Loutkar.online

Šrámek, Vratislav: Závěrečné slovo předsedy poroty 60. loutkářské Chrudimi

Vážení a přemilí účastníci jubilejní 60. Loutkářské Chrudimi,

jako porota jsme na veřejných diskusích každou debatu o konkrétním představení začínali “výkopem” témat, která jsme považovali za důležitá.

Míč byl ve “hře”, kterou jsme společně “hráli” pro náš společný zájem, a tím věřím, že bude, divadlo s loutkou. Pozice, ze které jsme se k vám – členům divadelních souborů – snažili mluvit, je společná pro profesionály i amatéry. Je to fantazie, inspirace, pokora a zodpovědnost vůči tomu, co na divadle děláme. Žádná všespasitelná pravidla a zaručené návody, jak “je to správně”, neexistují, i když by bylo náramně jednoduché to takto pojmout.

Jako člen několika posledních porot, letos jako její předseda a zároveň profesí muzikant si dovolím ten “poslední výkop” pojmout v hudebním podobenství fugy s jejími částmi – expozice, provedení, repríza. Všichni, co děláme divadlo s loutkou, jsme součástí polyfonie divadelních jazyků, stylů a žánrů. Autoři jednotlivých složek divadelního výrazu pak jednotlivými hlasy inscenačního kontrapunktu.

Mluvím proto o fuze, v jejíž expozici předkládáme tato témata:

víra v magii a moc loutky – s protivětou – ve všech jejích podobách;

pokora a odpovědnost vůči těm, pro něž divadlo chci hrát, a vůči tomu, co na divadle dělám – s protivětou, že to není ani zbabělost, ani impotence;

občasná lehkost bytí loutkového divadla pro děti – s protivětou: taky jsme byli dětmi a zase jimi budeme;

inspiraci, fantazii někdy neporučíš – s protivětou, že ilustrace je jen jednou z možností sdělování (konec konců jsme jí obklopeni), ale divadlo má i jiné, silnější možnosti sdělování, jen jim věřit;

* divadelníkovo srdce, myšlení, tělo, ruce jsou nesmírně citlivou anténou, která vysílá i přijímá, přijímá i vysílá…

Provedení této fugy je otázkou věcí příštích, je na nás všech.

A repríza? Až nastane její čas, nahradí ji nová expozice k této věčné fuze všech typů a žánrů loutkového divadla. Ale pouze potud, pokud nastane provedení té současné.

Porota 60. Loutkářské Chrudimi všem souborům děkuje za společnou “jam session” a věříme, že ta příští přinese spoustu nové “muziky” v opravdu plném aranžmá všech hlasů. Pak budeme moci Loutkářské Chrudimi popřát minimálně dalších 60 let.

Loutkář 4/2011, p. 187.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.