Loutkar.online

kld: Kurýr

Z domova

5. června otevřelo Divadlo Radost v Brně své Muzeum loutek v podobě zaoceánské lodi, jehož otevření završí projekt “Kouzelný svět animace – Muzeum loutek”, který byl zahájen roku 1999. Kromě výstavby Muzea loutek zahrnoval i stavební úpravy divadelní budovy; celý areál je inspirován lodní tematikou a nového kabátu se díky rekonstrukci dočkalo i nahrávací studio, atrium, skladiště a ateliéry, které již kapacitně nestačily potřebám divadla.

Od 16. do 26. června proběhl 12. ročník scénografické výstavy Pražské Quadriennale, která svým návštěvníkům přinesla v pěti hlavních sekcích a stovkách akcí podnětnou inspiraci ze světového divadla, designu, architektury nebo módy. Během jedenácti dní PQ nabídlo na neuvěřitelné čtyři stovky nejrůznějších akcí, kterých se zúčastnily tisíce umělců či teoretiků z celého světa. Letošním centrem PQ se stal především pražský Veletržní palác, kde se nacházela sekce zemí a regionů. Českou republiku reprezentovala expozice nazvaná Divadlo jako zážitek Andrey Králové a Marty Ljubkové. V doprovodném programu se pak objevila i řada jmen a institucí spojených s loutkovým divadlem: návštěvníci mohli obdivovat hradecký Labyrint, novou interaktivní expozici Divadla DRAK, zhlédnout inscenaci Putin lyžuje brněnského Divadla Líšeň, zavítat na libereckou Mateřinku či navštívit zámek Lysice a zdejší výstavu loutek ze sbírky manželů Jiráskových. Kdo má rád opravdu velké loutky, jistě ho potěšilo vystoupení obřích mechanických loutek Echt Street Puppets.

F1 – Echt Street Puppets

Představením japonského souboru stínového divadla Kakashi-Za skončil v sobotu 18. června 2011 mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel s inscenacemi pro nejmenší děti Mateřinka “11”, který pořádá liberecké Naivní divadlo. Festival trval 5 dní a vystoupilo na něm 14 českých a 5 zahraničních souborů, které se na tento specifický druh divadelní tvorby zaměřují. Podrobný referát o letošním ročníku Mateřinky z pera předsedkyně odborné poroty Ireny Marečkové naleznete na str. XX.

Nezávislé divadlo Buchty a loutky, které letos oslaví 20. výročí svého založení, připravilo na středu 22. června premiéru své nové inscenace pro dospělé a dospívající diváky Čelisti Reloaded podle slavného filmu Stevena Spielberga. Jedná se o třetí, předposlední část čtyřdílného cyklu loutkových představení na motivy filmových trháků. V tomto cyklu již byly uvedeny tituly Psycho a Barbarella, poslední díl Moucha bude mít premiéru na podzim.

F2 – BaL Čelisti

Poslední premiéra souboru Loutkohry Jihočeského divadla se uskutečnila 30. června v objektu kláštera Zlatá Koruna. Inscenaci Vyhnanci a vyděděnci, tedy večerní speciál pro vodáky, cyklisty a další návštěvníky kláštera Zlatá Koruna vytvořili Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček. “Zlatokorunské léto, Rožmberský rok, jihočeské strdí. Kabaret inspirovaný jihočeskou historií, selským barokem a příběhy, které si vyprávějí kapři v rybníku Svět. Inscenací provádí památný strom, který již po staletí fandí outsiderům!”

Ve dnech 1. – 6. července 2011 se uskutečnil již 60. ročník celostátní přehlídky amatérského loutkového divadla Loutkářská Chrudim, včetně deseti odborných celotýdenních seminářů. Letošní hlavní přehlídce předcházelo 11 výběrových, jichž se zúčastnilo bezmála 90 dospělých i dětských souborů z celé republiky, a ze kterých odborné poroty doporučily 23 inscenací do chrudimského programu. Kromě těchto souborů se v letošním programu objevil i tzv. jubilejní program, tj. starší, ale doposud vynikající inscenace, které slavily úspěch na chrudimských scénách v minulosti. Program dále doplnily inscenace inspirativní a doplňkové, každodenní koncerty a mnoho dalších akcí. V šesti dnech přehlídky se tak diváci mohli setkat téměř se 40 inscenacemi nejrůznějších forem a žánrů, inscenacemi určenými jak dětskému, tak i dospělému publiku; s klasickými pohádkami, i s experimentálními pokusy. Při slavnostním zahájení byla Jiřímu Oudesovi předána Cena Ministerstva kultury za celoživotní dílo, zejména pak za pedagogický přínos. Podrobnosti o letošním ročníku se dočtete v bloku příspěvků, který začíná na str. XX.

F3 – LCH cena nebo průvod, případně Mičkal

16. července proběhl za zámku Potštejn už 5. ročník jednodenního loutkového festiválku Cesty Matěje Kopeckého aneb Veselá bída, který pořádají Anna a Rostislav Novákovi. Letos bylo k vidění devět divadelních představení, výtvarná dílna Dory Bouzkové, večerní filmová projekce dokumentárního filmu o kočovných komediantech a pohádkové prohlídky zámeckých interiérů pro děti i dospělé.

Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze vydalo pod názvem Cesty loutkářů Brátů a Pratte Evropou 18. a 19. století studii doc. Alice Dubské, odbornice na starší dějiny českého loutkářství, v níž se podrobně zabývá osudy rodu nejstaršího českého doloženého loutkáře Jana Jiřího Bráta. Některé kapitoly knihy byly publikovány i v časopise Loutkář (v letech 2008–2009). Recenzi si budete moci přečíst v příštím čísle.

Ve dnech 12. a 13. srpna se v Miroticích na ostrově U Dolejšího mlýna uskutečnil 8. ročník festivalu Mirotické setkání loutek a hudby. V nabitém programu se objevily loutkové pohádky pro děti, žongléřská, akrobatická a taneční vystoupení, besedy, večerní divadelní představení pro dospělé a koncerty (Teátr Víti Marčíka, Kejklířské divadlo Vojty Vrtka a Divadelní společnost Koňmo – Orchestr Péro za kloboukem, Divadlo Dno, Krapet, Bilbo compagnie, Jablkoň ad.) Doprovodný program zahrnoval soutěže, výstavy, výtvarnou dílnu, jízdu na koni, plavbu na lodičkách, dokonce i lezení po horolezecké stěně a vyhlášení výsledků výtvarné soutěže Jihočeský kraj – pohádkový ráj.

Malovické Divadlo Continuo i pro tento rok připravilo další ze série mezinárodních exteriérových projektů – tentokráte pod názvem Jezero Grus-grus (premiéra 18. srpna). Inscenace vznikla ve spolupráci herců, performerů či výtvarníků z více než desítky evropských zemí. Po projektu Krajina na znamení, realizovaném ve vlaku na trati Netolice-Malovice a loňských Jizvách v kameni, které se odehrávaly na statku Rábín u Netolic, se Divadlo Continuo vrátilo Jezerem Grus-grus na hladinu a hráz rybníka Otrhanec a stejně jako v předchozích letech putovali diváci společně s herci okolní krajinou. Recenzi přineseme v příštím čísle Loutkáře.

F4 – Continuo

20. srpna proběhl další ročník (nejen) divadelního festivalu Ejhle, loutka, který se koná ve východočeském Žamberku u kapličky Pod Suticí. V programu se objevily pohádky pro nejmenší děti (např. z produkce souboru Toy Machine), show žonglérského dua Bratři v tricku, Buchty a loutek zahrály lety prověřeného Rockyho IX, divadla DNO a Šavgoč uvedla svou novinku Hospodin aneb Kdopak by se BohaBAR a došlo i na Divadlo jednoho Edy a česko-slovinskou loutkovou soap operu Back to Bullerbyn, která zaznamenala velký úspěch na letošní Mateřince.

F5 – Ejhle loutka plakát

Zářím počínaje nastanou velké personální změny na významných postech souvisejících s loutkovým divadlem. Novou ředitelkou chrudimského Muzea loutkářských kultur byla na základě výběrového řízení zvolena režisérka MgA. Simona Chalupová Pěničková. Nová tvář se objeví i ve vedení Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU – po prof. Josefu Kroftovi se funkce ujal režisér MgA. Jiří Havelka, Ph.D. Pro úplnost se sluší dodat, že nový akademický rok přinese i změnu ve vedení bratislavské Bábkarské katedry VŠMU – doc. Andreje Pachingera vystřídá prof. Ján Uličiansky.

Ze zahraničí

Slovensko

V Bratislave, v parku zvanom Medická záhrada sa 19. až 22. mája 2011 odohral festival nového cirkusu Cirkul’art. V krajine nedotknutej tendenciami novocirkusového umenia bol vznik takéhoto festivalu potešujúcim prekvapením. Inak pokojný park navštívili počas víkendu tri tisícky ľudí. Videli akrobatov, artistov a klaunov z mnohých krajín Európy.

Len zlomok z ôsmych predstavení TOP programu, ktorý sa odohral v šapitó bol skutočne novým cirkusom. Väčšina bola “len” cirkusom, v niektorých prípadoch ani to nie. Vrcholom festivalu bolo predstavenie Stúpajúci Sizyfos dánskeho súboru Teatro Glimt a On Air českého divadla T.E.J.P. Tieto inscenácie mali skutočne rozmer nového cirkusu, mali posolstvo, príbeh zobrazený cirkusovými prostriedkami.

Pre divadelnú obec bolo prínosom festivalu otvorenie témy nového cirkusu na Slovensku, pre obyvateľov Bratislavy lákavé podujatie a možnosť stráviť slnečný víkend medzi klaunmi a akrobatmi. Organizátori (nezisková organizácia Neo) deklarovali, že plánujú zorganizovať aj druhý ročník festivalu.

-ldz-

Od 5. července do 28. srpna se v Grassalkovichově zahradě Prezidentského paláce hrálo tradiční loutkové divadlo v podání Slovenského marionetového divadla. Soubor pracoval s loutkami ze sbírky posledního tradičního loutkáře Antona Anderle a uváděl Fausta, komedii Gašparko putuje do Turecka a Truchlohru o svaté Jenovéfě v režii Gejzy Dezorze. Producentem projektu bylo nezávislé divadelní uskupení Dezorzovo lútkové divadlo, které založili režisér Gejza Dezorz a scénograf Von Dubravay v roce 2004. Dezorzovo lútkové divadlo získalo na loňském ročníku festivalu Bábkarská Bystrica 2010 zvláštní cenu Hašterica za “kreativitu a prínos bábkovému divadlu” a na festivale Nová Dráma/New Drama 2011 cenu Bratislavského diváka.

F6 – plakát Blava

USA

Od 12. do 17. července se v Atlantě (Georgia) konal 75. ročník National Puppetry Festival, který pořádá loutkářská organizace Puppeteers of America. Festival je koncipován co bienále a měl by návštěvníkům nabídnout ucelený obrázek o stavu současného amerického loutkářství. V doprovodném programu festivalu čítajícím na 40 teoretických i praktických workshopů se letos objevila i přednáška o českém loutkářství. Jaký to ve Spojených státech s loutkáři vypadá, se můžete dočíst na str. XX.

Během závěrečného večera byly uděleny i ceny Citations of Excellence, které uděluje konkurenční organizace – Americké středisko UNIMA. Letošními laureáty se stal sólový loutkář Randel McGee (a jeho drak Groark) a Sarah Frechette za inscenaci The Snowflake Man o vermontském farmáři Wilsonu Bentleym, který pořídil první fotografie sněhových vloček.

Výstavy

Ve dnech 27. května – 25. června 2011 se v pražské Galerii Jaroslava Fragnera konala výstava věnovaná dílu divadelního vizionáře velmi těsně spjatého i s loutkovým divadlem – britského režiséra, scénografa, teoretika a grafika Edwarda Gordona Craiga – nazvaná Světlo a prostor. Výstava měla dvě části, tou první bylo interaktivní jeviště, kde si návštěvníci mohli osvojit Craigovo propojení formy a světla. Ve druhé části výstavy byly k vidění artefakty Craigovy výtvarné tvorby. Návštěvníci mohli obdivovat ukázky dřevorytin, dřevořezeb, akvarely i malby pocházející ze sbírek londýnského Victoria and Albert Museum. Výstava Edward Gordon Craig: Světlo a prostor se konala v rámci Pražského Quadriennale.

F7 – Craig

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi připravilo výstavu scénografky Ireny Marečkové nazvanou Komedie středního věku. Vernisáž výstavy se koná v muzejní galerii ve středu 1. června a výstava potrvá do 11. září 2011. Výtvarnice Irena Marečková realizovala více než 90 inscenací. Hostovala v divadlech v celé České republice a podílela se i na zahraničních projektech v Německu, Švýcarsku, Francii, Japonsku, Polsku, Maďarsku a Estonsku. Je nositelkou řady cen.

Loutkové divadlo v Humpolci uspořádalo výstavu loutek a divadelních rekvizit u příležitosti 80. výročí své činnosti. Výstava, jež byla zahájena 7. srpna, se koná ve výstavní síni Muzea dr. Aleše Hrdličky a potrvá až do 29. září.

Loutkář 4/2011, p. 160–162.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.