárkově říši.

Loutkář 5/2011, p. 302.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.