Loutkar.online

Říčařová, Věra; Vítek, František: Zemřel prof. Christoff Schellenberger

Christoff Schelenberger byl profesorem na Staatliche Akademie der Bildenden Kunste ve Stuttgartu. Jeho atelier byl zcela specifický. Dělalo se tam “malé umění”, zatímco v ostatních atelierech se vytvářelo a hledalo “velké umění”.

Příkladem a vzorem pro Schellenbergerův atelier byl Bauhaus a hlavně Oskar Schlemmer a Willi Baumeister. Atelier byl určen pro budoucí pedagogy. Mimo kreslení a malbu se tam vytvářely loutky a umělecké (pohyblivé) hračky.

Tématem i pro jeho osobní tvorbu bylo: Verwandlungen a Verschaulungen/Proměny a zahalování – obaly, slupky. Těžko se to vysvětluje, je to poetický i filosofický obal.

Říkali mu Schell – Rolnička. Miloval Kašpárky – veškeré. Byl humanista – i to byl smysl jeho výchovy, kterou zdědili jeho žáci. Mezi ně patří např. Traudel Materer, Heidi Kreisz, Helga Brehme a generačně mladší Sylvia Wanke. Každá z nich tvoří jinak, ale obsah Schellenbergerova učení je zachován.

On sám byl velkým umělcem, i když formáty jeho prací jsou malé. V Německu bylo jeho umění, skromnost a humanismus tak podstatné, že tento postoj způsobil, že se mezi světovými loutkáři nestal významným, i když byl.

Všechny rolničky (Schellen) a zvonečky a zvonky by měly oznámit světu jeho poslední Wandlung – proměnu. Stalo se tak 1. máje. Byl lásky čas…

Zemřel dva týdny po Albrechtu Roserovi, další významné osobnosti německého divadla.

Věra a František Vítkovi

(Pozn. redakce: Traudel Matere a Helga Brehme působily jako stážistky v r. 1967 v hradeckém DRAKu, kde se seznámily i s Vítkovými. Věra a František spolupracovali posléze s Helgou Brehme, se kterou je pojilo nejen osobní přátelství, ale i společný divadelní názor, na řadě inscenací pro její krásné malé divadélko ve Stuttgartu.)

Loutkář 4/2011, p. 164.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.