Loutkar.online

Pantáková, Magdalena: Sex, drogy a plyšáci

Plzeňské divadlo Alfa uvedlo světovou premiéru dramatizace novely Tima Davyse Amberville. Vůbec poprvé se tak na jevišti ocitli plyšoví hrdinové města Mollisan Town z celosvětově populární knihy tajemného a neznámého autora (či autorky). Tvůrce, tající svoji totožnost, vydal knihu pod pseudonymem Tim Davys prvně roku 2007 ve Švédsku a od té doby byla přeložena do více jak dvaceti jazyků. Jevištního provedení v Divadle Alfa se předloha dočkala v dramatizaci Marka Pivovara a v režii hostujícího Radovana Lipuse.

Kniha i její scénické ztvárnění se silně inspirují tzv. drsnou americkou školou, ačkoli při detailnějším pohledu se jedná spíše o multižánrovou formu, která v sobě propojuje detektivku, sci-fi, thriller i prvky parodie. Ocitáme se v podsvětí čtvrti Amberville plné hazardu, drog a organizovaného zločinu. Jejími obyvateli ale nejsou obyčejní padlí lidé. Mollisan Town je totiž “drsné město hebkých plyšáků” (jak zní i podtitul plzeňské inscenace). Tito plyšáci, stejně jako my, lidé, chodí do práce, praktikují svoji víru (věří v Magnuse) mají sklon k závislostem a občas vedou existenciální úvahy o svých životech. Rádi souloží, ale nerozmnožují se – novorození plyšáci jsou rodičům dodáváni přímo z tovární linky na základě tzv. Seznamu mláďat. Na základě Seznamu smrti jsou ovšem také likvidováni. A právě Seznam smrti sehrává klíčovou úlohu v příběhu Erika Medvěda a jeho party.

Jednoho dne Erika Medvěda vyhledá jeho bývalý kápo, mafiánský boss Krteček (v knižní podobě Nicholas Holub) a nutí jej, aby mu pomohl vyškrtnout své jméno ze Seznamu smrti. Vydírá únosem Erikovy ženy Emmy Ramlice a hrozí jejím zabitím. Problém ale je, že nikdo neví, zda takový seznam opravdu existuje a kdo jej vlastně sestavuje. Erik svolává své staré přátele, testosteronového siláka Tom-Toma Vránu, homosexuálního sadistu Sama Gazelu a proradného Marka Hada. Společně se vydávají na nejistou a nebezpečnou cestu za záchranou růžové Ramlice. Tímto příběhem se prolíná vyprávění Teddy Medvěda, Erikova dvojčete, toho času umístěného do psychiatrické léčebny. Teddy vzpomíná na své a Erikovo dětství a ve svých filosofických úvahách pátrá po smyslu zla i dobra. Flashbacky do dětství a minulosti postupně osvětlují i současné dobrodružství Erika Medvěda a v krystalizujícím závěru se oba příběhy vzájemně propojí a doplní.

Ještě než se v Divadle Alfa započalo zkoušení inscenace, vydali tvůrci výzvu veřejnosti nazvanou “Obětuj plyšáka divadlu” a podnikli celorepublikovou sbírku plyšáků. Sešlo se jich údajně přes 1200. Někteří z nich získali hlavní role přímo na jevišti, jiní se stali pouhými maskoty inscenace a několik plyšových smolařů je pravidelně likvidováno přímo při představení. Ruku v ruce s povahou postav, které plyšáci v plzeňské Alfě hrají, jde jejich ušmudlanost a vyžití; záměrně proto byly zvoleny takové hračky, na kterých je patrná opotřebovanost a pestrá historie. Plyšové hračky nebyly pro divadelní potřeby nijak upravovány a jsou animovány pouze rukama zručných vodičů. Toto zdánlivé omezení v sobě nakonec skrývá hlubokou poetiku. Animace plyšáků lidmi je přiznaná, vidíme jejich nohy i tělo, nejpodstatnějším prvkem jsou však ruce, které nejenže plyšáky vedou, ale místy se stávají i jejich vlastníma rukama (situace dotvářejí užíváním rukavic – rudé obléká postava Ramlice, gumové jsou užity ve scéně u doktora apod.). Ruce jsou zároveň symbolem jisté osudovosti nebo božskosti, která řídí jejich životy a určuje jejich existenci (což je symbolika obecně použitelná na vztah loutek a lidí). Přestože každý z animátorů svou postavu doprovází i hlasem, jejich tváře jsou zakryté a nevidíme je. Nemohou tedy nijak mimicky hračky doplňovat a celkový projev plyšáků se odvozuje jen z gest a hlasu. “Pomáhají” ale plyšákům i jinak, kouří za ně cigarety, pijí pálenku a ukusují párky v rohlíku. Herci Alfy předvádějí výtečnou hru, profesionalitu, obdivuhodnou zručnost a strhující nasazení. I jejich hlasová interpretace je vynikající a pro inscenaci klíčová.

Příběh ze čtvrti Amberville je v Alfě situován do prostředí studené, sterilní kuchyně. Vodorovně přes celou scénu vede nerezový pult se zabudovanou pračkou, na kterém se pohybují plyšáci a za ním jejich vodiči. Rovnoměrně nad pultem jsou zavěšeny podobné skříňky, které zakrývají tváře herců. Zadní plocha ukazuje zabudovanou mikrovlnou troubu, větrák, lítací dveře a obrazovku, na které se promítají záběry unesené Ramlice, nebo motiv forbesu při scénách z kasina. Bylo by ke škodě prozrazovat detaily, ale při scénách, ve kterých jakýsi centrální mozek plyšáků chraplavým hlasem uvažuje o osudu plyšových obyvatel Amberville, světlo ve větráku bliká a v osvětleném bubnu pračky se míchá jeden z plyšových herců, se dovtípíme, proč začala být inscenace přezdívána “ALFAVIL”. Odkaz ke slavnému Godardovu filmu je více než zřejmý a notně trefný.

Mimo kuchyňského náčiní se užívá jen nemnoho rekvizit, které s prostředím přímo nesouvisí (květina, papírové nákupní tašky, pistole); ve většině scén si plyšáci vystačí právě s vybavením kuchyně (ať už místo aut použijí nerezové hrnce, nebo se při erotických hrátkách lascivně nabodávají na bodla pro párky v rohlíku; a v neposlední řadě kuchyňské vybavení dobře poslouží především ve scénách mučení).

Drsné prostředí zobrazené na scéně, které s sebou nese i odpovídající mluvu, zařadilo inscenaci do kategorie pro diváky od 14 let věku a výše. Používané “peprnější” výrazy však nejsou nijak samoúčelné a do inscenace bezesporu patří. Úspěšně se daří oslovit mladé a dospělé diváky (v Alfě již poněkolikáté). V Plzni tak opět dokazují, že umí udělat inteligentní loutkové divadlo, které je zábavné, aktuální, satirické a v mnoha uměleckých aspektech obdivuhodné.

Magdalena Pantáková

Foto: archiv divadla

Divadlo Alfa Plzeň

Tim Davys – Marek Pivovar: Amberville

Překlad: Robert Novotný

Režie: Radovan Lipus, dramaturgie: Pavel Vašíček, výprava: David Bazika

Loutkář 4/2011, p. 167.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.